TV-serier

TV-seriene du burde binge i romjulen

I disse seriene finner du hverken julenisse, julegaver eller misteltein.

TV-SERIER: Danske Marie Reuther spiller den unge rikmannsdatteren Julie som får livet snudd opp ned når foreldrene og broren dør i en flyulykke i Afrika. FOTO: Åsmund Sollihøgda / HBO
TV-SERIER: Danske Marie Reuther spiller den unge rikmannsdatteren Julie som får livet snudd opp ned når foreldrene og broren dør i en flyulykke i Afrika. FOTO: Åsmund Sollihøgda / HBO Vis mer
Publisert

Kamikaze på HBO

I den første danske originalserien på HBO viser stjerneskuddet Marie Reuther (25) at hun har en lysende fremtid som skuespiller foran seg. Hun spiller den unge rikmannsdatteren Julie, som går fra å leve i en verden der det eneste man bryr seg om er dyre designervesker og å hamstre «likes», til å lure på hva meningen med livet egentlig er.

Foreldrene hennes og broren (som er Maries ekte bror i virkeligheten) dør nemlig i en flystyrt i Afrika, og det siste faren hennes gjør før han dør er å sende en SMS der han ber henne om å leve livet.

KAMIKAZE: Rikmannsdatteren Julie mister hele familien i en flystyrt. Nå må hun lære seg å leve livet uten dem. Det er Marie Reauthers ekte bror Mads Reuther som spiller broren i serien. Faren spilles av svenske Johan Rheborg og moren av danske Charlotte Munck. FOTO: Åsmund Sollihøgda // HBO

Og når det første sjokket har lagt seg er det akkurat det rikmannsdatteren Julie gjør. Dette tar henne rundt om i hele verden, hvor hun kjenner på savnet, sorgen og på et eller annet vis kommer nærmere familien enn det hun gjorde mens de levde.

Serien er basert på den norske forfatteren Erlend Loes roman Muleum fra 2007.

Succession på HBO

Ai, ai - denne serien! Sesong 3 ble sluppet i høst, og serieskaperne har lovet at det kommer en sesong til. Dersom du ikke har sett serien, er det baaare å glede seg - for da har du mange timer med familiedrama av toppklasse foran deg!

SUCCESSION: Logan Roy (spilt av Brian Cox) vil helst styre sjappa selv, og har store problemer med å finne ut av hvem av barna som skal ta over forretningen den dagen går bort. For å tre av er uaktuelt. Her med datteren Shiv (spilt av Sarah Snook). FOTO: HBO
SUCCESSION: Logan Roy (spilt av Brian Cox) vil helst styre sjappa selv, og har store problemer med å finne ut av hvem av barna som skal ta over forretningen den dagen går bort. For å tre av er uaktuelt. Her med datteren Shiv (spilt av Sarah Snook). FOTO: HBO Vis mer

Familien Roys overhode Logan Roy er en fiktiv mediemogul (riktignok inspirert av ekte mediemogul-karer som Rupert Murdoch, Randolph Hearst, Robert Maxwell og Sumner Redstone), som man skulle tro var på vei mot en velfortjent pensjonstilværelse etter mange, harde år på toppen.

OPPRØR: Eldstesønnen Kendall Roy (spilt av Jeremy Strong) har et svært anstrengt forhold til sin far - som han både elsker og hater. FOTO: HBO
OPPRØR: Eldstesønnen Kendall Roy (spilt av Jeremy Strong) har et svært anstrengt forhold til sin far - som han både elsker og hater. FOTO: HBO Vis mer

Men den gang ei. Familiepatriarken Logan er en seig jævel (i alle fall om du spør hans fire barn), og til tross for sykdom, høy alder og nye tider nekter han å tre av.

For hver episode blir vi flue på veggen under en ny tilstelning eller event. Enten det er eldstesønn Kendalls freudianske 40-årslag, en slags lockdown i Sarajevo, svigersønn Tom Wambsgans (Matthew Macfayden) utdrikningslag i en gammel, nedlagt togtunnel eller i Italia der Logans ekskone skal gifte seg på nytt.

I Succession kan alt skje - ALT!

Maid på Netflix

Den unge ettbarnsmoren Alex (spilt av Margaret Qualley) flykter fra sin tilsynelatende voldelige samboer Sean (Nick Robinson) med sin to år gamle datter Maddy (Rylea Nevaeh Whittet).

Hun er moren som ofrer alt for datteren, om det så går utover henne selv. Men hvor enkelt er det egentlig å starte på nytt, uten noen ting?

På reisen med datteren blir vi kjent med flere mennesker som tilbyr Alex og Maddy deres hjelp, men til tross for at hun er desperat sitter det langt inne for ettbarnsmoren å få hjelp fra omgivelsene.

I serien spiller også 63-åringen Andie MacDowell den spirituelle kvinnen Paula, Alex' mor, som tilfeldigvis også er Margaret Qualleys mor i virkeligheten. Men hvor mye hjelp er det å hente i en mor som er der den ene dagen, men ikke den andre?

Maid er en av 2021s absolutt beste fiktive serier, og en viktig påminner om hvor godt vi faktisk har det her til lands. Den er for øvrig basert på forfatter Stephanie Land memoarer kalt Maid: Hard Work, Low Pay and a Mother's Will to Survive, som handler om hennes egne, personlige opplevelser.

Kjærlighet & Anarki på Netflix

Tobarnsmoren og konsulenten Sofie har fått ny jobb i et forlag i Stockholm, og skal med sin spesialkompetanse bidra til å få forlaget opp og frem.

KJÆRLIGHET & ANARKI: Svenske Ida Engvoll, som har norske aner, spiller hovedrollen i Neflix-serien som har to sesonger. FOTO: Netflix
KJÆRLIGHET & ANARKI: Svenske Ida Engvoll, som har norske aner, spiller hovedrollen i Neflix-serien som har to sesonger. FOTO: Netflix Vis mer

På kontoret møter hun på den yngre IT-teknikeren Max, som hun til å begynne med ikke kan fordra. Men hat utvikler seg til flørt, der en leppestift er symbolet på spillet Sofie og Max utvikler seg i mellom - og som gjør at hver dag på kontoret er unik.

LEPPESTIFT: En rød leppestift står sentralt i flørtingen mellom konsulent Sofie og IT-tekniker Max (Björn Mosten). FOTO: Netflix
LEPPESTIFT: En rød leppestift står sentralt i flørtingen mellom konsulent Sofie og IT-tekniker Max (Björn Mosten). FOTO: Netflix Vis mer

Men hvor går grensen for flørt mellom to kolleger? Og ikke minst når en av dem er gift?

Wisting på Viaplay

Den norske kriminalserien Wisting, hvis navn er inspirert av polfarer Oscar Wisting, ble en umiddelbar suksess i Norden da den ble sluppet på Viaplay i 2019, og nå er sesong to endelig klar.

Politietterforsker William Wisting (Sven Nordin) jakter en utspekulert og kløktig seriemorder, og har bare tiden av veien før de neste ofrene kan bli rammet.

WISTING: Sven Nordin har rollen som politimann William Wisting i serien med samme navn. FOTO: Viaplay
WISTING: Sven Nordin har rollen som politimann William Wisting i serien med samme navn. FOTO: Viaplay Vis mer

Drapsmannen Kerr (spilt av Odin Waage) rømmer nemlig under en befaring, og det er åpenbart at han har fått hjelp av en medsammensvoren. Både Kerr og den ukjente jakter nå politiet på, samtidig som de forsøker å holde liv i en politikvinne som ble skadet da en mine gikk av under befaringen.

Wisting-sesongene er basert på forfatter Jørn Lier Horsts prisbelønte krimbøker.

Aldri voksen på Discovery+

I denne fiksjonsserien møter vi en vennegjeng fra ungdomstiden som selv har fått tenåringer i huset. Men det er åpenbart at de ikke er ferdig med å være tenåringer de heller.

Gjengen bor i det samme nabolaget som de gjorde da de selv vokste opp, og de gjør alt de kan for å skape skikkelig lykkeliga gatan-stemning.

GJENGEN: I TV-serien Aldri voksen møter vi en vennegjeng som fremdeles lever som de gjorde da de gikk på ungdomsskolen. FOTO: Discovery+
GJENGEN: I TV-serien Aldri voksen møter vi en vennegjeng som fremdeles lever som de gjorde da de gikk på ungdomsskolen. FOTO: Discovery+ Vis mer

Dilemmaer innen dating, sexliv, vennskap og relasjoner står på agendaen, og ofte med en pinlig vri som gjør at man får lyst til å skjule seg bak en gigantisk pute.

Tenåringsgjengen, som nå er blitt foreldre halvveis i livet (ok da, én tredjedel) spilles av erfarne skuespillere som Ine Jansen, Laila Goody, Andrea Bræin Hovig, Atle Antonsen og Christian Skolmen - og bare dén sammensetningen av folk gjør de to sesongene verdt å se.

Sesong 3 av serien har etter planen premiere i 2022.

Chippendales på NRK

Denne dokumentaren har alt det en god true crime skal ha: den oser av gammel Hollywood, sex, en god dose humor og et drapsplot du aldri kunne ha forestilt deg.

Vi blir med som flue på veggen under glory days av opptakten til den nå verdensberømte showgruppen Chippendales - en gjeng veltrente mannlige strippere, som utelukkende er til for å tilfredsstille kvinner over hele verden.

Chippendales, som har sitt navn fra den engelske møbelsnekkeren Thomas Chippendale som levde på 1700-tallet, ble etablert av den indiskfødte gründeren Somen Banerjee på slutten av 70-tallet. Han hadde kommet til USA med familien, for å oppnå The American Dream.

SEX, DOP OG DRAP: På slutten av 70-tallet ble showgruppen Chippendales etablert, og gruppen bestående av mannlige strippere hadde utelukkende én oppgave: sørge for at det kvinnelige publikummet ble tilfredstilt. FOTO: NRK
SEX, DOP OG DRAP: På slutten av 70-tallet ble showgruppen Chippendales etablert, og gruppen bestående av mannlige strippere hadde utelukkende én oppgave: sørge for at det kvinnelige publikummet ble tilfredstilt. FOTO: NRK Vis mer

Og kort fortalt: Steve, som han endrer navnet sitt til for å høres mer amerikansk ut, oppnår eventyrlig suksess med stippekonseptet som kun er forbeholdt damer. Men da han skriver under på noen papirer han ikke aner konsekvensene av, begynner suksessen å slå sprekker.

For når den veltalende og karismatiske koreografen Nick De Noia plutselig hevder på riksdekkende TV at det er han, og ikke stotrende Steve, som er mannen bak Chippendales får det dødelige konsekvenser.

Physical på Apple TV+

Til tross for idylliske omgivelser i solfylte San Diego på 80-tallet, er serien Physical en mørk og dyster komedie der vi følger den hjemmeværende moren Sheila Rubin (spilt av Rose Byrne).

PHYSICAL: Rose Byrne spiller husmoren Sheila Rubin som får øynene opp for den nye treningsformen aerobic - og plutselig blir å regne som en ettertraktet livsstilsguru. FOTO: Apple TV+
PHYSICAL: Rose Byrne spiller husmoren Sheila Rubin som får øynene opp for den nye treningsformen aerobic - og plutselig blir å regne som en ettertraktet livsstilsguru. FOTO: Apple TV+ Vis mer

Alt skal tilsynelatende fremstå perfekt, men bak lukkede dører sliter Sheila med indre demoner og et forstyrret selvbilde.

Hun trekkes mot den nye og up and coming treningsformen aerobic, som står som selve oppskriften på det glade 80-tallet - og etter hvert som interessen øker rundt treningsformen, kommer husmoren endelig ut av skallet sitt.

Ved hjelp av datidens videoteknologi, interessen for aerobic og sitt vinnende vesen er Sheila straks å regne som en av San Diegos mest ettertraktede kvinnelige livsstilsguruer.

Knutby på TV 2

Nok en dramaserie basert på virkelige hendelser, og det får vi jo aldri nok av - spesielt ikke når det inneholder elementer som sekt, pastor, kristi brud, kontroversielle relasjoner og dødelige forbindelser.

Dramaserien tar for seg den velkjente Knutby-saken som rystet Sverige i 2004.

21-åringen Anna (spilt av Alba August) blir tatt inn i varmen i en pinsemenighet i den lille svenske byen Knutby utenfor Uppsala. Hun har ankommet stedet for å jobbe som barnepike, men blir raskt en del av den indre sirkelen i pinsemenigheten.

MAKT OG UTNYTTELSE: Alba August spiller unge Anna som flytter til det lille tettstedet Knutby for å jobbe som barnepike, men som raskt blir viklet inn i sekten fra helvete. Serien er basert på de sanne hendelsene rundt den mye omtalte Knutby-saken fra 2004. FOTO: TV 2 Play
MAKT OG UTNYTTELSE: Alba August spiller unge Anna som flytter til det lille tettstedet Knutby for å jobbe som barnepike, men som raskt blir viklet inn i sekten fra helvete. Serien er basert på de sanne hendelsene rundt den mye omtalte Knutby-saken fra 2004. FOTO: TV 2 Play Vis mer

Men da pastorens kone dør endrer idyllen seg. For dødsfallet viser seg fort å være drap.

Anna får etter hvert en mer fremtredende rolle i menigheten, men det går ikke lang tid før hun begynner å tvile, og menigheten vender seg mot henne.

Spesielt møter hun motstand hos Eva (spilt av Aliette Opheim) - bedre kjent som kristi brud.

Anna bestemmer seg for å reise tilbake til det lille stedet hun vokste opp, for å komme seg unna grusomhetene og maktspillet i Knutby, men det tar ikke lang tid før hun mottar noen kryptiske smser som hun tror kommer fra de høyere makter.

Ps. dersom du vil se en dokumentar om Knutby-saken anbefaler vi den seks episoder lange serien Knutby: I blind tro på HBO Max.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer