Meghan og Harry:

Var høstens pinlige Meghan-øyeblikk et skjult signal om «Megxit»?

Videoen «alle» snakket om i vinter har fått ny betydning.

KONGELIG: Under et veldedighetsarrangement i Royal Albert Hall i oktober 2019 viste hertuginne Meghan nok en gang at hun viker unna tradisjonell, royal etikette. VIDEO: Malini Gaare Bjørnstad Vis mer
Publisert

I begynnelsen av januar 2020 slapp hertugparet av Sussex, prins Harry (35) og hertuginne Meghan (38), bomben om at de to nå ønsker å trekke seg ut av den britiske kongefamilien - og alle pliktene en slik posisjon fører med seg. Og at de i tillegg ønsker å være økonomisk uavhengig, og dermed tjene til livets opphold på egenhånd.

Sjokket var ikke bare hos det britiske folket - og resten av verden som fikk med seg nyheten via Instagram-kontoen deres @sussexroyal og deres offisielle nettside Sussexroyal.com - men også dronning Elizabeth II (93) skal ha fått hakeslepp over nyheten barnebarnet kom med.

Ifølge britisk presse skal nemlig ikke dronningen ha blitt informert om avgjørelsen før de to la ut innlegget på sosiale medier og nettsiden. The Evening Standard skriver at kongehusets eldste medlemmer skal ha visst om Harry og Meghans ønske om å trekke seg tilbake, men at de ikke var klar over at nyheten skulle slippes da den kom.

I ettertid har dronningen kommet med en offisiell uttalelse hvor hun bekrefter at de to nå trekker seg tilbake, skriver The Guardian, og at hun har gitt sitt samtykke til dette - til tross for at hun hadde håpet på at de fremdeles ønsket å være en del av den tradisjonsrike institusjonen.

De som har fulgt med på hertuginne Meghan og prins Harry siden de to ble et par i 2017, har fått med seg at de helt siden starten av har valgt å gå sine egne veier og ofte har brutt med tradisjonell royal etikette for å gjøre ting på den måten de tenker er best.

Mange spekulerer i om dette ønsket har grobunn i erfaringene prins Harry gjorde seg med pressen og det offentlige rom, da hans mor prinsesse Diana ble forfulgt av paparazzipressen på 90-tallet - som til slutt resulterte i hennes død i den mye omtalte bilulykken i Paris i 1997.

Kan tolkes som et tydelig tegn på at Meghan og Harry er bastant i ønsket om å trekke seg unna

Et godt eksempel på dette er da hertuginne Meghan deltok på veldedighetsarrangementet One Young World, som ble avholdt i Royal Albert Hall høsten 2019.

Meghan fikk en royal introduksjon av One Young World-grunnlegger Kate Robertson, og da hun entret scenen utførte Robertson en såkalt majestetisk neiing av respekt for hertuginnen. Se video øverst i saken!

Men dette ønsket ikke Meghan, som har kjent Kate i en årrekke, at hun skulle gjøre, og halvveis ut i neiingen gjorde Meghan tegn til at hun heller ville gi Kate en klem. Det var en noe pinlig situasjon i et par sekunder, men Meghan reddet det hele inn med den gode klemmen.

Nå i etterpåklokskapens lys kan man jo tolke dette som et tydelig tegn på at Meghan og Harry er bastant i ønsket om å trekke seg unna de kongelige pliktene og den tradisjonelle etiketten.

Har omdøpt hendelsen til «Megxit»

Nyheten om at hertugparet nå ønsker å trekke seg tilbake, og veksle på å bo i Canada og Storbritannia med sønnen Archie Harrison Mountbatten-Windsor (8 mnd.), har tatt av i britiske medier - som har omdøpt hendelsen til «Megxit».

Denne betegnelsen henspeiler på Brexit, som ifølge Store Norske Leksikon er navnet på prosessen som forventes å føre til at Storbritannia forlater EU etter 47 år.

Den har også overskygget skandalen rundt prins Andrew (59), dronningens nest yngste sønn, som på tampen av 2019 stilte opp i et såkalt skandaleintervju med BBC, der han ga uttrykk for at han fremdeles støtter sin nå avdøde milliardærvenn Jeffrey Epstein - som er en dømt sexforbryter og tiltalt for menneskehandel og seksuell utnyttelse av mindreårige.

En av Epstein-anklagerne, Virginia Giuffre (35), hevder at hun ble tvunget til å ha sex med prins Andrew ved tre ulike anledninger mens hun ennå var i tenårene, men dette nekter han for at skal ha skjedd i intervjuet med BBC.

I november 2019 ble det kjent at prins Andrew måtte trekke seg fra alle offisielle oppdrag for det britiske kongehuset, på ubestemt tid, og at dette var godkjent av hans mor, dronning Elizabeth.

Dette har også gått utover prins Andrews datter prinsesse Beatrice (31), som i desember 2019 avlyste sin planlagte forlovelsesfest med sin britisk-italienske eiendomsutvikler-kjæreste Edoardo Mapelli Mozzi (36), for ikke å la fokuset på farens eskapader ødelegge festlighetene.

Møtes far og datter Markle i retten?

Midt oppi alt dette har også hertuginne Meghan kjempet sin egen kamp mot sin far Thomas Markle og søsknene på farssiden.

Etter at forholdet ble kjent for nå tre år siden, har Meghans far erkjent at han solgte historier om datteren til britisk og amerikansk tabloidpresse, og dette har satt sinnet i kok både hos Meghan og ektemannen prins Harry.

I fjor høst ble det også kjent at de saksøker den britiske avisen Mail on Sunday og Associated Newspapers for ulovlig telefonavlytting og for å ha publisert et privat brev hun skrev til sin far.

Ifølge CNN kan det nå ende med at faren Thomas Markle skal vitne mot sin datter i rettssaken. Det er foreløpig ikke kjent om hverken Thomas Markle eller datteren hertuginne Meghan skal vite i saken som pågår i London. Se video nederst i saken!

Mens skandalene herjer i det britiske kongehuset er hertugparet på flyttefot til Canada med sønnen Archie, og har samtidig fokusert på sine egne hjertesaker. På Instagram har de lagt ut flere innlegg som belyser det de brenner for, nemlig mental helse, Invictus Games og veldedighetsarbeid.

SØKSMÅL: Hertuginne Meghan har saksøkt den britiske avisa Mail On Sunday etter at de publiserte et brev hun hadde skrevet til sin far. Nå kan faren måtte vitne mot dattera i rettssaken. Bilder: NTB Scanpix. Klipp: Ingebjørg Iversen / KK Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer