Sommerhytta

- Vi føler oss lurt

Tvillingene Trine og Trude sier til KK at de siden dag én har kjent på forskjell i ferdighetsnivå blant deltakerne i Sommerhytta. TV2 og Strix avviser kritikken.

SOMMERHYTTA: Tvillingene Trine og Trude sier til KK at de reagerer på ferdighetsforskjellene i konkurransen. Om en knapp uke er det finale - men mye kan skje før den tid når flere gullhammere skal deles ut. FOTO: Espen Solli // TV2
SOMMERHYTTA: Tvillingene Trine og Trude sier til KK at de reagerer på ferdighetsforskjellene i konkurransen. Om en knapp uke er det finale - men mye kan skje før den tid når flere gullhammere skal deles ut. FOTO: Espen Solli // TV2 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Finalen av årets Sommerhytta-program på TV2 er bare noen dager unna, men to av deltakerne som KK har vært i kontakt med, har ytret misnøye overfor produksjonsselskapet Strix, som de mener har gjort en tabbe når de plukket ut deltakere.

De har fra dag én vært misfornøyde med kontrastene i ferdighetsnivået på deltakerne.

Tvillingene Trine og Trude Rishaug Lium (41) sier til KK at de sikter til deltaker Kurt Rasmussen (48) som deltar sammen med datteren Veronica Johansen Rasmussen (26).

Lenge var det nettopp far og datter som hadde stukket av med flest gullhammere, gitt av Sommerhytta-ekspertene interiørdesigner Aina Sollie Steen, snekker Lars Fossum og hageekspert Finn Schjøll. Før de uken før finalen ble tatt igjen av kjæresteparet Jone Engemoen Hansen (27) og Anna Rosenlund Skretteberg (23).

Stillingen på gullhammere nå, en knapp uke før finalen, er at far og datter Veronica og Kurt har fire gullhammere, kjæresteparet Jone og Anna har fire, venneparet Adrian og Christine har én, mens tvillingene Trude og Trine foreløpig ikke har fått noen.

Mener de har gjort en kjempetabbe

Kurt står oppført som bokbinder av yrke i en pressemelding fra TV2 gjengitt på NTBs informasjonssider.

- Vi synes Strix har gjort en tabbe i utvelgelsen av deltakere. Vi sikter til Kurt, som sa han ikke hadde erfaring med snekring og lignende, men utover i programmet kommer det frem at han har snekret mye tidligere, som å bygge kjøkken og terrasse, sier Trine og Trude til KK.

DYKTIGE: Far og datter-duoen Kurt og Veronica har vist at de er særdeles gode på hytteoppussing. FOTO: Espen Solli // TV2
DYKTIGE: Far og datter-duoen Kurt og Veronica har vist at de er særdeles gode på hytteoppussing. FOTO: Espen Solli // TV2 Vis mer

Ga beskjed til produksjonsselskapet

Her mener tvillingene at produksjonsselskapet Strix ikke har gjort den researchen de burde gjøre, og at det dermed har vært store nivåforskjeller underveis i konkurransen.

- Dette reagerer vi kraftig på, og mener Strix ikke har gjort en god nok jobb i forkant. Vi opplyste til Strix at han har mer kompetanse enn noen av oss andre. Vi ble lovet på forhånd at det skulle være likt nivå på deltakere i programmet, noe som viste seg å ikke stemme. Det hadde vært mer realt om kjæresten til Veronika deltok, i stedet for Kurt.

- På hvilken måte mener dere at Kurt er overkvalifisert?

- På tv fremstår det som om Kurt er «en vanlig mann i 50-årene som kan helt middels mye». Men for oss to, som observerte han i arbeid, og hørte hans fagspråk, er det ikke tvil. Dette var også noe vi ga beskjed om til produksjonen i henholdsvis uke én, to og tre, forklarer tvillingene til KK.

DELTAKERNE: Fra venstre: Jone Engemoen Hansen og Anna Rosenlund Skretteberg, Adrian Middelthon og Christine Kirkhorn, Trine Rishaug Lium og Trude Rishaug Lium, og Veronica Johansen Rasmussen og Kurt Rasmussen. FOTO: Espen Solli/TV 2
DELTAKERNE: Fra venstre: Jone Engemoen Hansen og Anna Rosenlund Skretteberg, Adrian Middelthon og Christine Kirkhorn, Trine Rishaug Lium og Trude Rishaug Lium, og Veronica Johansen Rasmussen og Kurt Rasmussen. FOTO: Espen Solli/TV 2 Vis mer

Selv sier Kurt Rasmussen til KK at han gjorde grundig research om bygging og snekring før innspillingsstart, og at det ikke er ulovlig å tilegne seg nyttig kunnskap i forkant.

- Jeg har ingen profesjonell erfaring med snekring og bygging. Jeg er utdannet bokbinder, og har aldri hatt andre jobber enn dette. Mine erfaringer innen oppussing/bygging er kun fra hobbyprosjekter som beising av hus, bygging av en terrasse og diverse hageprosjekter. Med andre ord har jeg ikke mer erfaring enn det vil være naturlig for en mann på snart 50 år å inneha, sier Kurt til KK, og legger til:

- Etter at vi fikk vite at vi var plukket ut som deltakere i Sommerhytta, forberedte vi oss godt, og brukte mye tid til å se på diverse YouTube-videoer, Pinterest og lignende. Dette har alle deltakerne mulighet til å gjøre.

Svart på hvitt

Trine henviser til en skjermdump fra TV2s nettside, der de søker etter deltakere til Sommerhytta. I teksten fra kanalen står det følgende:

«For å sikre en rettferdig konkurranse, er profesjonelle håndverkere, interiøreksperter, gartnere, eller personer med mye erfaring innenfor oppussing og/eller hagearbeid, dessverre diskvalifisert fra å søke deltakelse i Sommerhytta».

- Her står det svart på hvitt! Vi mener at Kurt er overkvalifisert til å delta i Sommerhytta, konkluderer Trine.

FOTO: Skjermdump TV2
FOTO: Skjermdump TV2 Vis mer

Avviser kritikken

Pressesjef Jan-Petter Dahl i TV2, som også svarer på produksjonsselskapet Strix' vegne, sier til KK at alle kan melde seg på Sommerhytta så fremt de ikke er utdannet håndverkere, jobber som håndverker nå eller har gjort det profesjonelt tidligere.

- Ingen av deltakerne i sesong fem hadde slik bakgrunn, heller ikke Kurt. Han er bokbinder, driver eget firma i det faget og utover det har han jobbet med transport, sier pressesjef Dahl til KK.

Han opplyser at TV2 og Strix alltid tilstreber å finne varierte deltakerpar, med ulik stil og smak - og som har tenkt å bruke hytta på litt ulikt vis om de skulle vinne.

- I år, som tidligere, er det jevnt mellom noen av parene, men ikke alle denne gang. Slikt vet man ikke på forhånd. Vi har tidligere hatt deltakerpar med en del byggerfaring, men som ikke nådde helt opp likevel. Sommerhytta dreier seg om så mye mer enn bare det å bygge. Det er totalen som til slutt teller.

Skal og bør være hard konkurranse

- Hva tenker dere om kritikken?

- At ordet urettferdighet blir brukt om sesong fem, er nytt for produksjonen. At enkelte deltakere var frustrerte over at andre har bedre ferdigheter enn de selv har, må man forvente i en konkurranse som Sommerhytta. Men urettferdig er det ikke. Det er ikke ulovlig å være flink og å jobbe hardt og systematisk. Det er heller ikke ulovlig å forberede seg godt før Sommerhytta, sier pressesjef Jan-Petter Dahl til KK.

PRESSESJEF: Jan-Petter Dahl, pressesjef i TV2, svarer på kritikken gjennom KK på TV2s og produksjonsselskapet Strix' vegne. FOTO: TV2
PRESSESJEF: Jan-Petter Dahl, pressesjef i TV2, svarer på kritikken gjennom KK på TV2s og produksjonsselskapet Strix' vegne. FOTO: TV2 Vis mer

Han legger til at i et program som Sommerhytta skal og bør det være hard konkurranse.

- I år, som tidligere, ser vi at hverken alder, kjønn eller betydelig håndverkserfaring trenger å avgjøre hvem som vinner, sier pressesjef Dahl til KK.

Til nå, en knapp uke før finale, har altså ikke tvillingene Trude og Trine foreløpig fått en eneste gullhammer. Men mye kan avgjøres i finaleuken, da flere gullhammere skal deles ut - og også her har Trine og Trude en god sjanse til å sanke inn gullhammere.

- Det var veldig bedritent ikke å få en eneste hammer før finalen. Vi gjorde vårt beste i alle ukesprosjektene - å ikke få belønning var jo fryktelig irriterende, sier Trude ærlig til KK.

Gir ikke opp

Men til tross for dette nektet tvillingsøstrene Trude og Trine å la seg påvirke negativt.

- Vi gir oss aldri. Det ligger ikke i vår natur å gi opp. Men det har føltes håpløst til tider. Vi har følt på skuffelse, urettferdighet, og sinne også, men vi er sterke og har vunnet mange delkonkurranser. Det har holdt motivasjonen vår oppe, sier Trude.

Hvem som vinner Sommerhytta, og som stikker av med sin egensnekrede hytte, avgjøres på TV2 torsdag 10. juni 2021

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer