JOE BIDEN: Visepresidenten har vært gjennom mye sorg i løpet av sine 74 år. Foto: Scanpix
JOE BIDEN: Visepresidenten har vært gjennom mye sorg i løpet av sine 74 år. Foto: Scanpix Vis mer

Joe Biden

USAs visepresident Joe Bidens tragiske fortid

Les den sterke historien om Biden som mistet kona og datteren i bilulykke og sønnen til kreft.

Publisert

Åtte år som visepresident for USA er snart forbi, og i løpet av den tiden har ikke Joseph Robinette Biden Jr. kjørt bil en eneste gang – noe som alltid har vært en stor del av livet hans. 74-åringen vokste opp i Scranton, Pennsylvania, med en far som eide den største Chevrolet-forhandleren i statene i mange år.

I et intervju med Jay Leno (66) i serien hans «Jay Lenos Garage», ruller Biden i en stor, sort Secret Service-bil, omringet av en politieskorte bestående av både SUV-er og motorsykler. Men på parkeringsplassen står det noe helt annet enn dette.

LES OGSÅ: En rekke kjendiser truer med å forlate landet nå som Donald Trump har blitt USAs nye president

Ut fra den lange limousinen stiger Biden ut ikledd et par sorte solbriller han alltid har på seg, sammen med et stort smil om munnen – noe vi også alltid ser han med. Muligens kan det være fordi han nettopp har fått øye på noe som har betydd mye for han i mange år.

- Jeg skylder deg stort! Er du klar over at jeg kun har fått lov til å kjøre denne bilen tre ganger i løpet av de sju siste årene?

Talkshowvert-legenden Jay Leno tar rundt visepresidenten og er forbauset over at han ikke har kjørt den mer enn det.

- Jeg får rett og slett ikke lov av Secret Service.

På parkeringsplassen står en 1967 Corvette Stingray – en bil som har en helt spesiell plass i hjertet til Biden.

- Jeg skulle gifte meg i august 1967, og faren min sa til meg og min forlovede at han skulle ta en kikk på bilene våre og fikse dem opp litt. Fire dager senere drar vi for å hente bilene, men utenfor står det 75 mennesker og venter på oss. Plutselig deler de seg og der står bilen. Det var bryllupsgaven fra faren min.

LES OGSÅ: - Det er ingen grunn til å bekymre seg for at apokalypsen er nær

Tragisk ulykke

Samme året gifter Joseph Biden seg med Neilia Hunter – selv om foreldrene hennes ikke ville at hun skulle gifte seg med en katolsk mann. Sammen fikk de tre barn: Joseph Robinette «Beau» Biden III, Robert Hunter og Naomi Christina. På den tiden jobbet Biden i et advokatfirma, og slet med å finne ut av om han tilhørte den republikanske eller demokratiske siden. Dette skulle derimot vise seg å være ganske tomme og ubetydelige spørsmål.

1972: Joe Biden med sønnene Hunter (t.v.) og Beau (t.h.) samme år som kona Neilia gikk bort.  Foto: AP
1972: Joe Biden med sønnene Hunter (t.v.) og Beau (t.h.) samme år som kona Neilia gikk bort. Foto: AP Vis mer

18. desember 1972, bare noen uker etter at Joe Biden (da 30 år) hadde blitt valgt inn i senatet, tok kona Neilia barna Naomi på ett år, Beau på tre og Hunter på to år med seg på julegavehandel i Hockessin, Delaware. I det Neilia skal kjøre ut fra et kryss kommer en trailer og treffer bilen. Både Neilia og datteren Naomi omkom i ulykken. Sønnene Beau og Hunter overlevde, men ble alvorlig skadet.

LES OGSÅ: Trump-familiens mest tragiske historie har du kanskje ikke hørt om

- Etter det lagde vi en regel for Beau og meg selv. Den gikk ut på at vi når som helst, uansett hva, så lenge vi ikke prøvde å komme oss ut av noe, kunne vi bli med pappa på jobb, forteller sønnen Hunter Biden (46) til Personal Mechanics.

- Ja, det stemmer. De valgte seg en dag og trengte ikke forklare seg. De måtte bare si «pappa, jeg vil være med deg på jobb i dag». Jeg håper jeg var en god far, og jeg vet at mammaen deres, Neilia, var en fantastisk mor. Men da de mistet søsteren og moren sin i bilulykken, og de overlevde, var det ikke bare traumatisk, men de lå innlagt på sykehuset i lang tid.

Jeg håper jeg var en god far, og jeg vet at mammaen deres, Neilia, var en fantastisk mor

Biden fortsetter å fortelle at de alltid har vært der for hverandre, og at dette er noe han har tatt med i arbeidslivet også. I et intervju med talkshowvert Jimmy Fallon (42), drar Fallon fram et brev Joe Biden har skrevet til sine ansatte, og det er ikke noe du ser hver dag. Du kan se videoen og teksten fra brevet her under.

«Til mine fantastiske ansatte. Jeg vil bruke litt tid på å gjøre noe veldig klart for alle. Jeg forventer ikke, og vil heller ikke, at dere skal gå glipp av viktige begivenheter med familien på grunn av jobb. Dette inkluderer bursdager, jubileum, bryllup, alle religiøse seremonier, skoleavslutning, eller på grunn av sykdom eller bortgang i familien. Dette er veldig viktig for meg. Faktisk så vil jeg gå så langt å si at hvis jeg finner ut at du jobber med meg mens du går glipp av noe med familien, vil du skuffe meg stort. Dette har vært en uskreven regel siden jeg begynte i Senatet. Takk for jobben du gjør.»

LES OGSÅ: Disse kjendisene støtter Donald Trump

Plagiat og utroskap

- Familie kommer først. Over alt annet. Jeg kommer ikke på noe som har spilt en større rolle i livet mitt enn nettopp det. Etter at vi mistet mamma og søsteren min, har pappa alltid vært der. Han pendlet hver dag frem og tilbake fra Washington, sier Hunter Biden i et intervju sammen med faren sin, visepresident Joseph R. Biden Jr., i Personal Mechanics.

Sønnen Hunter forteller at han har lært mye av faren sin gjennom den tøffe tiden. Uansett hva, så reiser du deg opp. Uansett hva, så gjør du det du skal. Uansett hva, så er du der for menneskene du er glad i og som er glad i deg. Han sier også at det aldri har vært et punkt i livet hvor faren hans ikke var der for han eller noen andre i familien.

- En av grunnen til at Beau, Hunter og jeg hadde det fantastiske båndet vi hadde, var at de følte det samme tapet som jeg gjorde. Jeg vil ikke få dette til å høres ut som om vi er så spesielle. Det er vi ikke. Og det har ingenting med å gjøre at jeg er visepresident eller senator, det har alltid handlet om å ta vare på hverandre. Guttene sa alltid til meg: «Går det bra, pappa? Kom hit, pappa. Pappa, nå får du ikke nok søvn».

2016: Joe Biden holder tale under valgkampen til Hillary Clinton.  Foto: Ap
2016: Joe Biden holder tale under valgkampen til Hillary Clinton. Foto: Ap Vis mer

Og oppe i alt dette blir Joe Biden beskyldt for både utroskap og plagiat. På dette tidspunktet stilte han som presidentkandidat, men trakk seg fra valgkampen på grunn av ryktene.

- Jeg var aldri utro. Familien vår er bygget på ordet «ære». Jeg ble frikjent for alt, men det rullet fremdeles over alle tv-skjermer i landet, og jeg hadde ikke lyst til å gå ut noe sted. Husker du at du tvang meg med på Columbus Day-paraden, Hunter? Du og Beau sa: «Pappa, du møter opp hvert år til paraden. Alle elsker deg. Vi drar.» Og så gjorde vi det. Vi gikk sammen i paraden med tusenvis av mennesker. Og det var det beste som kunne ha skjedd.

Familien vår er bygget på ordet «ære»

Visepresidenten forteller at han aldri tok et stort valg uten å snakke med sønnene sine om det først. Han sier de alltid har vært et team.

Mistet nok et barn

I 2015 skulle familien Biden derimot nok en gang få kjenne på det smertefulle og ufattelige tapet. Eldstesønnen Joseph Robinette «Beau» Biden III fikk påvist kreft i hjernen tilbake i 2013 og gikk bort etter to års kamp mot sykdommen.

«Hele Biden-familien føler en ubeskrivelig sorg. Vi vet at Beaus sjel vil leve videre i oss alle – spesielt hans modige kone Hallie og deres to fantastiske barn, Natalie og Hunter. Beau Biden var helt enkelt den beste mannen noen av oss har kjent», skriver visepresidenten i en uttalelse publiserte Det Hvite Hus på deres nettside.

Beau Biden jobbet som statsadvokat i Delaware i åtte år, før han ble ansatt i advokatfirmaet Grant & Eisenhofer i 2015. Han tilbragte også ett år i Irak som kaptein for Delaware National Guard. 

Bildene av en knust Joe Biden under minnegudstjenesten til sønnen hans gikk verden rundt, men ved hans side sto hun som har vært der siden 1977; Jill Biden (65). Fire år etter at Joes første kone Neilia gikk bort, kom nyskilte Jill Biden inn i bildet. De to giftet seg i 1977 og guttene fikk en ny stemor - et begrep Joe Biden ikke vil bruke.

- Det er forresten en forskjell der; Jill, min nåværende kone er «mor» og Neilia er «mamma». Det er ikke noe «ste»-noe som helst i familien min. 

LES OGSÅ: Se så store Obamas døtre er blitt!

Sammen har Jill og Joe Biden fått datteren Ashley (35). Men veien til ekteskap og barn skulle vise seg å bli en utfordring for Joe. Han fridde faktisk hele fem ganger før han fikk sitt «ja» fra Jill. Men selve historien er ganske så søt.

- Jeg var inne i mitt siste år på college og fram til da hadde jeg datet gutter i jeans, tresko og t-skjorte, men han møtte opp på døren min i blazer og loafers og jeg tenkte «Gud, dette kommer aldri til å funke». Han var ni år eldre enn meg! Men vi dro ut og vi så «A Man and a Woman» på kino i Philadelphia og vi klikket med en gang. Da vi kom hjem tok han meg i hånda og sa god natt. Jeg gikk inn og ringte moren min klokken ett på natten og sa: «Mamma, jeg har endelig møtt en gentleman», sier Jill Biden til Vogue.

Joe Biden fridde altså fem ganger til Jill før hun sa ja. Til Vogue forteller hun at hun stadig sa «ikke enda. Ikke enda.» Hun innrømmer at hun på det tidspunktet selvfølgelig hadde forelsket seg helt i sønnene hans, og følte at ekteskapet bare måtte funke. 

- Begge hadde mistet moren sin og jeg kunne ikke utsette dem for noe lignende igjen. Så jeg måtte være 100 prosent sikker. Men så sa Joe til meg: «Dette er siste gangen jeg spør deg. jeg bryr meg ikke om når vi gifter oss, jeg vil bare ha en forpliktelse!» Så sa jeg ja.

LES OGSÅ: Michelle Obamas beste looks som førstedame

«Bromance»

Men det er ikke bare forholdet til Jill og Joe Biden som har fått mye oppmerksomhet i mediene. Forholdet som kanskje har tatt mest plass, er den såkalte «bromance»-en mellom president Barack Obama og visepresidenten. Joe Biden har vært ved Obamas side helt siden 2008 da den kommende presidenten annonserte han som sitt valg til visepresident. 

Og helt siden har Internettet florert med bilder og videoer av de to som tydelig har et sterkt og nært bånd. Vennskapet har blitt omtalt som en «bromance» - altså en «romanse mellom brødre». For Barack Obama har nemlig omtalt Biden som en bror. Det gjorde han blant annet i en svært rørende tale som har gått viralt den siste uken. Ikke bare begynner president talen med å si: «Dette gir Internettet en siste mulighet til å snakke om vår «bromance», men han fortsetter med å gjøre noe som har rørt hele verden.

Det siste Barack Obama ville gjøre som USAs 44. president, var nemlig å tildele sin visepresident, Joe Biden, landets høyeste, sivile utmerkelse; nemlig «the Presidential Medal Of Freedom». I det Biden får høre de ordene snur han seg rundt, tar opp lommetørklet sitt og tørker tårer. Øyeblikket fikk oss til å felle en tåre også, og vi håper denne «bromance»-en fortsetter i lang tid framover. 

RØRENDE ØYEBLIKK: Joe Biden mottar the Presidential Medal of Freedom av president Barack Obama.  Foto: AP
RØRENDE ØYEBLIKK: Joe Biden mottar the Presidential Medal of Freedom av president Barack Obama. Foto: AP Vis mer

LES OGSÅ: Her er alt du trenger å vite om Trump-barna

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer