Farmen kjendis

- Utrolig vondt å se

Cato Zahl Pedersen hadde ikke vanskeligheter med gårdsdriften under Farmen kjendis. Det sosiale var mer utfordrende.

FARMEN KJENDIS: Cato Zahl Pedersen er en av deltakerne i årets utgave av Farmen kjendis. Foto: Anton Soggiu/TV 2
FARMEN KJENDIS: Cato Zahl Pedersen er en av deltakerne i årets utgave av Farmen kjendis. Foto: Anton Soggiu/TV 2 Vis mer
Publisert

Cato Zahl Pedersen (65) er for tiden aktuell i Farmen kjendis. Da han ble spurt om å være med på Farmen, ble han veldig glad. Han har alltid ønsket å delta. Det er spesielt fordi han er odelsgutt. Bestefaren hans drev en gård, og han har tenkt mye på hvordan de jobbet for å holde gårdsdriften i gang for 100 år siden.

- I 1924 var bestefar ung voksen, så jeg ville så gjerne gå tilbake i tid og oppleve gårdslivet slik han gjorde i sin tid. Den gangen ville jeg, med mitt handikap, vært en av de man gjemte bort – fordi jeg ville vært udugelig.

En ulykke som skjedde da Cato var 14 år gammel, kostet ham nesten livet. Men han kom seg fra det med livet i behold – men med to amputerte armer.

- Jeg ble liksom «Mr. Handikap», og fikk mye oppmerksomhet.

Ulykken

Ulykken som førte til at Cato mistet armene, skjedde da han klatret opp i en høyspentmast. Det gikk veldig galt, og han fikk 17.000 volt gjennom kroppen.

Istedenfor å grave seg ned, var Cato fast bestemt på å vise hva han er kapabel til. Og det har han virkelig bevist: Cato har gått til Sydpolen, besteget verdens sjette høyeste fjell, og forsøkt å nå toppen av verdens høyeste fjell. Men på Mount Everest var det såpass mye kø grunnet dårlige forhold, at han og teamet aldri nådde toppen.

Cato har 13 gull i Paralympics, i langrenn, alpint og friidrett. Disse idrettsprestasjonene har gitt ham muligheter til å hjelpe andre som er i samme situasjon som han. Derfor var han med på å etablere CatoSenteret i 1998.

Farmen kjendis er ikke Catos første møte med reality-tv – han har blant annet på 71 grader nord, og «Skal vi danse». Farmen-oppholdet ble også en veldig fin opplevelse.

- De ukene fikk vi gleden av å være utmattet. Tenk på de som drev gård før i tiden – de holdt på slik hele året, de hadde liten mat hele tiden. Mens vi dukker ned i det i noen uker, og syter og klager.

Måtte endre konkurransen

I og med at Cato ikke har armer, er det en del konkurranse-grener som utgår. Dette fikk deltakerne vite på forhånd. Om Cato skulle ut i tvekamp, ville antall konkurransegrener være begrenset.

- Var det en fordel eller ulempe for deg, tror du?

- Ulempen ved det, var at det ble vanskelig å gjøre noe virkelig fysisk, da de fleste konkurransene involverer bruk av hender, slik som øks, saging og slegge. Skal man ta beinkrok, liksom? Spør Cato, og ler litt.

Mye drama

Det har vært mye drama på Farmen-gården, spesielt de to første ukene. Cato syntes det var litt vanskelig å finne sin plass sosialt, og han holdt på mye for seg selv, ved å gjøre de arbeidsoppgavene han kunne utføre alene. Det besto av å holde kjøkkenhagen i live, med å pumpe, fylle og bære 70 bøtter vann om dagen, hente ved og holde fyr på gårdsoven for alltid å ha varmtvann.

- Hvordan opplevde du stemningen der?

- Det ble en del krangling. Å se at Cristian Brennhovd si at en deltaker ikke har personlighet – når hun er dame som virkelig har stamina og personlighet – var utrolig vondt å se på skjermen. Jeg var jo ikke der da det skjedde, så jeg ble fortalt hva som skjedde etterpå.

RASER: «Farmen kjendis»-deltakeren reagerer på tilretteleggelsen rundt egen funksjonsnedsettelse, og tar et drastisk valg. Video: Rød Løper / TV 2. Vis mer

Alle har sine roller

Til tider var det litt vanskelig å henge med i det sosiale. Cato mener at de andre var så kjappe i replikken, at han sjelden klarte å henge med og komme med sine gullkorn. Derfor ble han sittende en del på siden og høre på de andre.

- Alle har sine roller der inne, og jeg trenger ikke å være den som kommer med de beste kommentarene rundt matbordet. Jeg var der for å oppleve gårdsdrift – i tillegg til å bli kjent med de andre. Og vi hadde mange fine samtaler.

NYE VENNSKAP: Cato kjente ikke til så mange av deltakerne før de møttes på gården. Her sammen med Sander. Foto: Anton Soggiu/TV 2
NYE VENNSKAP: Cato kjente ikke til så mange av deltakerne før de møttes på gården. Her sammen med Sander. Foto: Anton Soggiu/TV 2 Vis mer

Han forteller at det var en morsom gjeng å være sammen med.

- Men jeg ville ikke valgt dem frivillig om jeg skulle drevet gård, ler han, før han korrigerer seg selv:

- Noen av dem ville jeg ha valgt, da.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet