Camilla Läckberg

- Vekten er blitt en demon som påvirker hvordan jeg ser på meg selv

Camilla Läckberg har endelig turt å se TV-opptakene av seg selv hos Skavlan.

CAMILLA LÄCKBERG: Den suksessrike svenske forfatteren Camilla Läckberg har god støtte i PT-ektemannen Simon Sköld. Dette bildet er fra 2015. FOTO: Aftonbladet / NTB scanpix
CAMILLA LÄCKBERG: Den suksessrike svenske forfatteren Camilla Läckberg har god støtte i PT-ektemannen Simon Sköld. Dette bildet er fra 2015. FOTO: Aftonbladet / NTB scanpix Vis mer
Publisert

I begynnelsen av september er den svenske forfatteren Camilla Läckberg (45) ute med romanen Vinger av sølv - som er oppfølgeren til suksessen Gullburet fra 2019. Også i denne boken er vi flue på veggen i livet til self made-kvinnen Faye, som har gjort en klassereise fra middelmådige kår på landet til overklassen i Stockholm.

Den fiktive karrierekvinnen, som ikke er fremmed for å gå over lik for å få det som hun vil, lar seg påvirke av det overfladiske miljøet hun er en del av - og utvikler blant annet en sykelig holdning til kropp og utseende.

Dette er ikke et helt ukjent terreng for forfatteren bak historien om Faye. I 2017 sa hun til KK at «de som har fulgt meg, vet at jeg har stresset med vekten hele livet».

Senest i sommer delte hun på nytt om vekt-angsten via sosiale medier.

Se dette innlegget på Instagram

Kommunicerar lite kollektivt med er alla nu, vänner, bekanta, följare. Är just nu extremt dålig på att svara på mess, mail, DM, samtal osv. Socialt är jag lite (ok mycket) ufo just nu. Det hänger lite på dagsform. Ibland orkar jag. Ibland inte. Jag har mitt mest intensiva år någonsin bakom mig. På många plan. Jag är glad och väldigt stolt över allt jag åstadkommit genom mitt hårda arbete detta år. (Ni vet ännu inte allt som är på g.) Men jag är också trött, sliten, stressad - och jag mår skitdåligt med mig själv både fysiskt och psykiskt nu på grund av de extra femton stresskilon jag lagt på mig under året som gått. OCH till det vansinnigt arg på mig själv för att jag låter något så fånigt komma åt mig så mycket.... Ovärdigt och pinsamt, men likväl sitter de hjärnspökena där. Stenhårt. Men. Jag ska ta denna sommar till att vila och komma i balans. Vårda kropp och själ. Jag har visserligen ett skrivprojekt under sommaren - ett stort sådant - men det är faktiskt enbart lustfyllt. Men - ni som jag känner som väntar på svar på mess mm, ni vänner som gång på gång får nej eller ursäkter på frågor om att ses osv osv - hoppas ni kan ge mig det utrymmet och tålamodet. Det är inget personligt. ❤️ Jag måste bara landa lite, och tanka batterierna. Och ni som skickar DM. Jag läser alla. Men jag har ingen möjlighet beta av alla. Det öser in massor varje dag. Den tiden finns inte, hoppas på förståelse för det också. Puss på er. ❤️

Et innlegg delt av Camilla Läckberg (@lackberg)

Til KK forteller Camilla Läckberg hvorfor hun har ønsket å være så åpen om vektproblemene.

- For meg er det viktig å kunne dele både de lyse og de mørke stundene i livet. Jeg vil ikke være en del av en kjede der fremgang er det eneste som vises frem. Livet er virkelig ikke alltid perfekt, og i blant trenger alle hjelp og støtte. For meg har vekten blitt en demon, som påvirker hvordan jeg ser på meg, sier 45-åringen ærlig til KK.

Hun legger til at hun ønsker å synliggjøre problemet.

- Og på den måten kan jeg begynne å håndtere det, og forhåpentligvis hjelpe andre som sitter i samme båt.

- Jeg har jobbet, grått av stress på mange plan. Og spist.

I vinter var Camilla med som gjest i talkshowet Skavlan, og rett etter at episoden hadde blitt sendt på TV, åpnet Camilla opp om vektangsten i et innlegg publisert på Instagram.

«Jeg hadde veldig angst for å stille opp hos Skavlan denne uken. Ikke på grunn av spørsmålene eller angsten for å være med på TV i seg selv. Men på grunn av vekten min. (...) I år har jeg hatt litt samme dynamikk. Jeg har jobbet, grått av stress på mange plan. Og spist. Og gått mye opp i vekt. Og jeg hater at det påvirker meg så mye. Har så mye i livet mitt som er positivt. Fantastiske barn, venner, mann, fremgang, økonomisk trygghet, med mer. Til tross for det turte jeg ikke å titte på Skavlan-showet selv i går, og tilbrakte Valentinesdagen oppløst i tårer av redsel for allmenhetens kommentarer», skrev hun i Instagram-innlegget i februar.

Til KK sier hun at hun nå har sett episoden, men at det satt langt inne.

- Som vanlig satt jeg skamfull med puten foran ansiktet. Uansett hvor mange ganger jeg gjør det, er det umulig å venne seg til å se seg selv på TV, eller høre seg selv prate. Det er som å titte på et romvesen! Men jeg er fornøyd med intervjuet og alt jeg sa. Det var jo egentlig veldig gøy! minnes hun.

- Hvorfor er du så redd for allmennhetens kommentarer om utseendet ditt?

- Njæ, jeg er vel egentlig ikke redd for allmennhetens kommentarer.

Hun drar på det.

- Det er jo som å si at man er redd for å trekke pusten.

- Men under hele karrieren min har jeg vært nødt til å ta imot kommentarer om utseendet mitt, min personlighet og min måte å skrive på. Det er selvfølgelig ikke supergøy å bli gransket til enhver tid, men jeg får det igjen i massevis gjennom all den kjærlighet og støtte som mine lesere og følgere har gitt meg opp gjennom årene.

Fornyer ekteskapsløftene

En annen som har støttet Camilla gjennom de siste årene, er ektemannen Simon Sköld (33). Sammen med ham har hun datteren Polly (4).

Simon er en anerkjent svensk MMA-utøver og jobber også som PT. Camilla og Simon giftet seg i 2017, og bor sammen på Söder i Stockholm.

- Føler du noe press med tanke på det at du har en ektemann som jobber med kosthold og trening, og at det noe du burde hatt koll på?

- Jeg pleier ofte å si at alle burde ha en egen PT hjemme. Det er drømmen. Simon er en enorm støtte for meg, og hele hans filosofi går jo på at den beste treningen er den som blir noe av. Så nei, jeg kjenner ikke på noe press fra ham. I stedet er han en inspirasjon til alt fra å lage god og nyttig mat, til å teste nye og morsomme treningsformer, sier Camilla til KK.

I tillegg til datteren Polly er Camilla også mor til de tre barna Charlie (10), Meja (16) og Wille (19), som hun har fra to tidligere ekteskap.

Se dette innlegget på Instagram

Miss my crew ❤️ #MotherOfFour

Et innlegg delt av Camilla Läckberg (@lackberg)

- Du ble mor til ditt fjerde barn som 41-åring. Hvordan er det å ha både et småbarn og tenåringer i samme hus?

- Det er selvfølgelig kaos i heimen, men sånn er det jo når man har fire barn, sier Camilla og ler.

- Men fra spøk til alvor; mine barn er fantastiske! De stiller opp for hverandre og er supersøte sammen. Jeg har definitivt trukket vinnerloddet med alle sammen!

- Drømmer du om flere barn?

- Nei, fire er helt perfekt!

Hun erkjenner overfor KK at hun har møtt på utfordringer med tanke på det å bli småbarnsmor etter fylte 40.

- Men det tror jeg de fleste føler på - uansett alder. Simon er en fantastisk pappa, og har vært med og hjulpet til fra dag én. Til tross for det er det tøft å fostre opp et barn, og mitt yrkesliv holder veldig høyt tempo. Det mest utfordrende har vært å få tidskabalen til å gå opp, noe jeg tror alle småbarnsforeldre kan kjenne seg igjen i.

Aldershetsen har roet seg

Da det ble kjent at Camilla hadde funnet lykken med den 13 år yngre MMA-utøveren, var det mange onde tunger som kommenterte aldersforskjellen - både i pressen og blant «hvermannsen» på sosiale medier.

Dette har ifølge Camilla heldigvis stilnet med tiden.

- Simon og jeg elsker hverandre, og det har vi absolutt bevist nå, så det er heldigvis blitt færre skriverier om akkurat det. Jeg tror at samfunnet er på riktig vei, og at vi aksepterer mer at selv kvinner har rett til å strekke seg etter det de vil ha - om det så gjelder karriere eller mannen de elsker.

Og dette er også en av grunnene til at den sterke kvinnekarakteren Faye, som er en del av et knalltøft søsterskap i Camillas siste bøker, har sett dagens lyst på papiret.

- Helt ærlig så er det disse formene for kommentarer som er en av de største grunnene til at jeg skriver om kvinnelig empowerment. Menn har siden tidenes morgen fått datet og giftet seg med mye yngre kvinner, uten at noen har løftet på så mye som et øyenbryn. Når en kvinne gjør det, blir det ramaskrik, sier hun engasjert.

Apropos bryllup. I 2017 giftet Camilla og Simon seg på parets landsted i Sverige, og deretter i Svenska Kyrkan i New York. Og skal vi tro ektemannen Simon blir det et nytt bryllup i Las Vegas om to år:

- Simon og jeg var bryllupsvitner for våre venner Mia og Micke Thörnblom i Las Vegas, og det var en fantastisk opplevelse som jeg veldig gjerne vil være med på igjen. Jeg elsker å ha fest, og invitere de menneskene jeg bryr meg om. Det er så klart en anledning til å fornye løftene med Simon, sier Camilla hemmelighetsfullt til KK.

- Da jeg var ung hadde jeg ikke veldig mange jentevenner

Men selv om ektemannen og barna betyr alt for Camilla, er hun også helt avhengig av venninnene sine - og i likhet med karakteren Fay er også hun en del av et søsterskap med sterke kvinner.

- Da jeg var ung hadde jeg ikke veldig mange jentevenner, men som voksen er jeg en av de aller heldigste som har mange fantastiske kvinner rundt meg, forklarer hun og legger til:

- Det er alt fra sterke og herlige kvinnelige kolleger, som er blitt svært betydningsfulle venner for meg, men også kvinner jeg har møtt på langs veien, som nå er støttende bestevenner og søstre.

- Hva håper du at leserne sitter igjen med, etter å ha lest bøkene om hevngjerrige Faye?

- Mitt største ønske er at folk skal lese bøkene, og føle seg underholdt. Men dersom jeg får lov til å drømme litt, så skulle det være at flere kvinner i Fayes situasjon tar tak i sin egen økonomi og skaper seg en selvstendighet dersom noe skulle skje.

SUKSESS: Det er ingen tvil om at Camilla Läckberg har gjort formidabel suksess med bøkene sine - til tross for flere lunkne anmeldelser. Det bryr hun seg derimot ingenting om, så lenge leserne er fornøyde. FOTO: Evelina Sigetty
SUKSESS: Det er ingen tvil om at Camilla Läckberg har gjort formidabel suksess med bøkene sine - til tross for flere lunkne anmeldelser. Det bryr hun seg derimot ingenting om, så lenge leserne er fornøyde. FOTO: Evelina Sigetty Vis mer

Hun håper også at hun kan inspirere til sterkere søsterskap mellom kvinner.

- Vi er sterkest når vi er sammen, noe Faye får erfare i den siste boken, teaser Camilla.

Hevn er et stikkord som preger bokserien, og hun er ikke fremmed for å krydre sin egen hverdag med hevntanker.

- Jeg ELSKER hevn, og er totalt besatt av konseptet, sier hun energisk.

- Jeg har selvfølgelig aldri tatt det så langt som Faye gjør, men når det er sagt, så er jeg ingen pushover.

Hevngjerrig

Hun kommer på en historie om en gang hun tok hevn overfor en mann hun ikke vil avsløre navnet på.

- Det finnes en mann der ute, hvis selvtillit fikk seg en knekk da jeg var ferdig med ham, sier hun med et skadefro glimt i øyet.

- Uhyre velfortjent, kan jeg love!

- Men egentlig er jeg mer en strateg. Jeg elsker å tenke ut bra hevnplaner, som ikke trenger å utføres. Den store nytelsen for meg er tankespinningen. Det blir en form for katarsis, og blir et spørsmål om å ta tilbake kontrollen, forklarer forfatteren til KK.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer