Michelle Obama selvbiografi:

- Vi fikk en positiv graviditetstest (...) men et par uker senere spontanaborterte jeg

Den tidligere førstedamen Michelle Obama åpner opp om spontanaborten og prøverørsbehandlingen i svært personlig selvbiografi.

ÅPNER OPP I SELVBIOGRAFI: Den tidligere førstedamen Michelle Obama har nettopp sluppet selvbiografien «Becoming», hvor hun blant annet åpner opp om røttene, de åtte årene i Det hvite hus, morskapet og det å være gift med tidligere president Barack Obama. FOTO: NTB Scanpix
ÅPNER OPP I SELVBIOGRAFI: Den tidligere førstedamen Michelle Obama har nettopp sluppet selvbiografien «Becoming», hvor hun blant annet åpner opp om røttene, de åtte årene i Det hvite hus, morskapet og det å være gift med tidligere president Barack Obama. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Førstedamen over alle førstedamer - Michelle Obama (54) - lanserte ved midnatt norsk tid, natt til tirsdag 13. november, selvbiografien «Becoming». På norsk har biografien fått tittelen «Min historie», og er utgitt på forlaget Cappelen Damm. Selvbiografien er delt inn i tre deler: «Jeg blir meg», «Vi blir oss» og «Vi blir mer».

Vi var til stede på bokslippet hos forlaget i Akersgata, og boken ble lansert i Norge seks timer før den ble sluppet i USA. I biografien beskriver Michelle Obama oppveksten i Sør-Chicago, ekteskapet med Barack Obama (57) - USAs 44. president - og i likhet med mange andre gifte par erfarer de opp- og nedturer i ekteskapet, og kampen for å bli tatt seriøst som afro-amerikansk kvinne i et politisk miljø ingen med hennes bakgrunn før har tråkket.

SELVBIOGRAFI: 13. november ble Michelle Obamas selvbiografi «Becoming» lansert over hele verden. Boken er oversatt til 24 språk, og på norsk har den fått tittelen «Min historie». FOTO: Faksimile Cappelen Damm
SELVBIOGRAFI: 13. november ble Michelle Obamas selvbiografi «Becoming» lansert over hele verden. Boken er oversatt til 24 språk, og på norsk har den fått tittelen «Min historie». FOTO: Faksimile Cappelen Damm Vis mer

Men mest personlig er Michelle Obama når hun skriver om hvordan hun og ektemannen Barack kjempet for å bli gravide. På 90-tallet gikk Michelle gjennom en spontanabort, som siden gjorde at paret bestemte seg for å ta i bruk prøverørsbefruktning. Det er gjennom såkalt assistert befruktning, også omtalt som IVF-behandling, at døtrene Malia (20) og Sasha (17) ble unnfanget.

I kapittelet «Vi blir oss» åpner hun opp om spontanaborten.

«Vi fikk en positiv graviditetstest, og begge glemte enhver bekymring og ble svimle av glede. Men et par uker senere spontanaborterte jeg, noe som gjorde meg fysisk dårlig og sendte oss begge rett i kjelleren. (...) Skal jeg lage et register om ting ingen forteller deg før du er midt oppi dem, kunne jeg begynne med spontanaborter. En spontanabort er ensom, smertefull og demoraliserende, nesten helt på cellenivå. Når det skjer, vil man mest sannsynlig ta det som et personlig nederlag, noe det ikke er. Eller en tragedie, noe det heller ikke er, uansett hvor fullstendig knusende det føles i øyeblikket. Det ingen forteller deg, er at spontanaborter skjer hele tiden, med flere kvinner enn man kan forestille seg, tatt i betraktning at det ikke snakkes så mye om det.». (Utdrag fra «Min historie» av Michelle Obama)

Ekteparet ble tipset om å ta kontakt med en ekspert på fruktbarhetsproblemer, som siden anbefalte dem å forsøke prøverørsbefruktning. Men Barack Obamas politiske karriere krevde ham tilbake ute i felten. I 1996 hadde han blitt valgt inn i senatet i delstaten Illinois, og den høsten ekteparet begynte på prøverørsbefruktningen var han samtidig fullt opptatt med sitt arbeid innad i delstatsforsamlingen.

«(...) jeg var etterlatt alene i arbeidet med å få forplantningssystemet mitt til å fungere optimalt. Blant annet måtte jeg gi meg selv en daglig sprøyte, det var en kur som varte i flere uker. (...) Jeg ville ha en familie, og det ville Barack også, og nå sto jeg alene på badet i leiligheten vår og prøvde, for all denne lengselens skyld, å samle mot til å kjøre en sprøyte i låret mitt.» (Utdrag fra «Min historie» av Michelle Obama)

SAMBOERE OG UNGE ADVOKATER: Michelle og Barack Obama fotografert i parets leilighet i Euclid Avenue i Chicago i nærheten av der hun vokste opp. FOTO: Utlånt av Cappelen Damm // «Min historie» av Michelle Obama
SAMBOERE OG UNGE ADVOKATER: Michelle og Barack Obama fotografert i parets leilighet i Euclid Avenue i Chicago i nærheten av der hun vokste opp. FOTO: Utlånt av Cappelen Damm // «Min historie» av Michelle Obama Vis mer

LES OGSÅ: Se, så store Obama-døtrene er blitt!

Følte seg alene i situasjonen og at hun måtte ofre mer enn ektemannen

I kapittelet forteller hun videre at hun under denne tiden begynte å føle et lite stikk av bitterhet overfor politikken, og hva hun beskriver som «Baracks ustoppelige hengivenhet til arbeidet».

Hun, som også var - og er - svært opptatt av likestilling mellom kjønnene merket mer enn noen gang hvilken tung byrde det enkelte ganger kan være å være kvinne. Hun følte seg alene i situasjonen og at hun var den som måtte ofre mer enn ektemannen.

«Han trengte ikke å ta blodprøver. Han trengte ikke å avlyse møter for å få undersøkt livmorhalsen. (...) Ingenting av dette var hans skyld, men vi var heller ikke likt stilt, og for enhver kvinne som lever etter mantraet om at likestilling er viktig, kan dette være litt forvirrende. Det var jeg som måtte snu om på alt, sette mine interesser og karrieredrømmer på vent for å oppfylle denne delen av drømmen vår. Jeg sto der og tenkte etter et øyeblikk. Ville jeg virkelig dette? Ja, jeg ville det så inderlig gjerne. Dermed løftet jeg nålen og stakk den i låret.». (Utdrag fra «Min historie» av Michelle Obama)

Og rundt åtte uker senere var alt strevet og alle de ensomme stundene snudd om til pur glede - Michelle og Barack Obama ventet sitt første barn. På nasjonaldagen 4. juli 1998 kom Malia Ann Obama til verden, og tre år senere, 10. juni 2001 ble Natasha Marian Obama født - med kallenavnet Sasha (som Michelle avslører i boken at hun valgte å kalle datteren fordi det lød litt småfrekt; «En jente ved navn Sasha kom ikke til å finne seg i noe tull»). Også hun ved hjelp av prøverørsbefruktning.

Familielykken var komplett.

STOLTE FORELDRE: I selvbiografien forteller Michelle Obama at døtrene Malia (midten) og Sasha (t.v.) ble unnfanget ved hjelp av prøverørsbehandlig. FOTO: Utlånt av Cappelen Damm // «Min historie» av Michelle Obama
STOLTE FORELDRE: I selvbiografien forteller Michelle Obama at døtrene Malia (midten) og Sasha (t.v.) ble unnfanget ved hjelp av prøverørsbehandlig. FOTO: Utlånt av Cappelen Damm // «Min historie» av Michelle Obama Vis mer

LES OGSÅ: Michelle Obama lettet på sløret om natten da Donald Trump ble valgt til president

- Jeg kommer aldri til å stille til valg

Under lanseringen i Akersgata i Oslo natt til tirsdag 13. november fortalte Lisa Ann Cooper, daglig leder i Leadership Foundation og selvutnevnt Obama-entusiast, at det var nytt for henne at døtrene til Michelle og Barack Obama ble født ved hjelp av prøverørsbefruktning - og at dette viser at barna var ekstremt ønsket.

Hun mener også at hensynet til døtrene er noe av grunnen til at Michelle Obama mest sannsynlig aldri kommer til å stille som presidentkandidat, og dermed ha mulighet til å bli første kvinnelige president - og naturlig nok også første kvinnelige afro-amerikanske president.

- Hun ønsker å beskytte dem for alt det er verdt, så jeg stemmer nei, sa Lisa Ann Cooper på spørsmål fra Cappelen Damm-redaktør Erik Møller Solheim, om hun tror Michelle Obama stiller som presidentkandidat i 2020 eller 2024.

Og til de av oss som har krysset fingrene og levd i håpet om at den sterke, varme og omsorgsfulle kvinnen - som markerte seg som en solid og grepa førstedame i perioden 20. januar 2009 til 20. januar 2017 - en vakker dag kommer til å stille som nettopp presidentkandidat, er det Michelle Obama selv som knuser håpet:

«Fordi folk ofte spør meg om det, skal jeg si det rett ut her: Jeg kommer aldri til å stille til valg, noen gang. Jeg har aldri likt politikk, og erfaringen min de siste ti årene har gjort lite for å forandre det. Jeg fortsetter å mislike det stygge ved det – stammetenkningen blant røde og blå, denne ideen om at vi liksom skal velge én side og stå ved den, uten å kunne lytte eller skape kompromisser, eller til og med være høflige. Jeg mener at politikk på sitt beste kan være et redskap for positiv forandring, men denne arenaen er bare ikke noe for meg.».

SOLID EKTEPAR: Michelle og Barack Obama giftet seg 3. oktober 1992. I selvbiografien forteller den tidligere førstedamen at også de to har hatt problemer i ekteskapet, og at de har gått til terapi for å redde ekteskapet. FOTO: NTB Scanpix
SOLID EKTEPAR: Michelle og Barack Obama giftet seg 3. oktober 1992. I selvbiografien forteller den tidligere førstedamen at også de to har hatt problemer i ekteskapet, og at de har gått til terapi for å redde ekteskapet. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Myten om Marilyn Monroe og president John F. Kennedy: - Marilyn fortalte meg at det kun var denne ene gangen at hun og JFK hadde hatt en affære

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer