Prinsesse Beatrice

Valgte bestemors gamle kjole som brudekjole

Hylles av norsk brudekjoledesigner! Dette er historien bak prinsesse Beatrices brudekjolevalg.

PRINSESSE BEATRICE: Den britiske prinsessen fikk sin Edoardo Mapelli Mozzi under en intim seremoni i All Saints-kapellet i Windsor Great Park i England. FOTO: Benjamin Wheeler / NTB scanpix
PRINSESSE BEATRICE: Den britiske prinsessen fikk sin Edoardo Mapelli Mozzi under en intim seremoni i All Saints-kapellet i Windsor Great Park i England. FOTO: Benjamin Wheeler / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne våren har ikke vært helt enkel for prinsesse Beatrice (31). Planen var egentlig at hun og forloveden, den britisk-italienske eiendomsutvikleren Edoardo Mapelli Mozzi (37), skulle ha giftet seg i mai - men på grunn av koronapandemien ble bryllupet utsatt.

Det var ikke første gang Beatrice og Edoardo møtte på hindringer. Også forlovelsesfesten, som skulle ha vært avholdt i desember i fjor, ble avlyst. Dette var det prinsessens far, prins Andrew (60), som fikk skylden for.

HERR OG FRU: Prinsesse Beatrice og ektemannen Edoardo Mapelli Mozzi forlater The Royal Chapel of All Saints etter seremonien 17. juli 2020. FOTO: NTB scanpix
HERR OG FRU: Prinsesse Beatrice og ektemannen Edoardo Mapelli Mozzi forlater The Royal Chapel of All Saints etter seremonien 17. juli 2020. FOTO: NTB scanpix Vis mer

For det som skulle være en lykkelig tid for det da nyforlovede paret, snudde seg raskt da den kommende brudens far skapte furore under et intervju med BBC Newsnight gjort i november. Det førte til at dronning Elizabeth (94), Beatrices farmor, ga sitt samtykke til at prinsen for en tid skulle tre bort den kongelige spotlighten, og trekker seg tilbake fra alle offisielle oppdrag.

For å ikke skape rabalder ble den originale forlovelsesfesten avlyst, og heller holdt privat.

Men, alle gode ting er tre, som de sier; og den 17. juli 2020 fikk endelig prinsesse Beatrice og Edoardo lovet hverandre evig troskap i en intim seremoni i All Saints-kapellet i Windsor Great Park i England.

I motsetning til lillesøsteren prinsesse Eugenie, som giftet seg høsten 2018 i en haute coture-kjole spesialdesignet av de britiske designerne Peter Pilotto og Christopher de Vos, hadde prinsesse Beatrice fått tillatelse til å gå ta en titt i sin farmors luksuriøse klesskap.

Valget falt på en elfenben-farget kjole designet av britiske Norman Hartnell (1901-1979) - og både i Storbritannia, på internasjonale motesider og her hjemme hylles prinsesse Beatrice for kjolevalget.

Hylles av norsk brudekjoledesigner

Den norske brudekjoledesigneren Tuva Listau, som designer brudekjoler under eget navn, sier til KK at hun elsker at Beatrice har gått for gjenbruk.

- Jeg elsker når kjendiser, og kanskje særlig kongelige, tar litt utradisjonelle valg. Mange ser jo til dem for inspirasjon, og de store celebritetene og kongelige setter ofte trendene på brudekjoler, sier Tuva til KK.

NORSK BRUDEKJOLEDESIGNER: Tuva Listau, som designer brudekjoler under eget navn, hyller prinsesse Beatrice for å gjenbruke sin farmors gamle kjole. FOTO: Hilde Omberg
NORSK BRUDEKJOLEDESIGNER: Tuva Listau, som designer brudekjoler under eget navn, hyller prinsesse Beatrice for å gjenbruke sin farmors gamle kjole. FOTO: Hilde Omberg Vis mer

Hun mener at prinsesse Beatrice lett kunne ha skaffet seg en helt ny og spesialdesignet brudekjole, og at det nettopp derfor er kult at hun ikke gjør det.

- Hun beholder absolutt en klassisk look ved å bruke en nydelig vintage kjole, men så er den redesignet akkurat nok til at den moderniseres og passer til en ung kvinne i dag. Akkurat slik som kjolen passet til Elizabeth da hun brukte den originalt, sier Tuva og legger til:

- Og at hun i tillegg har en leken tilnærming til redesignet gjør at kjolen får masse personlighet og blir unik for henne. Elsker det!! Håper vi får se flere kjoler med slike ermer fremover - en gøyal detalj som man ikke har sett mye av i brudekjoler.

Valgte bestemors gamle kjole som brudekjole

Selv lager Tuva Listau todelte kjoler nettopp for at kundene skal kunne gjenbruke brudekjolen ved en senere anledning.

- Det er jo i utgangspunktet et plagg man bruker én gang, men det er synd at et så kostbart plagg blir hengende i skapet etterpå. Å redesigne gamle kjoler, eller redesigne brudekjolen til festkjole eller et annet festplagg, er noe jeg håper flere og flere ser mulighetene i, sier Tuva til KK.

Brukt for første gang i 1961

Kjolen brukte dronning Elizabeth for første gang under en middag ved den britiske ambassaden i Roma i 1961, og siden under filmpremieren av Lawrence of Arabia i 1962, og mens hun holdt en tale i Parlamentet i 1966.

GJENBRUK: Dronning Elizabeth i kjolen som barnebarnet mange år senere skulle velge som brudekjole. Bildet til venstre er tatt under filmpremieren i 1962, mens bildet til høyre et tatt fire år senere i Parlamentet. FOTO: NTB scanpix
GJENBRUK: Dronning Elizabeth i kjolen som barnebarnet mange år senere skulle velge som brudekjole. Bildet til venstre er tatt under filmpremieren i 1962, mens bildet til høyre et tatt fire år senere i Parlamentet. FOTO: NTB scanpix Vis mer

Det er dronningens nåværende kjolemaker Angela Kellyog designer Stewart Parvin som har hatt ansvar for å justere kjolen, og gjøre den om til brudekjole for prinsesse Beatrice. I tillegg til å justere livet, har de også sydd på ermer på kjolen og omgjort kantene nederst på kjolen.

Den består blant annet av sateng, Peau De Soie-silke og organza, har det britiske kongehuset uttalt, ifølge det britiske magasinet Town&Country. Kjolen prydes også av påsydde diamanter.

DEN GANG DA: Dronning Elizabeth II giftet seg med Philip Mountbatten i november 1947. Den samme tiaraen ble brukt av barnebarnet nesten 73 år senere. FOTO: NTB scanpix
DEN GANG DA: Dronning Elizabeth II giftet seg med Philip Mountbatten i november 1947. Den samme tiaraen ble brukt av barnebarnet nesten 73 år senere. FOTO: NTB scanpix Vis mer

På hodet bar bruden den samme tiaraen som farmor dronning Elizabeth bar da hun giftet seg med Philip Mountbatten, nå prins Philip (99), den 20. november 1947 i Westminster Abbey.

Designer Norman Hartnell var en av favorittene til dronningen, og han står også bak dronningens brudekjole, samt lillesøsteren prinsesse Margarets brudekjole, da hun giftet seg med fotograf Antony Armstrong-Jones den 6 May 1960 i Westminster Abbey.

Den samme tiaraen bar for øvrig prinsesse Anne (69), prinsesse Beatrices tante, da hun giftet seg med kaptein Mark Phillips (71) i 1973. Den ble laget til dronning Mary av Teck i 1919, etter et smykke hun hadde arvet fra dronning Victoria. Mary av Teck var dronning Elizabeths bestemor.

Rundt tyve gjester til stede

Det var pappa prins Andrew som fulgte eldstedatteren opp kirkegulvet i kapellet.

Til kongelig bryllup å være, var prinsesse Beatrice og brudgommen Edoardos bryllup av det svært intime slaget. Ifølge HelloMagazine uteble flere av kongefamiliens medlemmer, og man antar at det var rundt tyve gjester til stede.

NYGIFTE: Prinsesse Beatrice og Edoardo Mapelli Mozzi på bryllupsdagen. FOTO: Benjamin Wheeler / NTB scanpix
NYGIFTE: Prinsesse Beatrice og Edoardo Mapelli Mozzi på bryllupsdagen. FOTO: Benjamin Wheeler / NTB scanpix Vis mer

Brudens foreldre prins Andrew og Sarah Ferguson var naturlig nok til stede, og det samme var lillesøster Eugenie og ektemannen Jack Brooksbank. Hun fungerte som brudens forlover. I tillegg var også dronning Elizabeth og prins Philip på plass for å feire kjærligheten mellom barnebarnet og den britisk-italienske forretningsmannen.

Både Beatrice og Eugenie har nære forhold til sine fettere prins William og prins Harry, men ingen av dem var til stede i bryllupet - mest sannsynlig på grunn av koronarestriksjoner. Sistnevnte prins har flyttet til USA, og tilbrakte tiden der med kona Meghan og sønnen Archie.

GODE MINNER: Det må ha vært svært spesielt for dronning Elizabeth å se barnebarnet gifte seg i kjolen hun selv har vært så glad i, så mange tiår etter at hun selv var ikledd den. Her utenfor kapellet hvor Beatrice og Edoardo giftet seg i juli 2020. FOTO: Benjamin Wheeler / NTB scanpix
GODE MINNER: Det må ha vært svært spesielt for dronning Elizabeth å se barnebarnet gifte seg i kjolen hun selv har vært så glad i, så mange tiår etter at hun selv var ikledd den. Her utenfor kapellet hvor Beatrice og Edoardo giftet seg i juli 2020. FOTO: Benjamin Wheeler / NTB scanpix Vis mer

Ettersom både prins William og hertuginne Kate uteble, var heller ikke barna prins George, prinsesse Charlotte og prins Louis til stede. De to førstnevnte prinsebarna fungerte som blomsterpike og brudesvenn under bryllupet til prinsesse Eugenie høsten 2018, men denne gangen var det brudgommens onkelbarn Coco, Freddie og Christopher som hadde fått den gledelige oppgaven.

Fra brudgommens side var faren grev Alex Mapelli Mozzi, moren Nicola Williams-Ellis og stefaren David Williams-Ellis til stede. Det samme var hans søster Natalia Yeomans og hennes ektemann Tod Yeomans - foreldrene til brudepiken og brudesvennene.

Utradisjonelt valg

Prinsesse Beatrice har høstet lovord for å ha valgt en vintage brudekjole - ganske ulikt de andre kvinnene som den siste tiden har giftet seg i det britiske kongehuset.

Prinsesse Eugenie gikk som nevnt for en spesialdesignet brudekjole av den britiske duoen Peter Pilotto og Christopher de Vos, som la vekt på å vise frem prinsessens operasjonsarr på ryggen.

UTRADISJONELLE: Prinsesse Beatrice og ektemannen Edoardo gikk for et intimt bryllup i motsetning til de andre royale bryllupene som har vært de siste tiårene. Hun høster også lovord for å ha valgt en vintage kjole etter sin farmor dronning Elizabeth. Her fra da forlovelsen ble kjent høsten 2019. FOTO: NTB scanpix
UTRADISJONELLE: Prinsesse Beatrice og ektemannen Edoardo gikk for et intimt bryllup i motsetning til de andre royale bryllupene som har vært de siste tiårene. Hun høster også lovord for å ha valgt en vintage kjole etter sin farmor dronning Elizabeth. Her fra da forlovelsen ble kjent høsten 2019. FOTO: NTB scanpix Vis mer

Da hertuginne Kate giftet seg med prins William i 2011, hadde hun fått den britiske designeren Alexander McQueen til å designe brudekjolen. Da Beatrices kusine Zara Phillips sto brud noen måneder etter William og Kate, var det i en kjole designet av britiske Stewart Parvin - mannen som har hatt en finger med i spillet også ved Beatrices brudekjole.

Mens den amerikanske skuespilleren Meghan Markle, som lovet evig troskap med prins Harry i 2018, gikk for franske Givenchy.

Uten tvil et valg av prinsesse Beatrice, som går inn i historebøkene.

Øvrige kilder: Metro og Harper's Bazaar

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer