Utøya 22. juli

«Utøya 22. juli» har fått sterke reaksjoner – noen mener at det er for tidlig

- Tanken bak filmen var ikke å vise volden. For de fleste lå terroren i lyden og skrikene. Det var det alle ungdommene sa – den lyden var helt forferdelig.

UTØYA 22. JULI: Andrea Berntzen spiller hovedrollen i filmen om Utøya. Ingen av skuespillerne visste at det var en film om Utøya de var på audition til. FOTO: NTB Scanpix
UTØYA 22. JULI: Andrea Berntzen spiller hovedrollen i filmen om Utøya. Ingen av skuespillerne visste at det var en film om Utøya de var på audition til. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Utøya 22. juli er en film som har skapt sterke reaksjoner – noen mener at det er på tide at en slik film lages, mens andre mener at det er for tidlig. Regissør Erik Poppe har tatt utgangspunkt i en fiktiv historie, basert på fortellinger fra de overlevende.

- Denne dagen skal aldri glemmes – vi må stå sammen og forhindre at dette skjer igjen. Hvis noen hundre tusen ser filmen og gjennomlever det som skjedde, tror jeg at hendelsen vil sitte i lenger. Overlevende og pårørende vil kanskje bli møtt med en annen forståelse, noe som kan hjelpe dem, sier han til KK.

Poppe forstår at noen kan mene at det er for tidlig med en film om det som skjedde, spesielt for de som er nærmest berørt.

- De som måtte mene at det er for tidlig, bør lytte til ungdommene og foreldrene, som vet hva slags film det er. Den er ikke spekulativ, med fokus på vold og Breivik. Filmen handler om hva ungdommene opplevde.

Overlevende og pårørende fikk tilbud om lukket visning, i kinosaler med lavere lyd og helsepersonell tilstede.

- De som var usikre på filmen i forkant, gikk ut av kinosalen med et håp om at så mange som mulig skal se den – den viser hva som skjedde på en troverdig og realistisk måte. De sa at det var slik det var å være der ute, derfor bør den ses.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer