Marion Ravn M2M

Var to av verdens hotteste tenåringsidoler - så kom sjokkbruddet

Slik startet Maskorama-programleder Marion Ravns popeventyr med sin daværende bestevenninne Marit Larsen.

MARION RAVN M2M: Maskorama-programlederen var en del av popduoen M2M sammen med makker Marit Larsen på 90- og 2000-tallet. Her fra Spellemannsprisen i 2002. FOTO: Anita Arntzen / NTB
MARION RAVN M2M: Maskorama-programlederen var en del av popduoen M2M sammen med makker Marit Larsen på 90- og 2000-tallet. Her fra Spellemannsprisen i 2002. FOTO: Anita Arntzen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En «uskyldig» blondine. En litt mer edgy brunette. Kassegitar og fengende poplåter. Det var slik popduoen M2M, bestående av Lørenskog-venninnene Marion Ravn og Marit Larsen, tok verden med storm på slutten av 90-tallet. Regnet som to av 2000-tallets hotteste tenåringsidoler.

Allerede i 1996 hadde de bemerket seg som duoen Marit & Marion, og ga ut CD'en med Marit & Marion synger kjente barnesanger.

Men norske barnesanger ble etter hvert engelsk-klingende poplåter, og tenåringsjenter og -gutter i USA, Europa og Asia lot seg sjarmere i senk av låter som Don't Say You Love Me og Mirror, Mirror.

I NEW YORK: Marion Ravn og Marit Larsen i New York for å jobbe for Atlantic Records i 2002. FOTO: NTB
I NEW YORK: Marion Ravn og Marit Larsen i New York for å jobbe for Atlantic Records i 2002. FOTO: NTB Vis mer

For da duoen bare var 14 år ble deres nye hjem New York, og her ble de kastet rett inn i den knallharde internasjonale musikkbransjen - samtidig som foreldrene deres forsøkte å hjemmeskolere dem med ungdomsskolepensum.

I et intervju med KK, som stod på trykk i januar 2021, fortalte Marion åpenhjertig om tenåringstiden i USA, og hun legger ikke skjul på at det var en tøff tid.

- Jeg var mye alene, men jeg var veldig sta og ville ikke fortelle foreldrene mine at jeg var ensom. Jeg var 14 år da vi reiste til USA. Det er helt absurd å tenke på. Nevøen min er 20 år, og jeg synes han er så ung, og det har fått meg til å innse hvor ung jeg var.

På turné med boybandgruppa Hanson

Over natten gikk de unge tenåringsjentene Marion og Marit fra å opptre på kjøpesentre og juletrefester, til å turnere med den amerikanske popgruppen Hanson, holde konserter verden over og siden opptre i den ikoniske TV-serien Dawson's Creek.

Serien var blant de mest populære underholdningsprogrammene for ungdom på slutten av 90-tallet og begynnelsen av 2000-tallet, og Marit og Marion var headhuntet til å spille i episode 100 av serien.

Den gikk for første gang på amerikansk tv 17. april 2002, og hadde tittelen 100 Light Years from Home.

I episoden, der de amerikanske ungdommene Pacey (Joshua Jackson) Joey (Katie Holmes), Charlie Todd (Chad Michael Murray), Dawson (James Van Der Beek) og Audrey (Busy Philipps) drar til Florida for å feire Spring break, opptrer Marit og Marion med M2M.

Video: Youtube Vis mer

Marion fikk også prøve seg som skuespiller mot ingen ringere en tenåringsidolet Joshua Jackson - senere kjent fra blant annet HBO-serien The Affair.

Opptredenen med hitlåten Everything sørget for et helt nytt publikum, og M2M tok på ny USA med storm. Den samme sommeren, i 2002, ble de invitert med av den amerikanske artisten Jewel til å varme opp på This Way-turneen hennes.

Da hadde de allerede erfaring med å reise rundt på turné. Det hadde de nemlig også gjort to år før, og da med nevnte boyband Hanson som sto for hitlåter som mmmbop og Thinking of You.

I kulissene oppsto det varme følelser mellom bandmedlem Zac Hanson og Marion, men det fikk en brå slutt etter This Time Around-turneen var ferdig på tampen av 2000.

I 2013 deltok Marion Ravn i TV 2-suksessen Hver gang vi møtes, og der fortalte hun omsider om bakgrunnen for låten Everything - som hun og Marit Larsen hadde opptrådt med i TV-serien Dawson's Creek i 2002.

- Den handler om en gutt jeg datet. Han spilte trommer i Hanson. Etter turneen ringte han ikke, da ble telefonen stille. Det var turneen, og så var det over. Jeg var 15 år, og det var da ideen kom, fortalte hun på Hver gang vi møtes 13 år etter at flørten med Hanson-broren tok slutt.

