Lill-Babs døtre bokaktuelle:

– Vi fikk ikke forstyrre mamma med gråt

Lill-Babs døtre snakker ut om livet med en mamma på stadig turne – og om savnet etter henne.

SAVNET ETTER MAMMA: Malin Berghagen og Kristin Kaspersen under avdukingen av et portrett av moren Barbro «Lill-Babs» Svensson på Arlanda flyplass i 2019. FOTO: Karin Törnblom/TT/NTB
SAVNET ETTER MAMMA: Malin Berghagen og Kristin Kaspersen under avdukingen av et portrett av moren Barbro «Lill-Babs» Svensson på Arlanda flyplass i 2019. FOTO: Karin Törnblom/TT/NTB Vis mer
Publisert

Da den folkekjære svenske artisten Lill-Babs døde i 2018, sørget ikke bare svenskene. Også i Norge hadde Barbro «Lill-Babs» Svensson et stort publikum, og hun hadde dessuten vært gift med den norske landslagskapteinen i fotball Kjell Kasperen, som hun har datteren Kristin med.

I boken «Vår mamma Lill-Babs», som kommer ut i Sverige april 2022, forteller Lill-Babs tre døtre om sitt helt spesielle forhold til en mamma som var mer på turne enn hjemme, og som forsørget flere generasjoner i familien.

MINNESTUND: Etter Lill-Babs død i ble det holdt minnestund i Storkyrkan i Stockholm. Fra venstre Lill-Babs døtre Malin Berghagen, Kristin Kaspersen og Monica Svensson. FOTO: Andreas Fadum/Se og Hør
MINNESTUND: Etter Lill-Babs død i ble det holdt minnestund i Storkyrkan i Stockholm. Fra venstre Lill-Babs døtre Malin Berghagen, Kristin Kaspersen og Monica Svensson. FOTO: Andreas Fadum/Se og Hør Vis mer

Gravid som 15-åring

Eldstedatteren Monica er i dag 66 år, og ble født da Barbro Svensson kun var 16 år. I programmet «Carina Bergfeldt» på SVT i januar 2022, trådte den ellers mediesky Monica frem i lyset og fortalte om sin oppvekst hos mormoren, og siden hos mormors søster:

– Jeg bodde med mormor i begynnelsen, men så ble hun syk, og da flyttet jeg inn til mormors søster og hennes mann og barn. Jeg kalte Elida for mamma, og mamma for Mamma Barbro.

Det var i forbindelse med lanseringen av boken at Monica og de mer kjente søstrene Malin Berghagen og Kristin Kaspersen var gjester i talkshowet, og de tre fortalte om hvordan det var å vokse opp med en mor som alle omkring dem følte de hadde eierskap til:

– Lengselen etter mamma var jo konstant, sier Malin.

– Ikke forstyrr mamma

Da KK intervjuet Malin Berghagen i 2018, etter morens bortgang, sa hun:

– Mamma ble artist da hun var 18 og holdt på hele livet. Det var 60 år med reising. Hun kunne være borte alt fra to måneder til et halvt år. Vi flyttet ofte med henne da vi var små. Mormor passet på oss og hun ble kjempeviktig for meg. Jeg identifiserte meg mer med mormor enn med mamma.

SAVN: Malin Berghagen og søstrene snakker ut om savnet etter mamma i forbindelse med lanseringen av deres nye bok «Vår mamma Lill-Babs», som kommer ut i Sverige i april 2022. FOTO: Astrid Waller.
SAVN: Malin Berghagen og søstrene snakker ut om savnet etter mamma i forbindelse med lanseringen av deres nye bok «Vår mamma Lill-Babs», som kommer ut i Sverige i april 2022. FOTO: Astrid Waller. Vis mer

I programmet på SVT utdyper Malin at mormoren hadde et sterkt behov for å beskytte datteren. Og når de tre døtrene skulle snakke med mamma Barbro i telefonen gjaldt det visse regler:

– Vi fikk ikke forstyrre mamma med gråt. Det hadde mormor hadde bestemt.

Hun understreker at moren Barbro ville at barna skulle ringe, og at hun ønsket å prate med døtrene, men at mormoren hadde bestemt det slik.

Måtte være mamma selv

Før Kristin ble født, flyttet Lill-Babs til Oslo med døtrene, og Monica husker at det var hun som måtte trå til og passe Malin mens mamma jobbet, og siden også tilbake i Stockholm, etter skilsmissen.

Malin minnes mormoren som konfliktsky, en arv som gikk videre til Barbro, og hun husker at første gang hun kranglet med moren i tenårene, begynte moren å gråte. Med det resultat av Malin sluttet å krangle med moren.

De tre døtrene utdyper at moren hadde en helt egen evne til å se folk. Da KK har intervjuet Malin Berghagen i 2018, fortalte hun om morens store omsorg for folk omkring seg, men også at moren var mye å leve opp til.

– Mamma var mye å leve opp til. Et ekstremt godt menneske og veldig omtenksom. Men vi ble jo oppdratt av henne, og det har lært oss å sette grenser.

– Hun var ikke så flink til det?

– Nei. Det å si «Nei» er også å vise kjærlighet, sa Malin til KK.

FARVEL: Begravelsen til Lill-Babs fant sted i artistens hjembygd i Järvsjø. FOTO: Pontus Lundahl/TT / NTB
FARVEL: Begravelsen til Lill-Babs fant sted i artistens hjembygd i Järvsjø. FOTO: Pontus Lundahl/TT / NTB Vis mer

Lill-Babs døde i 2018. Døtrene forteller at de den siste måneden hun levde følte at de endelig fikk ha henne helt for seg selv. Om savnet etter mamma sier Monica, Malin og Kristin i talkshowet:

– Det føles som om hun går ved siden av hele tiden.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer