Denne våren har ikke vært helt enkel for prinsesse Beatrice (31). Planen var egentlig at hun og forloveden, den britisk-italienske eiendomsutvikleren Edoardo Mapelli Mozzi (37), skulle ha giftet seg i mai - men på grunn av koronapandemien ble bryllupet utsatt.
Det var ikke første gang Beatrice og Edoardo møtte på hindringer. Også forlovelsesfesten, som skulle ha vært avholdt i desember i fjor, ble avlyst. Dette var det prinsessens far, prins Andrew (60), som fikk skylden for.

For det som skulle være en lykkelig tid for det da nyforlovede paret, snudde seg raskt da den kommende brudens far skapte furore under et intervju med BBC Newsnight gjort i november. Det førte til at dronning Elizabeth (94), Beatrices farmor, ga sitt samtykke til at prinsen for en tid skulle tre bort den kongelige spotlighten, og trekker seg tilbake fra alle offisielle oppdrag.
For å ikke skape rabalder ble den originale forlovelsesfesten avlyst, og heller holdt privat.
Men, alle gode ting er tre, som de sier; og den 17. juli 2020 fikk endelig prinsesse Beatrice og Edoardo lovet hverandre evig troskap i en intim seremoni i All Saints-kapellet i Windsor Great Park i England.
I motsetning til lillesøsteren prinsesse Eugenie, som giftet seg høsten 2018 i en haute coture-kjole spesialdesignet av de britiske designerne Peter Pilotto og Christopher de Vos, hadde prinsesse Beatrice fått tillatelse til å gå ta en titt i sin farmors luksuriøse klesskap.
Valget falt på en elfenben-farget kjole designet av britiske Norman Hartnell (1901-1979) - og både i Storbritannia, på internasjonale motesider og her hjemme hylles prinsesse Beatrice for kjolevalget.
Hylles av norsk brudekjoledesigner
Den norske brudekjoledesigneren Tuva Listau, som designer brudekjoler under eget navn, sier til KK at hun elsker at Beatrice har gått for gjenbruk.
- Jeg elsker når kjendiser, og kanskje særlig kongelige, tar litt utradisjonelle valg. Mange ser jo til dem for inspirasjon, og de store celebritetene og kongelige setter ofte trendene på brudekjoler, sier Tuva til KK.

Hun mener at prinsesse Beatrice lett kunne ha skaffet seg en helt ny og spesialdesignet brudekjole, og at det nettopp derfor er kult at hun ikke gjør det.
- Hun beholder absolutt en klassisk look ved å bruke en nydelig vintage kjole, men så er den redesignet akkurat nok til at den moderniseres og passer til en ung kvinne i dag. Akkurat slik som kjolen passet til Elizabeth da hun brukte den originalt, sier Tuva og legger til:
- Og at hun i tillegg har en leken tilnærming til redesignet gjør at kjolen får masse personlighet og blir unik for henne. Elsker det!! Håper vi får se flere kjoler med slike ermer fremover - en gøyal detalj som man ikke har sett mye av i brudekjoler.

Selv lager Tuva Listau todelte kjoler nettopp for at kundene skal kunne gjenbruke brudekjolen ved en senere anledning.
- Det er jo i utgangspunktet et plagg man bruker én gang, men det er synd at et så kostbart plagg blir hengende i skapet etterpå. Å redesigne gamle kjoler, eller redesigne brudekjolen til festkjole eller et annet festplagg, er noe jeg håper flere og flere ser mulighetene i, sier Tuva til KK.
Brukt for første gang i 1961
Kjolen brukte dronning Elizabeth for første gang under en middag ved den britiske ambassaden i Roma i 1961, og siden under filmpremieren av Lawrence of Arabia i 1962, og mens hun holdt en tale i Parlamentet i 1966.

Det er dronningens nåværende kjolemaker Angela Kellyog designer Stewart Parvin som har hatt ansvar for å justere kjolen, og gjøre den om til brudekjole for prinsesse Beatrice. I tillegg til å justere livet, har de også sydd på ermer på kjolen og omgjort kantene nederst på kjolen.
Den består blant annet av sateng, Peau De Soie-silke og organza, har det britiske kongehuset uttalt, ifølge det britiske magasinet Town&Country. Kjolen prydes også av påsydde diamanter.

På hodet bar bruden den samme tiaraen som farmor dronning Elizabeth bar da hun giftet seg med Philip Mountbatten, nå prins Philip (99), den 20. november 1947 i Westminster Abbey.
Designer Norman Hartnell var en av favorittene til dronningen, og han står også bak dronningens brudekjole, samt lillesøsteren prinsesse Margarets brudekjole, da hun giftet seg med fotograf Antony Armstrong-Jones den 6 May 1960 i Westminster Abbey.
Den samme tiaraen bar for øvrig prinsesse Anne (69), prinsesse Beatrices tante, da hun giftet seg med kaptein Mark Phillips (71) i 1973. Den ble laget til dronning Mary av Teck i 1919, etter et smykke hun hadde arvet fra dronning Victoria. Mary av Teck var dronning Elizabeths bestemor.
Rundt tyve gjester til stede
Det var pappa prins Andrew som fulgte eldstedatteren opp kirkegulvet i kapellet.
Til kongelig bryllup å være, var prinsesse Beatrice og brudgommen Edoardos bryllup av det svært intime slaget. Ifølge HelloMagazine uteble flere av kongefamiliens medlemmer, og man antar at det var rundt tyve gjester til stede.

Brudens foreldre prins Andrew og Sarah Ferguson var naturlig nok til stede, og det samme var lillesøster Eugenie og ektemannen Jack Brooksbank. Hun fungerte som brudens forlover. I tillegg var også dronning Elizabeth og prins Philip på plass for å feire kjærligheten mellom barnebarnet og den britisk-italienske forretningsmannen.
Både Beatrice og Eugenie har nære forhold til sine fettere prins William og prins Harry, men ingen av dem var til stede i bryllupet - mest sannsynlig på grunn av koronarestriksjoner. Sistnevnte prins har flyttet til USA, og tilbrakte tiden der med kona Meghan og sønnen Archie.

Ettersom både prins William og hertuginne Kate uteble, var heller ikke barna prins George, prinsesse Charlotte og prins Louis til stede. De to førstnevnte prinsebarna fungerte som blomsterpike og brudesvenn under bryllupet til prinsesse Eugenie høsten 2018, men denne gangen var det brudgommens onkelbarn Coco, Freddie og Christopher som hadde fått den gledelige oppgaven.
Fra brudgommens side var faren grev Alex Mapelli Mozzi, moren Nicola Williams-Ellis og stefaren David Williams-Ellis til stede. Det samme var hans søster Natalia Yeomans og hennes ektemann Tod Yeomans - foreldrene til brudepiken og brudesvennene.
Utradisjonelt valg
Prinsesse Beatrice har høstet lovord for å ha valgt en vintage brudekjole - ganske ulikt de andre kvinnene som den siste tiden har giftet seg i det britiske kongehuset.
Prinsesse Eugenie gikk som nevnt for en spesialdesignet brudekjole av den britiske duoen Peter Pilotto og Christopher de Vos, som la vekt på å vise frem prinsessens operasjonsarr på ryggen.

Da hertuginne Kate giftet seg med prins William i 2011, hadde hun fått den britiske designeren Alexander McQueen til å designe brudekjolen. Da Beatrices kusine Zara Phillips sto brud noen måneder etter William og Kate, var det i en kjole designet av britiske Stewart Parvin - mannen som har hatt en finger med i spillet også ved Beatrices brudekjole.
Mens den amerikanske skuespilleren Meghan Markle, som lovet evig troskap med prins Harry i 2018, gikk for franske Givenchy.
Uten tvil et valg av prinsesse Beatrice, som går inn i historebøkene.
Øvrige kilder: Metro og Harper's Bazaar