HANSON: Brødrene Zac, Issac og Taylor var et av 2000-tallets hotteste boyband. Dette bildet er tatt samme år som M2M la ut på turné med trioen - og samtidig med Marion Ravns flørt med Zac Hanson (t.v.). FOTO: NTB
HANSON: Brødrene Zac, Issac og Taylor var et av 2000-tallets hotteste boyband. Dette bildet er tatt samme år som M2M la ut på turné med trioen - og samtidig med Marion Ravns flørt med Zac Hanson (t.v.). FOTO: NTB Vis mer

Men det var ikke bare tenåringsforelskelsen med boyband-stjernen som fikk en brå slutt - etter bare fire år var M2M-popeventyret over.

Dårlige salgstall og laber entusiasme fra plateselskapet Atlantic Records gjorde at popduoen Marit og Marion etter hvert pakket koffertene og vendte snuten hvem igjen til Norge.

Skuffet og sjokkerte.

For til tross for at det gigantiske plateselskapet Atlantic Records hadde droppet dem halvveis ut i Jewel-turneen, hadde de likevel tilbudt Marion en solokontrakt. En kontrakt hun siden skulle avslå, men som flere mente skulle være roten til all dramatikk.

Oppløst etter seks år

Stemningen mellom de to bestevenninnene fra Lørenskog, var ikke like god som den hadde vært da de startet eventyret med kassegitar og fengende poplåter på midten av 90-tallet.

Media spekulerte i splittelser mellom de to bestevenninnene, men i et intervju med det nå nedlagte amerikanske nettstedet Stylus Magazine i 2007, fortalte Marit Larsen at bruddet hadde foregått fredfullt - i motsetning til hva media på den tiden spekulerte i.

- Da de bestemte seg for at det måtte ta slutt, måtte det virkelig ta slutt. Vi begynte å gå i hver vår retning, fordi jeg ville lage god popmusikk og Marion ville gjøre mer rock.

FORSKJELLIGE: Til slutt var det ulikhetene som gjorde at de to valgte å gå hvert til sitt. Bruddet var et faktum høsten 2002. Her fra Spellemannsprisen samme år. FOTO: Terje Bendiksby/ SCANPIX
FORSKJELLIGE: Til slutt var det ulikhetene som gjorde at de to valgte å gå hvert til sitt. Bruddet var et faktum høsten 2002. Her fra Spellemannsprisen samme år. FOTO: Terje Bendiksby/ SCANPIX Vis mer

Seks år senere åpnet Marion Ravn seg opp om det såkalte sjokkbruddet for M2M i forbindelse med Hver gang vi møtes-deltakelsen.

I musikkprogrammet leser Marion fra sin egen dagbok datert 19. juli 2002:

- Her sitter jeg på et fly hjem nok en gang. Bare at denne gangen er det hjem for godt. Jewel-turneen er avlyst og Atlantic Record synes ikke at vi solgte nok plater, og sangen vår spilles ikke på radio. De kommer helt garantert til å slippe oss fra kontrakten hvert øyeblikk, sier hun følelsesladet, før hun fortsetter:

- M2M-eventyret er over. Det har vært fire fine, harde år. Mye gøy, men også mye jobb. Jeg har lært masse, jeg har sett mye, jeg har vært rundt hele verden og lært folk å kjenne. Men jeg vet at det er dette jeg vil gjøre med livet mitt: synge og spille. Jeg gir ikke opp.

Til sammen hadde M2M solgt over 2 millioner plater på verdensbasis da de gikk hvert til sitt i en alder av 18 år.

Endret navn

Marion Ravn endret siden etternavnet til Raven for å gjøre seg mer ettertraktet som soloartist på det amerikanske markedet.

MUSIKK: Til sammen har Marion Ravn gitt ut seks album. FOTO: Thomas Qvale
MUSIKK: Til sammen har Marion Ravn gitt ut seks album. FOTO: Thomas Qvale Vis mer

I 2005 ga hun ut albumet Here I Am, og året etter gjorde duett med den amerikanske rockeren Michael Lee «Meat Loaf» Aday - som gikk bort i januar 2022.

De hadde braksuksess med en coverversjon av den berømte kjærlighetsballaden It's All Coming Back to Me Now, udødeliggjort av Celine Dion på omtrent samme tid som da Marit & Marion ga ut norske barnesanger på kassetter og CD.

Til sammen har Marion Ravn gitt ut seks soloalbum, og det siste i 2019. Det ble gjort på norsk og fikk tittelen Mellom Disse 4 Vegger.

Marit Larsen har på sin side hatt solosuksess i inn- og utland med fem studioalbum. Første, Under The Surface, slapp hun i 2006, og siste, Joni was Right I / II, i 2016.

Travle på hver sin kant

Marion Ravn har denne høsten vært på norgesturné med sin akustiske konsert, og er i disse dager aktuell som programleder for NRK-programmet Maskorama. I 2022 spiller hun rollen som Svetlana i musikalen ChessFolketeateret i Oslo. Hun har også vært dommer i musikkprogrammene Idol og X-faktor.

Marit Larsen har på sin side skrevet barnebok, og opptrådt som soloartist på ulike musikkfestivaler i inn- og utland. Denne høsten sto hun for det kulturelle innslaget under en lunsj på Slottet, for nye utenlandske ambassadører som skal tjenestegjøre i Norge.

KULTURELT INNSLAG: Marit Larsen stod for underholdningen under en lunsj kong Harald holdt for nye diplomater i september 2021. FOTO Sven Gj. Gjeruldsen / Det kongelige hoff
KULTURELT INNSLAG: Marit Larsen stod for underholdningen under en lunsj kong Harald holdt for nye diplomater i september 2021. FOTO Sven Gj. Gjeruldsen / Det kongelige hoff Vis mer

I 2016 giftet Marit seg med den tidligere håndballspilleren Alexander Buchmann (39), som hun fikk datteren Astrid Ira med rundt tre år senere. Familien på tre har vekslet på å bo i New York og Oslo de siste årene.

Marion var gift med snøbrettkjører Andreas Ygre Wiig fra 2013 til 2015. De lovet hverandre evig troskap i Nøtterøy kirke på hennes 29-årsdag, etter å ha vært kjærester i syv år.

Gratulerte med babyen

Fansen, som lenge har håpet på en gjenforening med M2M, og at Marit og Marion atter en gang skulle stå på en scene sammen, har vært nødt til å vente forgjeves.

Til våren er det 20 år siden de to erobret USA og sto side om side på scenen under innspillingen av den ikoniske 90-tallsserien Dawson's Creek - et absolutt høydepunkt i deres felles karriere, i tillegg til de utallige konsertene de gjorde sammen på nasjonale og internasjonale scener.

M2M: Marit Larsen og Marion Ravn i aksjon på scenen under Spellemannprisen i 2000. FOTO: Heiko Junge / NTB
M2M: Marit Larsen og Marion Ravn i aksjon på scenen under Spellemannprisen i 2000. FOTO: Heiko Junge / NTB Vis mer

Til tross for at media i mange år forsøkte å fremstille det som at det var en konflikt mellom barndomsvennene Marit og Marion, er de to venner i dag - selv om de hektiske livene deres gjør at de sjelden ser hverandre-

Da Marit covidsommeren 2020 annonserte at hun hadde fått sitt første barn, sendte barndomsvenninnen Marion gratulasjoner via sosiale medier.

Hun syntes det var stas at venninnen var tidlig ute med å lære datteren gleden ved instrumenter - ikke ulikt dem selv, som både lærte seg å spille gitar og piano i tidlig alder.

FOTO: Skjermdump / @larsenmarit / Instagram
FOTO: Skjermdump / @larsenmarit / Instagram Vis mer

Dette er noe de ble hyllet for da de var på høyden av karrieren - at de i motsetning til de andre tenåringsjentene (Britney, Christina Aguilera og Spice Girls, for å nevne noen), som herjet på den tiden, faktisk behersket det å synge live samtidig med at de spilte instrumenter.

DEN GANG DA: Marion Ravn og Marit Larsen på starten av 2000-tallet, og på høyden av M2M-karrieren. FOTO: NTB og skjermdump fra Billboard
DEN GANG DA: Marion Ravn og Marit Larsen på starten av 2000-tallet, og på høyden av M2M-karrieren. FOTO: NTB og skjermdump fra Billboard Vis mer

I en anmeldelse av debutalbumet Shades of Purple, som sto på trykk i det prestisjetunge musikkmagasinet Billboard i mars 2000, skrev plateanmelderen Michael Paoletta at:

«Den utrolig fotogene singer/songwriter-tenåringsduoen M2M fra Norge gjorde sin amerikanske debut i fjor (...) det som stikker seg mest ut er måten jentenes vokal harmonerer. Og det handler ikke om flaks! De 13 låtene her er en miks av en sangstil som, helt ærlig er antitese av tenåringssensasjoner som Britney Spears. (...) Shades of Purple er dømt til å bli lydsporet av våren/sommeren 2000».

Og ja, for mange av oss som opplevde milleniumssommeren 2000 ble hiten Don't Say You Love Me uten tvil en real landeplage vi kan synge med til helt uten jukselapp!

VIDEO: YouTube Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer