UTE ETTER HEVN?: Elizabeth «Lizzie» Williams kunne ikke få egne barn. Nå pekes hun ut som Jill the Ripper. Foto: NTBScanpix og Shutterstock
UTE ETTER HEVN?: Elizabeth «Lizzie» Williams kunne ikke få egne barn. Nå pekes hun ut som Jill the Ripper. Foto: NTBScanpix og Shutterstock Vis mer

Jack The Ripper

Var Jack the Ripper en kvinne?

Tre eksperter på drapsmysteriet har hevdet det.

Publisert

Høsten 1888 sprer skrekken seg i London. En morder smyger seg rundt i de mørke gatene i White­chapel, utrustet med kniv og en kaldblodig råhet. 

Disse fattige boligkvarterene var farligere enn noensinne for kvinnene som forsørget seg ved å selge kroppen sin til fremmede menn. I løpet av et par måneder ble fem prostituerte kvinner myrdet: Mary Ann Nichols, Annie Chapman, Elizabeth Stride, Catherine Eddowes og Mary Jane Kelly.

Man undret seg over hvordan mordene var blitt begått – åstedene var totalt oversvømt av blod. Storbritannias mest kjente seriemorder fikk navnet Jack the Ripper etter at nyhetsbyrået Central News Agency hadde fått et brev fra en person som påsto å stå bak mordene.

ET AV DRAPSOFRENE: Her er en av tegningene utført av rettsmedisiner F W Foster av drapsoffer Elizabeth Stride. Livmoren hennes ble skåret ut. Foto: Topfoto
ET AV DRAPSOFRENE: Her er en av tegningene utført av rettsmedisiner F W Foster av drapsoffer Elizabeth Stride. Livmoren hennes ble skåret ut. Foto: Topfoto Vis mer

London kokte av rykter og sladder, avisene skrev spaltemeter. Politiet arbeidet på høytrykk, og alle engstet seg for når morderen ville slå til neste gang.

Like plutselig som de bestialske kvinnemordene hadde begynt, like plutselig stoppet de. Hadde morderen dødd? Enkelte hevder at Jack the Ripper står bak flere mord, utført både før og etter de fem mordene i Whitechapel ­høsten 1888.

Kan Jack the Ripper ha vært en kvinne?

I over hundre år har de legen­dariske – og blodige – mordene vært snakket og skrevet om. Men spørsmålet er fremdeles: Hvem var personen som tok livet av disse kvinnene? Hvem var han som lurte politiet, skremte vanlige folk og fremdeles er et av vår tids største mysterier?

Var han en kraftig bygd mann med skyggelue og sjømannsfrakk, som et vitne fortalte han hadde sett? Eller en amerikansk kirurg, russisk bedrager eller jødisk slakter? Kanskje stemte teorien om det var prins Albert Victor, den eldste sønnen til tronarvingen kronprins Edward (senere kong Edward VII), som var den mystiske Jack the Ripper? Eller var morderen en kvinne – Jill the Ripper?

DRAPSVÅPENET?: Her er en kniv angivelig funnet på et av åstedene til Jack the Ripper. Foto: Topfoto
DRAPSVÅPENET?: Her er en kniv angivelig funnet på et av åstedene til Jack the Ripper. Foto: Topfoto Vis mer

For det er den seneste i rekken av teorier og kommer fra den irske, tidligere advokaten John Morris. I boken «Jack the Ripper: Hånden til en kvinne» framsetter han flere argumenter, og han er sikker i sin sak.

– Det råder ingen som helst tvil, mener John Morris. Men ettersom alle har gått ut ifra at morderen var en mann, har alle bevis på at morderen var en kvinne blitt ignorert. Som at ingen av de myrdede kvinnene var blitt utsatt for noen seksuelle overgrep.

- At tre små knapper fra en kvinnejakke var blitt funnet i blodet i nærheten av offeret Catherine Eddowes, at personlige eiendeler var blitt lagt ved offeret Annie Chapmans føtter, ifølge datidens aviser, på en «feminin måte» og at det ble funnet rester av brente kvinneklær i asken i ildstedet til offeret Mary Jane Kelly – klær som ikke tilhørte offeret! John Morris har til og med pekt ut den han tror er den virkelige morderen. Nemlig Elizabeth Williams, den såkalte Jill the Ripper!

HAR EN TEORI: Forfatteren John Morris tror at Jack egentlig er en Jill. Foto: NTBScanpix og Shutterstock
HAR EN TEORI: Forfatteren John Morris tror at Jack egentlig er en Jill. Foto: NTBScanpix og Shutterstock Vis mer

LES OGSÅ: Making a murderer-profilens eksforlovede: - Han er et monster!

Skar ut livmoren som trofé

Elizabeth «Lizzie» Williams ble født i 1850 og giftet seg med legen John Williams. Også han ble mistenkt for mordene. Han utførte illegale aborter og kjente kvinnene på gaten gjennom sitt virke, dessuten hadde han kunnskapen og redskapene som krevdes for å skjære i ofrene. Hans kone Lizzie kunne ikke selv få barn, og John Morris anser at det var motivet for mordene. Hun hevnet seg på andre kvinner og skar ut livmoren på dem som et trofé.

Det fantes også et poeng med hvordan mordene sluttet, hevder John Morris. Det skulle nemlig være Lizzies store hevn:

Det siste offeret, Mary Jane Kelly, skal ha hatt en kjærlighetsaffære med hennes ektemann John. Etter de beryktede mordene fikk Elizabeth et nervøst sammenbrudd, og i 1912 døde hun av kreft. Hun ble aldri avhørt av politiet.

Kan ha vært en jordmor

DRAPSSTED: Backgården ved 29 Hanbury Street, Spitalfields, hvor kroppen til offer Annie Chapman ble funnet mellom trappetrinnene og gjerdet 8. september 1888. Foto: Mary Evans Picture
DRAPSSTED: Backgården ved 29 Hanbury Street, Spitalfields, hvor kroppen til offer Annie Chapman ble funnet mellom trappetrinnene og gjerdet 8. september 1888. Foto: Mary Evans Picture Vis mer

John Morris er faktisk ikke den første som peker ut en kvinnelig Jack the Ripper. Donald McCormick, som i 1959 skrev boken «The identity of Jack the Ripper», kom med teorien om at morderen var en jordmor. Han hevdet at hun uten å bli mistenkt for noe kriminelt, kunne bevege seg ute til alle tider på døgnet. Hun kunne ha blod på klærne uten at det ble stilt spørsmål eller at det vekket mistanke, hadde de anatomiske kunnskaper som man mener at morderen må ha hatt – og ettersom alle trodde at morderen var en mann, kunne jordmoren bevege seg fritt i Whitechapel uten å risikere å bli tatt.

Enda tidligere, i 1939, lanserte også William Stewart en lignende teori. Han pekte ut en jordmor og illegal abortutøver. Hennes ulovlige virksomhet ble avslørt av en kvinne slik at hun ble dømt til fengselsstraff, og Stewart mente at hun tok hevn etter at hun slapp ut gjennom å skade og myrde kvinner.

William Stewart navngir også en mistenkt, jordmoren Mary Pearcey. Hun ble dømt til døden 
i 1890 for å ha myrdet sin elskers kone og barn. Og akkurat som ved mordene i Whitechapel hadde ofrene fått halsen skåret over. 

Jack the Ripper-fakta

 • Jack the Ripper er et pseudonym som ble gitt en ukjent seriemorder som drepte minst 5 prostituerte kvinner over en tidsperiode på 12 uker (august til november) i 1888 ved East End i London. 
 • Til tross for at drapene ble begått i svært folksomme områder, klarte politiet aldri å løse saken, noe som har bidratt til dens enorme omtale.
 • «Ripperologer» har over tiden presentert over 200 mulige mistenkte og hypoteser, dog ingen med konkluderende beviser. De mest populære hypotesene omfatter konspirasjoner mellom Dronning Victoria's tronarvinger og frimurere.
 • Jack the Ripper er den første seriemorderen i historien som fikk internasjonal mediadekning.
 • Drapene har også blitt berømte fordi de var så brutale - ofrene fikk skåret over strupen og flere av likene ble sprettet opp. Noen manglet flere organer, deriblant livmor, noe som har fått eksperter til å danne seg teorier om at the Ripper må ha hatt medisinsk kompetanse/erfaring.
 • Ripper er den første kjente seriemorderen som kommuniserte med politiet. Selv om flere av brevene mottatt av Scotland Yard ble avvist som falske, er det enighet om at det signert "...From Hell" er autentisk. Sammen med dette brevet kom også en halv nyre fra et angivelig offer.
 • Kilde: Wikipedia

Til info: Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er funnet frem igjen til nytte for nye lesere. 

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer