Sonja Henie film:

Trente syv dager i uken for den krevende rollen som kunstløper-ikonet Sonja Henie

- Jeg har grått mye, sier skuespiller Ine Marie Wilman til KK.

SONJA HENIE FILM: Skuespiller Ine Marie Wilmann portretterer kunstløper Sonja Henie i kinofilmen «Sonja». Den har premiere første juledag. FOTO: Heiko Junge / NTB scanpix
SONJA HENIE FILM: Skuespiller Ine Marie Wilmann portretterer kunstløper Sonja Henie i kinofilmen «Sonja». Den har premiere første juledag. FOTO: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Publisert

I romjulen er det duket for skikkelig glamour-stemning når filmen Sonja har premiere første juledag. Kinofilmen tar for seg den nå avdøde kunstløperen Sonja Henie (1912-1969) - som gjorde braksuksess i utlandet både på skøytebanen og på filmlerretet.

Det er skuespiller Ine Marie Wilman (33) som portretterer den ikoniske kunstløperen. Hun har allerede gjort seg bemerket i filmbransjen, og i 2015 fikk hun Amanda-pris i kategorien «Beste kvinnelige skuespiller» for rollen i spillefilmen De nærmeste, og året etter hentet hun Gullruten-pris i samme kategori for rollen i kriminalserien Det tredje øyet.

I midten av august møtte vi Ine Marie under tilstelningen Filmvåren 2018 i regi av Norsk filminstitutt på Cinemateket i Oslo. Hun legger ikke skjul på at det var noen tøffe måneder i forkant av og under filminnspillingen av Sonja.

- Jeg skulle portrettere en kvinne som hadde stått på skøyter og danset ballett hver dag siden hun var fire år, så det handlet ikke bare om det jeg gjorde foran kamera, men at jeg også skulle fremstå som en troverdig toppidrettutøver. Det var mye jeg måtte gi avkall på for å få til det! sier hun til KK.

Ine Marie hadde omtrent tre økter i uken på skøyter, tre økter i uken med ballet og to økter i uken med personlig trener.

- I tillegg benyttet jeg meg av en treningsapp, og det hele ble til slutt ganske altoppslukende. Det var så mye logistikk å holde styr på! Når skal man trene? Når skal man få ha et familieliv ved siden av trening og jobb? Jeg skjønte ganske raskt hvorfor toppidrettsutøvere har et team rundt seg av folk som hjelper til. Vi begynte filminnspillingen i august i fjor, og jeg begynte treningen allerede i romjulen.

- I romjulen, faktisk! Er det ikke den tiden man skal hygge seg så mye man vil, og ikke tenke på trening?

- Hehe, jo. Jeg tok et romjulsbilde av meg selv: «da er skøytetreningen i gang!», sier hun og ler.

Men hardtreningen ga resultater og da filminnspillingen begynte overrasket hun både seg selv og filmprodusentene med skøyteteknikken hun hadde opparbeidet seg.

- Det var en befrielse å kunne være på isen og faktisk glemme at jeg hadde på meg skøyter. Jeg gjør mer selv foran kamera enn det man kanskje hadde forventet at jeg skulle få til da vi begynte. Produsentene ga uttrykk for at de bare ønsket at jeg skulle trene sånn at det så naturlig ut, men jeg tror ikke de var klar over hvor mye trening som ligger bak for at det skal se ut som at det ikke koster deg noe å stå på is, forklarer hun.

- Ble du noen gang lei av det knallharde treningsregimet?

- Ja, jeg har grått mye, jeg! Så jeg føler at både ballettrener, skøytetrener og PT har fungert som en form for life coaches for meg, sier hun og ler hjertelig.

Men ting gikk ikke helt knirkefritt, og under innspillingen ble hun skadet.

- Jeg møtte opp til innspilling med brist både i bekken og kne, og sykemeldingslapp fra legen. Heldigvis ble jeg frisk igjen til innspilling av skøytescenene i Romania noen uker senere.

KINOFILM: Ine Marie Wilman spiller kunstløper Sonja Henie i kinofilmen som har premiere i romjulen. Til KK forteller skuespilleren at hun trente syv dager i uken i forkant av innspillingen. FOTO: Adi Marineci // Filmweb
KINOFILM: Ine Marie Wilman spiller kunstløper Sonja Henie i kinofilmen som har premiere i romjulen. Til KK forteller skuespilleren at hun trente syv dager i uken i forkant av innspillingen. FOTO: Adi Marineci // Filmweb Vis mer

LES OGSÅ: Modellbyrået fortalte Sabina (29) at hun var for stor. Hun nektet likevel å gi opp karrieren - nå gjør hun suksess som modell med former

Fikk besøk av sønnen på settet

I 2014 ble Ine Marie mor for første gang til en liten gutt, og nå venter hun barn nummer to. Til tross for at hun var borte i lange perioder fra treåringen, fikk hun heldigvis besøk på settet av både sønnen og ektemannen.

- De kom på besøk under innspillingen i Spania, og så dro jeg hjem en liten tur for å feire fødselsdagen til sønnen min. De kom også en liten tur da jeg jobbet i Romania, men jeg hadde ikke fri og jobbet stort sett 14 timer om dagen, så det var egentlig ikke noe å besøke. Det var lenge å være borte fra dem, og er på en måte en av de litt tøffere delene av yrket. Men så kan man trøste seg med at i andre perioder har man mye mer tid enn vanlig. Så det går seg til i det store regnskapet.

Mange tenker at Sonja Henie levde et glamorøst Hollywood-liv, men mot slutten av livet gikk hun en mørkere tid i møte hvor alkohol, forfall og pengeproblemer. Før Ine Marie satte seg ordentlig inn i historien om Sonja Henie, så hun på henne som et ikon og nærmest en eventyrprinsesse - slik også Hollywood bevisst fremstilte henne.

- Hun hadde for eksempel blå øyne på filmplakatene, selv om hun hadde brune øyne og musebrunt hår i virkeligheten. Det var det imaget hun hadde. Hun var den hvite svanen på isen, kan man si. Før jeg var på audition første gang begynte jeg å lese meg opp om henne og først da ble jeg klar over at hun levde et liv som strakk seg i alle retninger. Hun ble alkoholisert, hadde tre ekteskap bak seg og hun var en del av en ekstrem familie, forklarer Ine Marie.

OMSVERMET: På høyden av karrieren var Sonja Henie Hollywoods best betalte filmstjerne. Hun var gift tre ganger. Dette bildet er fra filmen. FOTO: Maipo/NFD // Filmweb
OMSVERMET: På høyden av karrieren var Sonja Henie Hollywoods best betalte filmstjerne. Hun var gift tre ganger. Dette bildet er fra filmen. FOTO: Maipo/NFD // Filmweb Vis mer

LES OGSÅ: Popdronningen Beyoncé åpner opp om dramatikken rundt tvillingfødselen: - Mitt liv og mine barns liv sto i fare

Lei av at folk tjener penger på at kvinner skal gå rundt å føle at man mister verdi fordi man blir eldre

Ine Marie forteller at Sonja Henie ble dyrket frem av familien allerede som barn, og at hun ikke hadde vanlig skolegang som andre jevnaldrende.

- Det var henne det handlet om, og familien var avhengig av hennes suksess, også økonomisk. Det ble for eksempel veldig stygt mellom henne og broren Leif, som vi kommer inn på i filmen. Selv om denne historien er litt ekstrem, tror jeg også at det er mange gjenkjennelige mekanismer.

- Mye av historien hennes, i alle fall mot slutten av livet til Sonja Henie, handler om at hun ble eldre i en bransje hvor man helst skulle være «ung og lovende». Hvordan ser du selv på det å skulle bli eldre i den bransjen du er en del av?

- Det er jo veldig mange som tjener ekstremt mye penger på at vi kvinner skal gå rundt å føle at vi mister verdi fordi vi blir eldre, i stedet for at vi omfavner at vi blir klokere, smartere og kulere med årene. Vi blir også stort sett vakrere, fordi vi lever et liv som preger oss. På den tiden da Sonja var i rampelyset var det nok mer ekstremt, og Hollywood er også mer ekstremt enn Norge, men vi ser generelt få voksne kvinner med naturlig aldring i det offentlige rom også i dag.

Ine Marie forteller at hun ble veldig overrasket da hun fant ut at plastisk kirurgi også fantes på den tiden da Sonja levde.

- Jeg aner heldigvis en spire til at det er i endring, og jeg har bestemt meg for at jeg ikke vil være med på at det skal finnes sånne holdninger. Alle damene jeg ser opp til er eldre og kulere enn meg, så jeg vil heller at vi skal fremsnakke det. I stedet for å si at man ser ung ut, kan man heller si at man ser godt ut. Vi må kjempe mot det, spesielt siden det finnes svære industrier som tjener masse på at vi skal gå rundt å tenke over rynkene våre. Jeg tenker at nå er vi så lei av den myten om at menn blir distingvert og kvinner forfaller - for det stemmer ikke, sier hun bestemt.

Sonja Henie ble bare 57 år gammel. Hun døde på en flyreise mellom Paris og Oslo 12. oktober 1969. Året før hadde hun fått diagnosen leukemi. Sonja Henie rakk å vinne tre OL-gull, samt ti verdensmesterskap og seks europamesterskap på rad i perioden 1927–1936 og 1931–1936.

Se bilder av Sonja Henie under:

Kinofilmen Sonja har premiere 25. desember 2018.

LES OGSÅ: Den erotiske thrilleren «En affære» har allerede skapt blest: - Jeg kommer nok ikke til å diskutere sexscenene med de nærmeste

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer