Tuva Fellman:

Tuva Fellman: - Det er så tungt

I ny serie tar programlederen for seg Norges mest tabubelagte helseproblem. Flere av hennes nærmeste er skeptiske til å se på.

TUVA FELLMAN: Programleder Tuva Fellman undersøker behandlingsform, straff og forebyggende tilbud om det ulovelige og tabubelagte temaet i spesialepisoden av Insider som sendes onsdag 6. september. FOTO: TVNorge/Discovery+
TUVA FELLMAN: Programleder Tuva Fellman undersøker behandlingsform, straff og forebyggende tilbud om det ulovelige og tabubelagte temaet i spesialepisoden av Insider som sendes onsdag 6. september. FOTO: TVNorge/Discovery+ Vis mer
Publisert

Hver eneste time lastes det ned overgrepsmateriale av barn i Norge og Helsedirektoratet anslår at 110.000 mennesker i Norge har seksuelle tanker om barn.

Tuva Fellman går inn i et sensitivt tema i Insider spesial når hun undersøker pedofili og hva det innebærer å ha seksuelle tanker om barn.

Helsedirektoratet her opprettet lavterskeltilbudet «Det finnes hjelp» for personer som har en seksuell interesse for barn. Her kan disse menneskene få hjelp for å unngå å handle på den interessen.

I Insider møter Fellman en av dem som får hjelp her, noe hun selv beskriver som ubehagelig og vanskelig å snakke om. Det finnes en berøringsangst rundt temaet.

– Det er nok også få ting som provoserer oss mer enn overgrep mot barn, så skuldrene er høye fra start når man skal snakke om det, sier hun til KK.

Krevende tematikk

Fellman synes det har vært krevende å jobbe med tematikken, både fordi hun ikke kunne så mye om det fra før, men det er også en tematikk hvor man fort kan trå feil.

I programmet er hun tydelig nervøs før hun skal prate med en av menneskene som er under behandling hos Det finnes hjelp.

– Det er alvorlig og tabubelagt, sier hun.

– Eksempelvis er det flere av mine nærmeste som har uttrykt skepsis til å se episoden, nettopp fordi de synes tematikken er så tung. Men jeg mener at dette er et såpass stort problem i dagens samfunn, at vi er nødt til å forholde oss til det. Nettopp for å forebygge.

Forebyggende arbeid

– Hva var det mest overraskende for deg?

– Det som var mest overraskende for meg var nok at det egentlig ikke har vært så mye fokus på dette før. I episoden blir det beskrevet som en berøringsangst. Det eneste vi som samfunn har klart å møte det med er ønske om strenge straffer og hat, sier Fellman.

Helsedirektoratet har bestemt at i tillegg til straff og behandling i etterkant, må det være et tilbud som kan forebygge.

– Jeg synes egentlig det rart at vi ikke har gjort det før.

Programlederen er også overrasket over omfanget av hvor mange som har disse tankene og tenningsmønsteret. Som nevnt, anslår Helsedirektoratet at det er rundt 110 000 mennesker i Norge som har en seksuell interesse for barn.

Skambelagt tema

Hvorfor det er viktig at mennesker som opplever å ha seksuelle tanker om barn får hjelp, er Fellman som programleder redd for å uttale seg for mye om. Men hun påpeker at de er forsiktige med å bruke ordet pedofili i Insider, og at det er en diagnose som fagfolk eventuelt på sette på den enkelte.

– Det å ha en seksuell interesse for barn vil ikke nødvendigvis si at du er pedofil, heller ikke at du har begått overgrep mot barn. Men for meg er det helt klart at hvis man har en seksuell interesse for barn så er det viktig at man får tilbud om hjelp, sier hun og nevner Detfinneshjelp.no:

– Det er et lavterskeltilbud for de som har tankene og som ønsker hjelp med det, blant annet til å ikke handle på disse tankene. Jeg tenker at det er utrolig viktig at de får den hjelpen.

Må forebygge, behandle og straffe

KK har tatt kontakt med psykologspesialist Svein Øverland som medvirker i programmet. Han leder det alternative forskningsprosjektet «Proteus» ved St. Olavs hospital i Trondheim.

Øverland forklarer at det er mange med pedofili som ikke vet hvor de skal få hjelp og som ikke stoler på at de kan få hjelp uten at taushetsplikt brytes.

– Det gjør at mange ikke får hjelp før etter de har lastet ned overgrepsmateriale eller har ødelagt barn med fysiske overgrep, sier Øverland.

– Mitt ønske er at færrest mulig barn skal bli skadet, og dessverre gjør samfunnets opplevelse på at pedofile er monstre både at de som har interresse for barn prøver å undertrykke forståelsen av at de faktisk er pedofile («Jeg er jo ikke et monster og dermed er jeg ikke pedofil») eller søker hjelp for sent.

Samfunnet skal ikke skifte syn på at de skal straffes for handlingene, men han mener at flere må få øynene opp for at vi både må forebygge, behandle og straffe.

Programmet sendes på TV Norge og Discovery+ onsdag 6. september kl. 21.30.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer