Tronfølgere:

Tronfølgerne åpner opp om den store oppgaven: - Selvfølgelig føles det merkelig at man må vente til ens mor eller far dør

Kronprinsesse Victoria, kronprins Frederik og kronprins Haakon deler personlige tanker i ny bok.

TRONFØLGERE: Kronprins Frederik, kronprinsesse Victoria og kronprins Haakon er alle opptatt av natur og miljø. Her er den royale trioen fotografert på Svalbard i 2008. Foto: NTB Scanpix
TRONFØLGERE: Kronprins Frederik, kronprinsesse Victoria og kronprins Haakon er alle opptatt av natur og miljø. Her er den royale trioen fotografert på Svalbard i 2008. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I november kom boken «Under bjælken - et portræt af kronprins Frederik», skrevet av den danske forfatteren Jens Andersen, ut på det danske markedet - og i boken blir vi bedre kjent med mannen som én dag skal ta over den danske tronen. Kronprins Frederik (49) åpner blant annet opp om både barndoms- og tenåringsårene, familierollen og det å skulle bli konge.

I boken åpner flere av kronprinsens nærmeste opp om sine personlige tanker og minner rundt de ulike temaene og naturlig nok er både kronprins Haakon (44) og kronprinsesse Victoria (40) intervjuet. Den kongelige trioen har et svært nært forhold, og har kjent hverandre hele livet. Kronprinsesse Victoria har tidligere gitt uttrykk for at hun ser på Haakon og Frederik som sine storebrødre.

Et av temaene som taes opp i boken er det at de tre én dag skal ta over tronen etter sine foreldre - henholdsvis dronning Margrethe (77), kong Harald (80) og kong Carl Gustaf (71) - og hvilke tanker de gjør seg rundt dette.

- For bare femten år siden sa man: «tronarvingenes største utfordring er at de bare sitter der og venter og venter og venter». Og det gjorde man uten tvil i gamle dager. Ventet og ventet til deres far eller mor - som oftest far - falt fra, og så var det deres tur. Sånn er det ikke lenger. Tronfølgerrollen har forandret seg, den har fått mer tyngde og betydning, ikke minst i de skandinaviske kongehusene. For meg som er et søkende menneske, så er det givende at jeg bruker ventetiden effektivt. Jeg er mye mer avslappet nå enn da jeg var yngre, og er forsonet med den fremtiden som stadig rykker tettere på (...), sier kronprins Frederik i boken.

Også hans tronfølger-kollega kronprinsesse Victoria ser annerledes på rollen enn det man gjorde før i tiden.

- Selvfølgelig føles det merkelig at man må vente til ens mor eller far dør, men på en annen side så er det også noe som er med oss hele tiden. Jeg ser ikke på det som å vente, men som at jeg lever i nuet og gjør mitt ytterste for å være til nytte for Sverige i dag. For meg ligger naturligvis ute i fremtiden, men min daglige jobb er å være relevant for min rolle her og nå. Man vokser jo opp i den rollen, og for mitt vedkommende ble jeg litt etter litt mer vant til den, og våget med tiden å være rollen (...).

FREMTIDENS KONGER OG DRONNINGER: Kronprins Haakon, kronprinsesse Victoria og kronprins Frederik med sine respektive ektefeller i forbindelse med dronning Margrethe av Danmark sin 70-årsfeiring i København i 2010. Foto: NTB Scanpix
FREMTIDENS KONGER OG DRONNINGER: Kronprins Haakon, kronprinsesse Victoria og kronprins Frederik med sine respektive ektefeller i forbindelse med dronning Margrethe av Danmark sin 70-årsfeiring i København i 2010. Foto: NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Se hvem som var kronprins Haakons «plus one»!

- En av de tingene jeg har lært av kronprins Frederik er å ta meg selv mer med inn i kronprinsrollen

Kronprins Haakon på sin side forteller at den fem år eldre kronprinsen av Danmark har vært et forbilde for ham - spesielt med tanke på det å skille mellom den private og den offentlige rollen.

- En av de tingene jeg har lært av kronprins Frederik er å ta meg selv mer med inn i kronprinsrollen. Han er jo en veldig kameratslig person, også i sin offisielle rolle, og det tror jeg er viktig - både for å bevare humøret og å være glad, men også for å skape en naturlig balanse mellom det å være kronprins og menneske. Da jeg vokste opp var den private Haakon helt uforenelig med den offisielle prinsen. De to møttes aldri, og skulle helst være adskilt, følte jeg. Jeg ble nærmest forbanna hvis man tok prinsen for å være privat, eller omvendt, sier kronprins Haakon ærlig i boken.

De tre tronarvingene har naturlig nok knyttet nære bånd, og da kronprins Haakon giftet seg med Mette-Marit i 2001 var kronprins Frederik et naturlig valg som forlover. De tre har også brukt hverandre som faddere til sine barn.

Haakon og Frederik deler også samme interesse for sport og friluftsliv, og i tillegg er de to og kronprinsesse Victoria også svært opptatt av natur og miljøvern.

KONGELIG TRIO: De tre tronarvingene fotografert i forbindelse med et besøk på Grønland i 2009. Foto: NTB Scanpix
KONGELIG TRIO: De tre tronarvingene fotografert i forbindelse med et besøk på Grønland i 2009. Foto: NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Kronprins Haakon til KK: - Jeg har følt meg utenfor i oppveksten

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer