Dyrevideoer

Veterinær advarer mot slike videoer av dyr

- Gjelder også videoer du ikke har laget selv.

DYREVIDEOER: Veterinær advarer mot å dele dyrevideoer på nett. FOTO: NTB
DYREVIDEOER: Veterinær advarer mot å dele dyrevideoer på nett. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Å se på søte dyrevideoer er som balsam for sjelen. Ikke bare har forskning bekreftet at dyrevideoer gjør oss godt, du merker også den lindrende effekten av morsomme dyrevideoer på tidsbruken på mobilen.

Ikke før har du sett en herlig video av en kattemor som holder omkring ungen sin, før en annen katt hopper vettskremt i været over synet av en agurk, og en tredje video viser merkelige dyrevennskap der kyllinger og hunder ligger i skje. Og før du vet ordet av det har du brukt timer på å humre deg gjennom kjæledyrenes sjarmerende verden.

En studie fra 2019 utført av University of Leeds i samarbeid med Western Australia Tourism, antyder at 30 minutter daglig med søte dyrevideoer både kan senke blodtrykk og redusere angst.

Men selv om vi mennesker kan ha godt av å se på dyrevideoer, er det ikke sikkert dyrene har like godt av at videoene blir laget.

(Og til dem som nå hisser seg opp over at «disse dyrevernet har gått for langt»: Vi snakker i denne sammenheng ikke om dyrs rett til et privatliv eller at de ikke har samtykket til å stille opp i videoene).

– Bekymret

Ifølge veterinær Sasja Rygg ved AniCura er det ikke alle virale dyrevideoer som er like uskyldige som de ved første øyekast kan virke. I likhet med mange andre har hun sett sin skjerv av søte møter mellom forskjellige dyr, og humret over kjæledyr som gjør morsomme ting. Likevel vil hun advare mot å ukritisk dele dyrevideoer:

– Det kan virke harmløst for oss mennesker, men vi ser at i flere av disse videosnuttene, utsettes dyr for stress og uvante situasjoner, som kan føre til at de mister trygghet og blir nervøse.

BØ!. Veterinær oppfordrer til å være oppmerksom på kjæledyrets signaler, om det settes i unaturlige situasjoner. FOTO: Karsten Winegeart/AniCura
BØ!. Veterinær oppfordrer til å være oppmerksom på kjæledyrets signaler, om det settes i unaturlige situasjoner. FOTO: Karsten Winegeart/AniCura Vis mer

Rygg mener enkelte videoer kan føre til mindre tillit mellom kjæledyr og eier, og til og med skape angst hos dyret:

– Det har vært en trend å sette katter og hunder sammen for å se hvordan de reagerer. Det er også mange videoer der mennesker prøver å skremme hunden eller katten. Mye av dette kan fremprovosere helt unødig stress hos dyret.

– Se etter tegn!

Ifølge Rygg er mange eiere ikke oppmerksomme på signalene kjæledyret sender ut når det settes i unaturlige situasjoner, og utdyper hva slike tegn typisk kan være:

– Hunder og katter kan jo ikke forstå ironi og humor som oss, og de får ingen forklaring på hvorfor de utsettes for det vi synes er morsomt. Hvis dyret for eksempel stivner, gjør bevegelser med munnen eller begynner å bjeffe eller frese, er det et tydelig tegn på at dyret er utilpass. Som eier er man nødt til å lese signalene fra kjæledyret sitt, og se hva som påvirker det på en negativ måte, sier Rygg.

MORSOMT?: Veterinær mener mange går langt for å skape virale dyrevideoer, og at man må være oppmerksom på signal dyrene sender, for å ikke skape stress og angst. FOTO: NTB
MORSOMT?: Veterinær mener mange går langt for å skape virale dyrevideoer, og at man må være oppmerksom på signal dyrene sender, for å ikke skape stress og angst. FOTO: NTB Vis mer

Rygg oppfordrer til å tenke seg godt om før man lager dyrevideoer til sosiale medier, og mener man har ansvar for å respektere kjæledyrs behov, siden videoene raskt sprer seg.

Også om man selv ikke er dyreeier, men nøyer seg med å dele videoer av andres dyr, mener Rygg man har et ansvar:

– Når man liker og deler innhold, der hunder og katter settes i unaturlige og ukomfortable situasjoner, bidrar man til at innholdet blir spredt og normaliseres.

Hun understreker at det selvfølgelig finnes mange morsomme og søte videoer med hunder og katter som har det godt i naturlige situasjoner:

– Som eier er det helt i orden å filme dyret sitt og dele på sosiale medier. Det viktigste er at man holder et øye med kjæledyrets signaler og overveier en ekstra gang hva man utsetter dyret sitt for, før man deler.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer