- Vi bodde i flyktningleir

Dronning Silvias bror åpner opp om deres hittil ukjente oppvekst.

SILVIAS BARNDOM: Lille Silvia Sommerlath fotografert med foreldrene Walther Sommerlath og Alice Sommerlath. Bildet av mor og datter er tatt i Heidelberg i Tyskland i 1944. Bildet med far og datter er tatt noen år senere. Dato og sted er ukjent. FOTO: NTB Scanpix
SILVIAS BARNDOM: Lille Silvia Sommerlath fotografert med foreldrene Walther Sommerlath og Alice Sommerlath. Bildet av mor og datter er tatt i Heidelberg i Tyskland i 1944. Bildet med far og datter er tatt noen år senere. Dato og sted er ukjent. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Dronning Silvias (75) familiehistorie har båret preg av pappa Walter Sommerlath (1901-1990) såkalte nazi-fortid. Noe hun i mange år benektet at var et faktum.

I flere TV-dokumentarer og avisartikler er det nemlig kommet frem at den tyske forretningsmannen, som flyttet til Brasil som 18-åring, under mellomkrigen meldte seg inn i det beryktede nazi-partiet Det nasjonalsosialistiske tyske arbeiderparti - også kjent som NSDAP. Da bodde han i São Paulo i Brasil, og ble gift med den brasilianske kvinnen Alice Soares de Toledo (1906–1997).

I desember 2010 sendte det svenske TV4-programmet Kalla fakta en dokumentar om Silvias far, der det ble lagt frem bevis på at han overtok metallvarefabrikken Wechsler & Hennig av den jødiske mannen Efim Wechsler - på bakgrunn av den såkalte «ariseringen» som pågikk på slutten av 1930-tallet og under krigen, der nazistene konfiskerte jødisk eiendom for egen utnyttelse.

I BRASIL: Silvia Sommerlath med foreldrene Walther og Alice, og de tre brødrene Ralf (født 1929), Walther Ludwig jr. (født 1934) og Jörg (født 1941) etter at de hadde flyttet til Brasil på slutten av 40-tallet. FOTO: NTB Scanpix
I BRASIL: Silvia Sommerlath med foreldrene Walther og Alice, og de tre brødrene Ralf (født 1929), Walther Ludwig jr. (født 1934) og Jörg (født 1941) etter at de hadde flyttet til Brasil på slutten av 40-tallet. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Da hadde Sommerlath-familien, som på det tidspunktet besto av Walther, Alice og sønnene Ralf (født 1929) og Walther Ludwig jr. (født 1934), flyttet tilbake til Tyskland. Mamma Alice ble værende med sønnene i Heidelberg i Sørvest-Tyskland, mens pappa Walther flyttet til Berlin for å styre metallfabrikken. I 1941 ble Jörg Sommerlath født og i 1943 kom datteren Silvia Renate Sommerlath til verden i Heidelberg.

Følte at hun ble sidestilt med den beryktede nazisten Adolf Eichmann

Etter krigen tok Walther Sommerlath med seg familien tilbake til São Paulo i Brasil. Det er siden kommet frem at Walther Sommerlaths fabrikk produserte krigsmateriell for Wehrmacht - det tyske forsvaret. Inntil hans død i 1990 benektet han at han hadde vært medlem av NSDAP.

Dronning Silvia, som i juni 1976 giftet seg med den svenske tronarvingen Carl XVI Gustav, har i alle år jobbet for å renvaske sin far med tanke på nazi-ryktene. Etter Kalla fakta-programmet som ble sendt i november 2010 følte hun seg uthengt av kanalen.

«Det er ikke lett å svelge det å bli sidestilt med Adolf Eichmann i TV 4s Kalla fakta», skrev dronningen i et personlig brev til administrerende direktør Jan Scherman (68) ifølge svenske Aftonbladet.

Siden har hun jobbet iherdig for å få fakta om farens virksomhet under krigen på bordet, og våren 2011 tok hun selv initiativ til en undersøkelse som kunne bidra til å å renvaske sin far. Ifølge Morgenbladet konkluderte blant annet denne undersøkelsen med at Walther Sommerlath hjalp Efim Wechsler - ikke utnyttet ham slik det blir hevdet. Undersøkelsen har for øvrig fått kritikk, ettersom enkelte av ekspertene som brukes har en direkte link til dronning Silvia, og dermed oppfatter mange at troverdigheten svekkes.

Hevder faren var et offer for «maskineriet»

Høsten 2014 kom boken Drottningens hemlighet ut, ført i pennen av den svenske journalisten Johan Åsard (58). Og også her kommer det frem direkte beviser på at Walther Sommerlath var alt annet enn et passivt medlem av NSDAP. Ifølge Åsard ble Sommerlath medlem av det beryktede partiet allerede i mellomkrigstiden.

Dronning Silvia har stått på sitt, og hevdet at faren var et offer for «maskineriet». Men i 2018 måtte hun til slutt innse faktum. I et intervju med SVT beskriver hun det hele som et stort sjokk.

- Det var veldig nærgående og et stort sjokk. Når jeg fikk se det, svart på hvitt, så måtte jeg jo akseptere det. (...) Nå har det gått 30 år siden han døde, så nå føler jeg at det holder. Jeg vil si til det svenske folket at jeg er rolig når det kommer til dette. Jeg vet at pappa ikke er den personen som man har forsøkt å fremstille.

Storebror Ralf hjalp familien å emigrere

En ukjent side av Silvias barndomshistorie, som nylig har kommet frem ifølge SVT Nyheter, er at familien Sommerlath ble plassert i en flyktningeleir da de forsøkte å komme seg over til Brasil etter krigen.

De nye detaljene er det Ralf Sommerlath som står for. Han er dronning Silvias 14 år eldre bror, og det er hun som har oppfordret ham til å dele historien sin. I forbindelse med at han fyller 90 år til høsten har han gått med på å dele sin fortelling til den svenske SVT-journalisten Ingrid Thörnqvist.

Ralf Sommelaths dramatiske historie begynte da han var 10 år. I 1940, året krigen kom til Skandinavia, ble lille Ralf evakuert med hele skolen. Først ble de sendt til Østerrike, så til Tsjekkoslovakia og siden til Danmark. Skolearbeidet fortsatte som før, men rett før fredsdagene ble barna, som da var fylt 15 år, utstyrt med våpen. Planen var at de skulle sendes til Østfronten.

SILVIAS BROR: Ralf Sommerlath med kona Charlotte Sommerlath fotografert under prins Carl Philips og prinsesse Sofias bryllup i juni 2015. FOTO: NTB Scanpix
SILVIAS BROR: Ralf Sommerlath med kona Charlotte Sommerlath fotografert under prins Carl Philips og prinsesse Sofias bryllup i juni 2015. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Da freden kom, bestemte Ralf og en kamerat seg for å rømme fra Danmark, for å komme seg hjem til utbombede Tyskland. For Ralf var målet å bli gjenforent med familien i Heidelberg.

Etter en strabasiøs ferd endte han til slutt hos familien - og fikk for aller første gang møte sin tre år gamle lillesøster Silvia.

Sommerlath-familien bestemte seg raskt for å emigrere til Brasil, hvor moren Alice hadde stor slekt, men det var enklere sagt enn gjort fordi landet hadde stått på de alliertes side under krigen. Fordi man fryktet at det var nazister blant emigrantene ble de midlertidig plassert i en flyktningleir i den britiske sonen.

Et av stedene Sommerlath-familien ble plassert var et gammelt mentalsykehus i Betburg-Hau.

- Vi var mange familier og alle ventet på utreise. Men britene ville ikke slippe oss. De mistenkte at det fantes nazister blant flyktningene og det gjorde det sikkert også, sier Ralf ­Sommerlath til Ingrid Thörnqvist i SVT-intervjuet.

De 700 flyktningene, som alle hadde latinamerikanske pass, ble utsatt for daglige forhør av britene. 15-åringen Ralf meldte seg frivillig til å delta i en delegasjon som skulle reise til Wannsee i Berlin for å melde fra om situasjonen. Det ble et dramatisk møte med sovjetiske soldater.

Men Ralf og de andre i delegasjonen nådde frem med sin beskjed, og rundt én måned etter innkvartering i flyktningleiren, ble Sommerlath-familien og de andre flyktningene plassert på en båt i retning Rio de Janeiro i Brasil.

I 1957 flyttet Silvia og familien tilbake til Vest-Tyskland, hvor hun blant annet gikk på privatskole. Ralf på sin side bodde også flere år i Tyskland og Belgia.

Dronning Silvia oppfordret broren til å dele familiehistorien

Under 80-årsdagen hans i 2009 delte også Ralf og Silvia hele historien med familien for aller første gang. Dronning Silvias oppfordring til broren om å dele sin historie har også ført til at han har skrevet ned sine memoarer, som er blitt trykket opp og delt ut til familien.

- Det dronningen vil er jo egentlig at familien skal vite hvilken helt hennes bror har vært, og hvilken rolle han har spilt. Og alt dette har skapt et sterkt bånd mellom søsknene og et fint samhold i dronningens familie. De stiller opp for hverandre, sier Margareta Thorgren, som er det svenske hoffets informasjonssjef.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer