LYKKELIGE: Tyra Banks og kjæresten Erik Asle, en norsk fotograf, har fått sitt første barn sammen. Foto: Scanpix
LYKKELIGE: Tyra Banks og kjæresten Erik Asle, en norsk fotograf, har fått sitt første barn sammen. Foto: Scanpix Vis mer

Tyra Banks

Tyra fikk barn med sin norske kjæreste

Den tidligere supermodellen og fotograf Erik Asla er blitt foreldre.

Publisert

I 2014 bekreftet Tyra Banks (42), tidligere supermodell og programleder i «Americas Next Top Model», at hun var i et forhold – og kort tid senere viste det seg at stjernens heldige utvalgte var en nordmann. Siden den gang har Tyra og fotografkjæresten Erik Asla (51) holdt lav profil, men i natt delte duoen en gledelig nyhet med omverdenen. De har nemlig blitt foreldre ved hjelp av surrogati!

«Den beste gaven vi har jobbet så hardt for og har bedt for, er endelig her. Han har mine fingre og store øyne, og pappa Eriks munn og hake. Vi takker engelen av en kvinne som bærte frem sønnen vår for oss, og vi ber for alle som sliter med å komme til denne fantastiske milepælen. York Banks Asla, velkommen til verden», skriver Tyra på Instagram under et bilde av en babylue. Se bildet lenger ned i saken.

Til People forteller de nybakte foreldrene at det slett ikke har vært en enkel prosess, men at det «heldigvis var et vakkert lys i enden av tunellen».

A photo posted by Tyra Banks (@tyrabanks) on

LES OGSÅ: Disse strever mer med å bli gravide

Fruktbarheten kan reduseres etter fylte 35

Tyra har tidligere åpnet seg om problemene hun har hatt med å bli gravid, noe også 1 av 7 norske par sliter med (tallet er estimert av FN). Selv om en del av disse har valgt et liv uten barn og er lykkelige med dét valget, så er det også en stor andel som er ufrivillig barnløse.

Vi venter stadig lenger før vi får barn, og aldri har det vært flere som får barn sent i 30-årene og i 40-årene - selv etter fylte 50 er det enkelte norske kvinner som føder barn. Men fra du er 35 år kan fruktbarheten begynne å reduseres, og en rekke studier har antydet at du de ti siste årene før du kommer i overgangsalder, kan få det vanskeligere med å lage barn (i gjennomsnitt kommer norske kvinner i overgangsalderen når de er 51 år). Men det er også individuelle forskjeller, og noen kommer tidligere i overgangsalderen.

– Mange opplever vanskeligheter med å bli gravide. Det kan ligge årsaker bak, men i dag kan du sjekke dette på et tidlig tidspunkt, slik at du bedre kan planlegge din framtid med barn og familie, sier gynekolog og medisinsk ansvarlig, Terje Sørdal ved Medicus i Trondheim til KK.no.

Han forteller at stadig flere kvinner tar kontakt med klinikken deres for å få en pekepinn på hvor lenge de er fruktbare. Her tilbyr de nemlig en fruktbarhetssjekk som både kvinner og menn kan ta.

UTSETTER Å FÅ BARN: Stadig flere kvinner venter med å få barn, men hvor lenge vi er fruktbare kan være veldig individuelt. Foto: Scanpix
UTSETTER Å FÅ BARN: Stadig flere kvinner venter med å få barn, men hvor lenge vi er fruktbare kan være veldig individuelt. Foto: Scanpix Vis mer

Slik testes du

Selv om ikke alle gynekologer markedsfører fruktbarhetssjekker, så kan alle gynekologer utføre en test av fruktbarheten din, og du trenger slett ikke oppsøke en egen fertilitetsklinikk. Du må imidlertid oppsøke en privat gynekolog og betale det selv, det er altså ikke noe du får dekket.

Testen skal ifølge professor og overlege ved kvinneklinikken på St. Olavs hospital, gynekolog Mette Haase Moen, ta for seg nøkkelfaktorer hos kvinner som er viktige for fruktbarhetsevnen i dag og i framtiden. For kvinner omfatter en slik sjekk tre ting:

– Faktorer som røyking, overvekt, om du har barn fra før av, operasjon på eggstokkene eller når din mor kom i overgangsalderen er ting som vil tas med i betraktning, har Moen tidligere sagt til KK.no.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer