Stygt skadet i jungelen

– Uten dem ville jeg dødd eller mistet benet

Skuespiller Ashley Judd takker sine «kongolesiske brødre og søstre» for å ha reddet livet hennes.

REDDET: Skuespiller Ashley Judd forteller om en 55 timer lang redningsoperasjon der lokalbefolkningen hjalp ut av den kongolesiske jungelen. FOTO: Skjermdump Instagram @ashley_judd.
REDDET: Skuespiller Ashley Judd forteller om en 55 timer lang redningsoperasjon der lokalbefolkningen hjalp ut av den kongolesiske jungelen. FOTO: Skjermdump Instagram @ashley_judd. Vis mer
Publisert

Den amerikanske skuespilleren Ashley Judd skadet seg nylig stygt under en reise i Kongo. I et instagraminnlegg på @ashley_judd forteller hun om en hele 55 timer lang redningsoperasjon ut av regnskogen, og hvor takknemlig hun er for alle de lokale heltene som trådte til da hun trengte det som mest:

Fra Golde Globe til Kongo

Den amerikanske skuespilleren er både Emmy – og Golden Globe-nominert og har vært ansiktet utad for kosmetikkmerket America Beauty.

Hun har engasjert seg i humanitære og politiske saker og ble utnevnt til Global Ambassadør for YouthAIDS, en internasjonal organisasjon for arbeider for forebyggelse av AIDS: Hun har også demonstrert ved pro-abort-tilstelninger.

FRA ASKEN TIL ILDEN: Ashley Judd under Oscar-galaen i 2018. Tre år senere holdt hun på å miste livet i jungelen i Kongo FOTO: NTB
FRA ASKEN TIL ILDEN: Ashley Judd under Oscar-galaen i 2018. Tre år senere holdt hun på å miste livet i jungelen i Kongo FOTO: NTB Vis mer

Til sak mot Weinstein

Judd var også en av de første Hollywood-stjernene til å stå frem og hevde at Harvey Weinstein hadde trakassert henne seksuelt. I et intervju med Diane Sawyer på ABC, fortalte Judd at hun i1997 møtte Weinstein på et frokostmøte på et hotell. Weinstein skal her ha forsøkt å få henne til å gi ham massasje, og til å se på mens han dusjet:

«Det er en konstant grooming og forhandlinger som pågår. jeg trodde nei betydde nei. Jeg kjempet med en vegg av nei, men han ignorerte det. Kanskje han leste dem som kanskje, eller til og med som ja. Kanskje gjorde det ham tent».

TIL SAK: En amerikansk domstol avgjorde at Ashley Judd hadde rett til å gå til sak mot Hollywood-produsent Harvey Weinstein, for seksuell trakassering. En lavere domstol hadde tidligere avslått et slikt søksmål. FOTO: NTB
TIL SAK: En amerikansk domstol avgjorde at Ashley Judd hadde rett til å gå til sak mot Hollywood-produsent Harvey Weinstein, for seksuell trakassering. En lavere domstol hadde tidligere avslått et slikt søksmål. FOTO: NTB Vis mer

Sjimpanser

Under oppholdet i Kongo var det imidlertid en helt annen kamp Ashley Judd kjempet. Her skal hun blant annet ha arbeidet med å sette lys på utryddingstruende dvergsjimpanser. Ulykken skal ha skjedd da Judd og forskerne var ute i grålysningen for å se etter dvergsjimpanser. Judd skal ha snublet over en stokk og i fallet brukket leggen. På Instagram et hun full av takksigelser over all hjelpen hun nå fikk:

«Uten mine kongolesiske brødre og søstre ville jeg mest sannsynlig dødd av indre blødninger, og jeg ville mistet benet. Jeg våkner og gråter av takknemlighet, dypt rørt over hvert eneste menneske som bidro med livredning og trøst under min fryktelige 55 timer lange opplevelse».

Alvorlig benbrudd

Judd skal ha brukket benet på fire steder, og fått en nerveskade. Hun navngir hver og en av dem som kom henne til unnsetning, som for eksempel Dieumerci, som stabiliserte det deformerte benet mens de satt på bakken i regnskogen i fem timer og ventet på hjelp.

Videre takker hun Papa Jean, som etter fem timer med smerter skal ha spjelket benet, mens han beordret henne å bite i en pinne. Selv skal hun ha klamret seg til en av forskeren:

«Papa Jean begynte på en betryggende måte å manipulerer benet tilbake i en posisjon som jeg kunne bli transportert i».

Skuespilleren beskriver hvordan hun ropte og jamret seg «som et dyr», mens Papa Jean jobbet metodisk med benet.

I et intervju med New York Times-skribent Nickolas Kristof forteller hun på instagramkanalen hans @nickkristof om den rystende opplevelsen:

Båret i tre timer

Hele seks menn skal ha båret Judd i en hengekøye i tre timer, gjennom svært røft terreng, før de kom frem til en leiren, hvor hun endelig kunne fraktes videre på motorsykkel (!).

Judd forteller om mennene Didier and Maradona, som nå tok over. Didier kjørte sykkelen. Selv satt hun med ryggen, og støttet seg mot Maradona, som satt bakerst og passet på at hun ikke besvimte og falt av sykkelen.

Judd forteller om den seks timer lange motorsykkelturen, hvor Maradona hold fast i hælen hennes, og hun selv presset sammen det knuste benet med begge hender.

Judd kan videre ikke få fullrost kvinnene som pleiet henne og lot henne hvile ut etter den strabasiøse redningsoperasjonen.

ENDELIG I SIKKERHET: Skuespiller Ashley Judd er full av takknemlighet over lokalbefolkningen som hjalp henne da hun skadet seg stygt under en reise i Kongo. FOTO: Skjermdump Instagram @ashley_judd
ENDELIG I SIKKERHET: Skuespiller Ashley Judd er full av takknemlighet over lokalbefolkningen som hjalp henne da hun skadet seg stygt under en reise i Kongo. FOTO: Skjermdump Instagram @ashley_judd Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer