Hjem til jul

Var nysingel da hun fikk rollen som «evig single» Johanne

Skuespiller Ida Elise Broch (32) ventet lenge på drømmerollen - nå får hele verden se henne i den første, norske originalserien til Netflix.

HJEM TIL JUL: - Jeg er et julemenneske, og julen er min favoritthøytid, sier Ida Elise Broch til KK. Hun er aktuell i dramakomedien «Hjem til jul» på Netflix. FOTO: Astrid Waller
HJEM TIL JUL: - Jeg er et julemenneske, og julen er min favoritthøytid, sier Ida Elise Broch til KK. Hun er aktuell i dramakomedien «Hjem til jul» på Netflix. FOTO: Astrid Waller Vis mer
Publisert

Johanne er 30 år og evig singel. Under en familiemiddag første søndag i advent føler hun ekstra sterkt på det. Hun er blitt plassert på enden av bordet, midt mellom de små tvillingnevøene. Moren unnskylder det med at Johanne er så flink med barna, men innerst inne vet hun at det moren egentlig mener er at hun ikke er stor nok til å ha voksenplass ved bordet før hun har skaffet seg en kjæreste.

- Og det er her problemet ligger, tenker Johanne under familiemiddagen.

- Egentlig har jeg det bra på alle måter, men jeg har kanskje begynt å føle meg litt utenfor i familie- og vennepraten. Det går som oftest i kjærester, barn, dater, sex, kolikk, orgasmer, melkespreng, tidsklemma og alt det der. Men så begynte jeg å kjenne litt etter. Sånn langt inni kroppen. Hva er det jeg egentlig vil? Jeg vet nesten ikke lenger, for jeg hører bare andres meninger om hvordan jeg skal leve livet mitt hele tiden.

JULEJOBBING: Som «evig singel» blir Johanne, som jobber som sykepleier, satt opp på vakt på julaften for at de med familie skal kunne få feire med dem. FOTO: Netflix
JULEJOBBING: Som «evig singel» blir Johanne, som jobber som sykepleier, satt opp på vakt på julaften for at de med familie skal kunne få feire med dem. FOTO: Netflix Vis mer

- Jeg har faktisk ikke vært så mye singel, for jeg er vel en kjærestejente

Åpningsscenen er hentet fra den nye dramakomedien Hjem til jul - som er den første, norske originalserien på strømmetjenesten Netflix. Serien er regissert av Per-Olav Sørensen (56), kjent for serier som Quicksand og Nobel, og det er skuespiller Ida Elise Broch (32) som har rollen som Johanne. Dette er hennes første hovedrolle i en TV-serie.

- Jeg var singel da jeg spilte inn serien, og det var kanskje en fordel da jeg skulle jobbe med Johanne-rollen, for da følte jeg nesten at jeg holdt på med litt method acting. Jeg kjente meg igjen i situasjonen hennes. Det å få «synes synd på deg»-blikk, når man egentlig kanskje har det helt fint i situasjonen, sier Ida Elise til KK.

32-åringen er ikke singel lenger, men erkjenner at hun skjønner følelsene Johanne-karakteren går gjennom.

- Jeg har faktisk ikke vært så mye singel, for jeg er vel en kjærestejente, kan man si, sier hun og ler.

- Men man blir jo minnet på det hele tiden når man er i den situasjonen, og plutselig så jeg det selv mye tydeligere. For jeg har alltid tenkt: er det virkelig sånn samfunnet er, at alt er lagt opp til at man skal være to hele tiden? Er man singel selv legger man ekstra godt merke til sånne ting, tror jeg. For når man kommer til en viss alder, så forventer folk at du har kjæreste.

Har følt på forventningspress

I Hjem til jul kommer det tydelig frem at Johanne er preget av at omgivelsene rundt henne etablerer seg med ekteskap, barn, hus og hjem. Det er noe Ida Elise selv også har kjent litt på de senere årene.

- Jeg har veldig mange venninner som har etablert seg, og kommet mye lengre på det stadiet der enn meg. Mange har giftet seg, jeg har vært på mange babyshowers og barnedåper, og flere har alledere fått barn nummer to. Selv har jeg ikke kommet dit i det hele tatt.

LATE BLOOMER: - Jeg har alltid vært en «late bloomer», og da jeg fant ut av dét, forsto jeg at jeg må få lov til å ta meg den tiden jeg trenger, sier Ida Elise til KK. FOTO: Astrid Waller
LATE BLOOMER: - Jeg har alltid vært en «late bloomer», og da jeg fant ut av dét, forsto jeg at jeg må få lov til å ta meg den tiden jeg trenger, sier Ida Elise til KK. FOTO: Astrid Waller Vis mer

Da hun spilte inn Hjem til jul våren 2019, var hun relativt nysingel etter et langt forhold. Men selv om hun har kjæreste nå, var det ikke sånn at hun så på det som et «mission» å få kjæreste så fort som mulig.

- Jeg har alltid vært fornøyd med livet der jeg er, egentlig.

I Hjem til jul overbeviser Johannes bestevenninne, spilt av artist Gabrielle Leithaug (34), henne om å teste ut datingapper for å finne en potensiell ny flørt, men dette er noe Ida Elise for sin egen del ikke er spesielt fan av.

- Jeg har aldri testet ut datingapper. Jeg liker at det skjer på den naturlige måten. Jeg har ikke noe imot datingapper, og har mange venner som nå er gift som har møtt hverandre på den måten, men jeg selv vil helst at det skal skje litt mer naturlig, forklarer hun.

Selv om hun ikke har følt noe direkte kjærestepress i sin omgangskrets, innrømmer hun at hun har følt press på andre områder.

- Jeg har kjent på det i perioder der jeg ikke har hatt så mange skuespillerjobber. Da kan jeg føle meg litt utenfor miljøet. Og når jeg får spørsmålene: «hva gjør du for tiden?» og «Er det noen nye skuespilleroppdrag?», føler jeg ikke at det høres spesielt bra ut å si: «Nei... jeg jobber på kafé fordi jeg må få penger fra et sted». Da føler jeg på et lite forventningspress. Det kan jo selvfølgelig være et press man gir seg selv unødvendig, men jeg tror det er et indre press man føler på fordi samfunnet er lagt opp sånn.

Ida Elise siterer en metafor hun ler litt av, men som hun samtidig føler at stemmer rimelig bra.

- «Du må ikke overvanne rosen, for da drukner den. Du må la den få lov til å vokse som den vil, hvis ikke kveles den». Selv har jeg alltid vært en «late bloomer», og da jeg fant ut av dét, forsto jeg at jeg må få lov til å ta meg den tiden jeg trenger.

DRAMAKOMEDIE: Ida Elise Broch spiller evig single Johanne i Netflix-serien «Hjem til jul». FOTO: Netflix
DRAMAKOMEDIE: Ida Elise Broch spiller evig single Johanne i Netflix-serien «Hjem til jul». FOTO: Netflix Vis mer

Men nå har Ida Elise altså landet sin aller første hovedrolle i en TV-serie, og sier til KK at dette er et prosjekt som har betydd ekstra mye for henne.

- Jeg har ventet på denne serien veldig lenge, og har alltid hatt lyst til å lage noe rundt det som skjer i slutten av 20-årene og mot 30-årene. Når man er kommet til det kapittelet av livet, der man må begynne å ta stilling til hva man faktisk vil. Dette prosjektet har betydd veldig mye for meg, og jeg har jobbet hardere enn jeg noensinne har gjort. Jeg håper jo selvfølgelig at folk vil like serien, og er nervøs for å slippe babyen ut i verden.

- Hva tenkte du da du leste manus for første gang?

- Jeg tenkte «yes!», og ble veldig glad for at den tar for seg denne epoken av livet. Min generasjon er blitt en slags mellomgenerasjon, mellom to verdener før og etter Internett. Jeg tenkte også at dette var noe av det morsomste jeg hadde lest på lenge. Reelt morsomt, liksom.

Da hun var på audition fikk hun en magefølelse som tilsa at hun måtte få rollen. Hun følte at rollen var skapt for henne.

- Det kilte litt på en måte som gjorde at jeg følte at jeg visste litt at jeg kom til å få den, for det var så mange ting jeg kjente meg igjen i selv. Jeg var nesten forberedt på å si: «Jeg går ikke herfra før dere gir meg rollen!», sier hun og ler.

Søsknene Broch er hotshots hos hver sin strømmegigant

Samtidig med at Ida Elise nå er hovedrolleinnehaver av den første, norske originalserien på Netflix, har storebroren Nicolai Cleve Broch (43) gjort suksess med Beforeigners - den første, norske originalserien på strømme-konkurrenten HBO.

Hun ler når vi spør om det er noen rivalisering mellom skuespillersøsknene Broch.

- Det er ikke rivalisering mellom oss, men noe vi derimot gir hverandre high five for, og som vi synes er kult! Jeg er stolt av ham, selvfølgelig, og synes det er fint at han dekker den delen av det, og så kan jeg gjøre min greie. Og så kan vi fortsette å ta over verden, sier hun med et smil.

- Diskuterer dere faget sammen?

- Jeg er veldig glad for at jeg har noen i familien som også driver med dette, og jeg har alltid en støtte der. Utover det så er vi jo individuelle mennesker.

Ida Elise skryter av regissør Per-Olav Sørensen, som hun mener er helt rå på å caste. På rollelisten finner vi blant andre Hege Schøyen (62), Hotel Cæsar-stjernen Anette Hoff (58), Dennis Storhøi (59), Oddgeir Thune (41), Stian Blipp (29) og Line Verndal (47) - for ikke å snakke om den danske skuespilleren Ghita Nørby (84).

- Jeg synes casten har vært sinnsykt bra, og vi er blitt en skikkelig familie! Jeg føler at Dennis Storhøi er blitt en bonuspappa, og Anette Hoff er så utrolig morsom, så jeg er veldig glad for at hun skinner litt i serien for hun er helt rå. Og hallo, Ghita Nørby er en legende! Venninne med dronningen av Danmark og greier! Det var stort å få spille med henne, sier Ida Elise entusiastisk.

Hun spiller også mot den svenske skuespilleren Felix Sandman (21), som hadde en rolle i den svenske Netflix-serien Quicksand (2019), og i Hjem til jul ender de opp i en del hete scener sammen. Ida Elise minnes at hun gruet seg i forkant av sexscenene.

- Det var en dag jeg gruet meg veldig til, men det endte opp med å bli en utrolig morsom dag på settet. Det var selvfølgelig en scene som alle andre scener, og ble løst på en veldig fin måte.

- Hva var det du gruet deg til?

- Vi hadde ikke snakket så mye om scenen på forhånd, og så skulle jeg jo komme fem ganger, liksom. Jeg satt hjemme og øvde meg på forskjellige orgasmer, og det var jo litt kleint. Er du klar over hvordan det hørtes ut - eller så ut? sier hun og ler.

- Det er jo ofte sånn at man gruer seg til en ting, og så gjør man det, og så er det ikke så ille som man hadde sett for seg. Sånn synes jeg livet ofte er, egentlig.

HETT: Ida Elise Broch spiller mot den svenske skuespilleren Felix Sandman, som for mange her til lands er kjent fra Netflix-serien «Quicksand» (2019). FOTO: Netflix
HETT: Ida Elise Broch spiller mot den svenske skuespilleren Felix Sandman, som for mange her til lands er kjent fra Netflix-serien «Quicksand» (2019). FOTO: Netflix Vis mer

- Julen er min favoritthøytid

I tillegg til Hjem til jul er også Ida Elise aktuell i familieforestillingen Snøfall på Oslo Nye Hovedscenen.

- Det er med andre ord mye jul på meg om dagen! Men det passer meg fint, siden jeg er et julemenneske, og julen er min favoritthøytid.

For Ida Elise handler julen om familie, og hun synes det er fint at man er ekstra rause med hverandre. Lille julaften pyntes juletreet, det spises grøt og restene blir til riskremdessert som serveres på julaften, etter at ribbetallekenen er spist opp.

Det er spesielt én juletradisjon som Ida Elise og familien alltid har holdt.

- Min danske farmor pleide alltid å invitere oss hjem til å lage konfekt. Den tradisjonen har vi holdt på, så jeg lager alltid konfekt til jul. Hun ble 99 år, men gikk bort tidligere i år. Jeg skal fortsette å holde på den tradisjonen.

Da Ida Elise var 13 år skilte foreldrene seg, og dette har naturlig nok ført til en såkalt annenhver-mamma-og-pappa-jul.

- Julen ser litt annerledes ut fra år til år, så det gjelder å finne hvem man skal være med. I tillegg har søsknene mine fått egne familier igjen, og partnerne deres har sine foreldre de skal feire jul hos. Så det er en liten kabal som skal gå opp, sånn sett.

- Synes du det kan være sårt?

- Nei, jeg begynner å bli litt for gammel til å bli sår over det, men da jeg var barn vokste jeg opp med at jeg hadde hele familien min rundt meg i julen. Sånn ble det ikke lenger etter hvert, og det var litt trist. For det er fint med julen og de sjansene man får til å være sammen med familien. Det preger meg jo selvfølgelig litt, men sånn er nå livet en gang. Men generelt sett er julen bare en veldig fin høytid med mye kos og hygge.

Hjem til jul har premiere på Netflix torsdag 5. desember.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer