Den tradisjonsrike realityserien Robinsonekspedisjonen er tilbake på TV-skjermen etter 10 års opphold, og nytt av året er at det er skuespiller Silje Torp (46) som skal lede programmet.
Robinsonekspedisjonen var i sin tid Norges aller første reality-serie, og ble sendt for første gang i 1999. Årets sesong ble spilt inn i sommer på Den dominikanske republikk i Karibia, over en periode på seks uker.
- Det er enorm tillitserklæring og noe jeg går inn i med stor respekt og ydmykhet. Samtidig tenker jeg at, ja, den jobben skulle jeg ha! forteller Silje når vi møter henne på presselansering dager før premieren.

Da hun først ble ringt opp av produsentene trengte hun betenkningstid, og det tok et halvt år før hun takket ja.
- Da jeg fikk forespørselen om jeg ville bli programleder tenkte jeg «Hæ? Meg?», men så gikk jeg noen runder med meg selv og skjønte litt hva de lette etter og hva de så i meg.
- Hva var det produsentene hadde sett, som du skjønte etter hvert?
- Kombinasjonen av skills som jeg har, folkelighet og at jeg alltid er klar for en utfordring. En ting er å være skuespiller og ri andres hester, som jeg kaller det, si andres ord og leve ut andres drømmer, men her er jeg jo meg, og det er helt nytt.

- Jeg har ikke lyst på barn, jeg er ikke ferdig med å være et selv
Dro i gang trening på Robinson-settet
Silje Torp, kjent fra TV-serier som Lilyhammer og Norsemen, ler når vi spør om hun kunne tenke seg å være deltaker selv. For lite søvn og lite mat er noe 46-åringen takler veldig dårlig.
- Jeg blir surrete, i dårlig humør og tar logiske oppgaver svært dårlig når jeg ikke har spist på lenge eller sovet dårlig!
Men som Silje påpeker:
- Oppskriften på god reality er å utsette mennesker for disse tingene og gi dem oppgaver som er tøffe. De virker åpenbare for oss som ser på, men blir spesielt vanskelig for deltakerne nettopp på grunn av mangel på helt elementære ting over lang tid.
Programleder Silje er svært opptatt av trening, og det er blitt en del av hennes livsstil. Under de seks ukene innspillingen tok, merket hun at det ble vanskelig å opprettholde treningsregimet slik hun er vant til.
- Jeg ble satt litt på prøve da jeg dro dit, for når man ikke har alle de vante tingene blir det vanskelig å opprettholde vanen. Men jeg kjørte tabata med crewet, og hadde med meg strikker og vekter som jeg brukte når jeg hadde tid.

Derfor bør du trene Tabata i sommer!
Ved siden av styrketrening er treningsformen Tabata det Silje sverger til for å holde formen vedlike.
- Styrketrening er min go to. Det er der jeg føler meg hjemme. Jeg er selvfølgelig glad i å gjøre andre utendørsaktiviteter, men det som holder meg i form er styrketrening og Tabata.
Sistnevnte treningsform er effektiv og intensiv intervalltrening, som utføres over kort tid.
- Jeg tror flere i crewet fikk seg en a-ha-opplevelse på hvor tungt det er og hvor effektivt det er. tabatastrukturen kan brukes på løping og på styrketrening. Det anbefales særlig hvis man har lite tid eller man er usikker på hva man skal gjøre. Velg noen gode fullkroppsøvelser, så er man godt i gang, forklarer hun.

- Hvordan er treningsregimet ditt?
- Vanligvis trener jeg større programmer 3-4 ganger i uken, og ellers er jeg i aktivitet hver dag. Det er filosofien min; dørstokkmila skal ikke være så krevende.
I motsetning til mange andre har ikke Silje vært påvirket av at treningsstudioene landet over var nedstengt under koronapandemien, for hun har nemlig laget eget treningsstudio i kjelleren.
- Jeg ble ikke påvirka av det i det hele tatt. Folk tenker at det å ha treningsstudio hjemme er fryktelig avansert, men det er ikke det. Jeg kjøpte deler av mitt utstyr brukt på Finn. Ting vi lar oss begrense oss av, er ofte det som er lett å overkomme og finne en vei rundt.

9 treningsmyter som du må slutte å tro på!
Det sosiale spillet
Silje begynte å trene for alvor til rollen i Lilyhammer, som hun hadde fra 2012 til 2014.
- Det var det som var startskuddet. Da var jeg støl veldig lenge! Det å begynne så tungt er ikke noe jeg anbefaler. Det er gjerne der folk går på en smell.

Siden har hun utdannet seg til PT og mentaltrener, og holder i disse dager på å lage nettbaserte treningskurs.
- Jeg vil inspirere og drømmen min er å få flere folk til å finne sin egen styrke, både mentalt og psykisk. Trening ble en livsstil og en del av min identitet. Jeg utdannet meg til mentaltrener fordi at psyken og kroppen henger tett sammen, som igjen hektes på Robinson.
Silje sier til KK at hun lar seg inspirere av mennesker som gir jernet, uansett hvor slitne de er.
- Når det er mye som står på spill er det spennende å se hvordan folk løser det, og hvordan de forskjellige deltakerne har forskjellig strategi.

I tillegg til det fysiske og psykiske må også personen som vil vinne Robinsonekspedisjonen være god på det sosiale spillet forklarer Silje.
- Hva går det ut på?
- For å komme seg helskinnet gjennom konkurransen må man ha gode sosiale antenner, rett og slett. Man trenger ikke nødvendigvis alliere seg med noen, men man må på en eller annen måte komme seg rundt og bli godt likt av de andre deltakerne.
- Hvem er det som vinner Robinson?
- Man skulle kanskje tro at det er den som er flinkest til å overleve i naturen som vinner eller som er fysisk sterk. Men tvert imot, det er den som evner å holde seg flytende lenge og som ikke nødvendigvis er den man tenker at er den typiske vinneren!
Robinsonekspedisjonen har premiere mandag 30. august 2021 på Viaplay og TV3.