Utøya 22. juli

«Utøya 22. juli» har fått sterke reaksjoner – noen mener at det er for tidlig

- Tanken bak filmen var ikke å vise volden. For de fleste lå terroren i lyden og skrikene. Det var det alle ungdommene sa – den lyden var helt forferdelig.

UTØYA 22. JULI: Andrea Berntzen spiller hovedrollen i filmen om Utøya. Ingen av skuespillerne visste at det var en film om Utøya de var på audition til. FOTO: NTB Scanpix
UTØYA 22. JULI: Andrea Berntzen spiller hovedrollen i filmen om Utøya. Ingen av skuespillerne visste at det var en film om Utøya de var på audition til. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Utøya 22. juli er en film som har skapt sterke reaksjoner – noen mener at det er på tide at en slik film lages, mens andre mener at det er for tidlig. Regissør Erik Poppe har tatt utgangspunkt i en fiktiv historie, basert på fortellinger fra de overlevende.

- Denne dagen skal aldri glemmes – vi må stå sammen og forhindre at dette skjer igjen. Hvis noen hundre tusen ser filmen og gjennomlever det som skjedde, tror jeg at hendelsen vil sitte i lenger. Overlevende og pårørende vil kanskje bli møtt med en annen forståelse, noe som kan hjelpe dem, sier han til KK.

Poppe forstår at noen kan mene at det er for tidlig med en film om det som skjedde, spesielt for de som er nærmest berørt.

- De som måtte mene at det er for tidlig, bør lytte til ungdommene og foreldrene, som vet hva slags film det er. Den er ikke spekulativ, med fokus på vold og Breivik. Filmen handler om hva ungdommene opplevde.

Overlevende og pårørende fikk tilbud om lukket visning, i kinosaler med lavere lyd og helsepersonell tilstede.

- De som var usikre på filmen i forkant, gikk ut av kinosalen med et håp om at så mange som mulig skal se den – den viser hva som skjedde på en troverdig og realistisk måte. De sa at det var slik det var å være der ute, derfor bør den ses.

Les også: Sønnen til Trine (49) kom aldri hjem fra Utøya

- Historien representerer litt av alles opplevelser

Poppe valgte å ta utgangspunkt i en fiktiv historie, for å unngå etiske utfordringer, men også for å skape en historie alle som var der kan kjenne seg igjen i.

- Jeg var i tett dialog med ungdommene, og hadde dybdeintervjuer med 40 av dem som var der. Jeg lyttet til det de fortalte, puttet det sammen, og skrev en historie som er helt identisk og tro til det de opplevde. Historien representerer litt av alles opplevelser.

Det er umulig å ikke bli berørt av filmen. Likevel har Poppe fått tilbakemeldinger på at filmen ikke er brutal eller voldelig nok.

- Da kan man tenke at ja, det var faktisk noen som hadde det enda verre enn det som vises i filmen. Det må vi også ta innover oss. Tanken bak filmen var ikke å vise volden. For de fleste lå terroren i lyden og skrikene. Det var det alle ungdommene sa – den lyden var helt forferdelig.

Les også: Lara mistet storesøsteren Bano på Utøya ​

OPPDAGER NYE TALENTER: Regissør Erik Poppe brukte lang tid på forberedelsene i forkant av filmingen. Andrea Berntzen (19) ble valgt ut til å spille hovedrollen. FOTO: NTB Scanpix
OPPDAGER NYE TALENTER: Regissør Erik Poppe brukte lang tid på forberedelsene i forkant av filmingen. Andrea Berntzen (19) ble valgt ut til å spille hovedrollen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Selve filmen er én lang tagning

Noen lurer på hvorfor filmen i det hele tatt er laget. Poppe brukte lang tid på å planlegge – tidlig i prosessen tok han kontakt med ungdommene som var der, og pårørende. Han fikk inntrykk av at det var på tide med en film som skildret hendelsen som rystet hele landet.

- Da jeg var i gang med planleggingen presenterte jeg løsningen for støttegruppen 22. juli og AUF, for å høre om det fantes motforestillinger, slik at de kunne komme med innspill. Jeg følte at det måtte være litt for deres skyld også, at filmen skulle lages.

Selve filmen er én lang tagning på 72 minutter. Poppe jobbet lenge med å finne skuespillerne, og saumfarte hele landet. Prøvespillingen varte gjennom hele sommeren. Innspillingen tok sted på naboøya til Utøya, slik at de som var der skulle få slippe å kjenne igjen detaljer fra stedet.

- Ettersom vi hadde kun én tagning per dag, måtte replikkene fungere bra. Etter at tagningen var over, var skuespillerne forståelig nok helt utslitte. Vi hadde fem dager på å få det til.

Les også: - Jeg måtte innse at han var drept. Alt som var mitt liv forsvant ​

- Filmen kan ses av de aller fleste, men man bør tenke over hva slags film man skal se

Det er kun ukjente skuespillere som spiller i filmen. Poppe pleier å ha med amatører i filmene sine, slik at han kan finne nye talenter.

- Da castingen startet, var det ingen av dem som visste at de skulle være med i en film om Utøya – jeg ønsket å holde det hemmelig så lenge som mulig. Skuespillerne ble vurdert av psykologer før innspillingen startet, for å teste om de ville tåle påkjenningen. De fikk også tett oppfølging av psykiatere og psykologer både før, under og etter innspilling.

Filmen har fått gode tilbakemeldinger. Jonas Gahr Støre mener at det er viktig at filmen er laget – vi trenger å bli påminnet det som skjedde. Overlevende kom også ut av kinosalen med tårer i øynene, og sa det samme.

- Filmen kan ses av de aller fleste, men man bør tenke over hva slags film man skal se. De som er berørt bør nok tenke seg ekstra godt om. Jeg mener at filmen er sterk, men ikke for sterk til at den ikke skal ses. Det handler også om å få kunnskap – ser man filmen vet man hvordan det var å være på øya.

Les også: ​Livet etter Utøya

VAR PÅ UTØYA: Renate Tårnes (28) forberedte seg godt før hun valgte å se filmen. FOTO: Kristoffer Klunk
VAR PÅ UTØYA: Renate Tårnes (28) forberedte seg godt før hun valgte å se filmen. FOTO: Kristoffer Klunk Vis mer

- Det vil trigge noen ting i deg igjen

Renate Tårnes (28) jobber som generalsekretær i AUF. Hun er også en av de overlevende fra Utøya.

- Jeg sitter igjen med en lettelse over å ha fått en slags forståelse for hva jeg opplevde. Ettersom årene har gått, har den forståelsen man fikk rett etterpå, forsvunnet litt. Men jeg synes at filmen klarer å vise hva som skjedde på en god måte, og det føles bra, sier hun.

Renate brukte lang tid på å forberede seg før hun klarte å se filmen. Det råder hun andre som er i samme situasjon om å gjøre også.

- Det vil trigge noen ting i deg igjen – jeg så den i går, og jeg kjenner at den «sitter i» i dag også. Den følelsen vil nok ikke forsvinne før det har gått noen dager. Jeg håper at personer som ikke er berørt, også vil føle noe når de ser filmen.

Filmen bidrar til å skape forståelse for hva som skjedde på Utøya for snart syv år siden, og derfor håper Renate at så mange som mulig velger å se filmen.

- Jeg håper også at filmen kan bidra til at flere ønsker å ta debatten om hva det var som angrep oss den dagen – de høyreekstreme kreftene lever fortsatt i samfunnet vårt. Det kan vi ikke glemme.

Les også: - Det er vanskelig å juble når så mange ikke har det jeg har

​Filmen kan føre til sterke reaksjoner

Om man ble direkte rammet av hendelsen på Utøya, bør man vurdere om man faktisk ønsker å se filmen. Selv om det er stor forskjell på å oppleve angrepet og å se det på film, kan filmen vekke minner, tanker og følelser fra egne opplevelser.

– Ved å bli påminnet om hendelsene kan man få reaksjoner som for eksempel søvnvansker, mareritt, flashbacks, sinne og sorg, særlig hvis man har vært plaget med det tidligere, sier Lise Eilin Stene.

VÆR FORBEREDT: Lise Eilin Stene forklarer at de som har vært berørt av hendelsen på Utøya, bør forberede seg godt, og tenke nøye igjennom om de ønsker å se filmen. FOTO: Nkvts
VÆR FORBEREDT: Lise Eilin Stene forklarer at de som har vært berørt av hendelsen på Utøya, bør forberede seg godt, og tenke nøye igjennom om de ønsker å se filmen. FOTO: Nkvts Vis mer

Stene er lege og forsker ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress. Hun forklarer at noen kan oppleve å få sterke reaksjoner – spesielt de som var på øya, og nære familiemedlemmer eller venner.

– De som har vært sterkt preget bør tenke seg godt om før de velger å se filmen på kino. Det kan være et bedre alternativ å se filmen privat sammen med noen man føler seg fortrolig med, slik at man har anledning til å ta pauser underveis.

Om man er direkte berørt, og bestemmer seg for å se filmen på kino, anbefaler Stene at man ser den sammen med noen man stoler på, og sitter i nærheten av utgangen, slik at man kan gå ut for å ta en pause om det blir for ubehagelig.

– Tidspunktet bør også planlegges: Ikke se filmen dagen før en eksamen eller man skal gjøre noe annet krevende. Om man fortsatt opplever eller tidligere har hatt sterke psykiske reaksjoner, bør man tenke seg ekstra godt om, og gjerne drøfte det med lege, psykolog eller annen behandler før man ser filmen på kino.

Les også: Behandlingen som funker mot traumer

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer