Helen Mirren

– Vær i tide og ikke vær en dust

Helen Mirren (76) delte noen gode leveregler under SAG-prisutdelingen.

VANT GJEV PRIS: Prisen for Life Achievement gikk til den britiske skuespilleren Helen Mirren. FOTO: NTB
VANT GJEV PRIS: Prisen for Life Achievement gikk til den britiske skuespilleren Helen Mirren. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Den britiske skuespilleren delte noen gode råd da hun mottok prisen Lifetime Achievement under SAG-utdelingen – Screen Actors Guild Awards – i forrige uke. Prisen fikk hun for en fremragende karriere gjennom mer enn 50 år i filmbransjen.

Helen Mirren går snart inn i sitt 77. år og har tatt med seg litt livsvisdom på veien. Det ønsket hun å dele med publikum fra scenen.

– Men ærlig talt, enhver prestasjon som jeg har lyktes med er resultatet av mitt mantra: vær i tide og ikke vær en dust.

Viste stor beundring for skuespilleren

Skuespillerkollegaene Kate Winslet og Cate Blanchett introduserte vinneren av prisen, og de holdt ikke igjen på rosen. Winslet uttrykte stor beundring.

– Hun er det motsatte av grandios. I stedet er hun skuespilleren som bretter opp ermene sammen med resten av oss. Hennes forpliktelse og integritet inspirerer oss alle. Kvinner blir bare bedre med alderen.

Cate Blanchett hadde gleden av å rope opp vinneren, til stor jubel fra publikum. Mirren så sitt snitt til å dra en vits under takketalen.

– «Lifetime Achievement»- det høres så stort ut. Jeg antar at jeg fortsatt er i live, så etter det å dømme, er jeg vel kvalifisert, innledet hun takketalen med før hun slang inn noen ord om hvordan hun har klart seg i karrieren.

Viste ydmykhet for æresprisen

På tross av en lang merittliste som inkluderer BAFTA-priser, Emmy, Golden Globe og Oscar, viste hun stor takknemlighet.

Tidligere mottakere av prisen er blant annet Morgan Freeman, Elizabeth Taylor og Robert de Niro. Dette er hennes totalt femte SAG-pris.

– Jeg er enormt stolt, og likevel av den oppfatning at jeg absolutt ikke fortjener denne.

En legende i bransjen

Mirren har medvirket i en drøss store film- og tv-produksjoner gjennom årenes løp. Her i Norge er hun nok mest kjent for rollen som politietterforsker Jane Tennison i Den mistenkte (1991) som ble sendt på NRK og senere TV2 Play.

Mirren har blitt belønnet med et imponerende antall priser. Hun ble nominert til Oscar for beste kvinnelige hovedrolle for rollen som mrs. Wilson i Gosford Park (2001) og stakk av med den samme prisen noen år etter for rollen som Dronning Elisabeth i The Queen (2006).

Skuespilleren, som har blitt utnevnt til ærestittelen Dame Commander av Den britiske imperieordenen, var samboer med skuespillerkollega Liam Neeson på 1980-tallet. Først i 2017 fikk hun amerikansk statsborgerskap.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer