Stellan Skargård

- Vi fortalte barna om kreftsykdommen med én gang

Da Stellan Skarsgårds daværende kone fikk kreft, ble de enige om å være åpne overfor barna.

AKTUELL: I filmen «Håp» spiller Stellan Skarsgård Tomas, mannen til kreftsyke Anja. Det har han personlig erfaring med. Reporter/video: Ingebjørg Iversen / KK Vis mer
Publisert

Denne vinteren er den svenske skuespilleren Stellan Skarsgård (68) aktuell i den norske spillefilmen Håp, hvor han spiller en ektemann som står på sidelinjen når kona får beskjed om at hun har tre måneder igjen å leve som følge av kreftsykdom.

Filmen er regissert av Maria Sødahl (53) og er basert på hennes eget liv. For syv år siden ga legene henne tre måneder igjen å leve, men mot alle odds overlevde hun og er i dag erklært frisk.

KK møtte Stellan Skarsgård i forbindelse med presselanseringen av filmen i Oslo i november, og da åpnet han opp om sin egen personlige erfaring med tematikken.

I 1998 fikk hans daværende kone My Skarsgård (63) påvist livmorhalskreft. De har barna Alexander (43), Gustaf (39), Sam (37), Bill (29), Eija (27) og Valter (24) sammen, og var gift i perioden 1975 til 2007.

- Man kan ikke lure barna med at alt er fint

Til KK forteller han at han og My aldri holdt sannheten skjult for sine seks barn.

- Vi sa det til barna med én gang. Ellers hadde vi kommet i en uutholdelig situasjon. Barna forstår jo at det er noe som er galt. De ser på foreldrene at noe er galt, og det handler ikke bare om det man sier høyt. Man kan ikke lure barna med at alt er fint. Derfor er det bedre å si ting rett ut, forklarer Stellan.

TIDLIGERE EKTEPAR: Stellan og My Skargård var gift i perioden 1975 til 2007. Dette bildet er tatt i 1998 - samme året My fikk påvist livmorhalskreft. FOTO: NTB scanpix
TIDLIGERE EKTEPAR: Stellan og My Skargård var gift i perioden 1975 til 2007. Dette bildet er tatt i 1998 - samme året My fikk påvist livmorhalskreft. FOTO: NTB scanpix Vis mer

I Håp kommer man også inn på temaet om man skal fortelle om kreftsykdommen til barna, og hva som er den riktige måten å fortelle det på.

Stellan påpeker at dersom man ønsker at barna skal ha tillit til en, må man aldri lyve for dem.

- Foreldre juger i blant til barna for å beskytte dem fra sannheten, men man kan ikke beskytte noen mot sannheten - den kommer alltid frem, før eller siden.

I 2009 giftet Stellan Skargård seg med den amerikanske forfatteren Megan Everett (43), og sammen har de barna Ossian (10) og Kolbjörn (7).

KONA: Stellan Skarsgård har vært gift med den amerikanske forfatteren Meghan Everett i 10 år. Her under Emmy Awards i Los Angeles høsten 2019. FOTO: NTB scanpix
KONA: Stellan Skarsgård har vært gift med den amerikanske forfatteren Meghan Everett i 10 år. Her under Emmy Awards i Los Angeles høsten 2019. FOTO: NTB scanpix Vis mer

- Personene er fiksjon, men hendelsene er ekte

Maria Sødahl er gift med regissør Hans Petter Moland (64), som Stellan Skargård anser som en god venn. De har jobbet sammen på totalt fem filmer - blant dem Kraftidioten (2014) og Ut og stjæle hester (2019).

- Vi bestemte fra begynnelsen av at dette ikke er et portrett av Hans Petter . Andrea (Bræin Hovig journ.anm.) er jo heller ikke en tro kopi av Maria. Jeg kjenner dem godt begge to. Personene er fiksjon, men hendelsene er ekte, forklarer Stellan videre.

SANNHET: For Stellan Skarsgård, er det viktig å fortelle sannheten, også til barna. Video: Ingebjørg Iversen / KK Vis mer

Han trekker også frem at Håp omhandler en sterk kjærlighetshistorie.

- Det handler om en familie, og både mann og barn er nærværende. Disse sykdomsfilmene går jo under en sjanger som kan oppfattes som relativt oppbrukt, kjedelig, sentimental og håpløs, men alt dette har Maria klart å styre unna. Hun har fått frem tematikken på en veldig fin og sterk måte, sier Skargård til KK.

DEN GANG DA: Hans Petter Moland og Stellan Skarsgård fotografert under Filmfestivalen i Haugesund i 2000. FOTO: Heiko Junge // NTB scanpix
DEN GANG DA: Hans Petter Moland og Stellan Skarsgård fotografert under Filmfestivalen i Haugesund i 2000. FOTO: Heiko Junge // NTB scanpix Vis mer

Involverte barna i filmprosessen

Under den samme presselanseringen fortalte regissør Maria Sødahl til KK at hun ble svært kald og pragmatisk da hun fikk dødsdommen i 2012, og at hun ble bevisst på hva det var hun ønsket å prioritere overfor mann og barn i den korte tiden hun trodde hun hadde igjen.

SAMMENSVEISET: Andrea Bræin Hovig og Stellan Skarsgård har hovedrollene i Håp, som Maria Sødahl har regissert. Den er basert på hennes egne erfaringer med kreftsykdommen. FOTO: SF Studios / Motlys / Agnete Brun
SAMMENSVEISET: Andrea Bræin Hovig og Stellan Skarsgård har hovedrollene i Håp, som Maria Sødahl har regissert. Den er basert på hennes egne erfaringer med kreftsykdommen. FOTO: SF Studios / Motlys / Agnete Brun Vis mer

- Jeg visste jo at jeg ikke kom til å få være mye sammen med dem, fordi at jeg kom til å være medisinert og ha underskudd. Vi måtte stå sammen i det. Slik at barna fikk oppleve at deres foreldre sto sammen, som noe av det siste de gjorde. Jeg følte at det var viktig for dem å få med seg som en slags bilde videre i livet.

Hun involverte også barna i arbeidet med filmen. Hun inviterte blant annet barna ut på lunsj, hvor de sammen snakket om tiden etter at hun hadde fått dødsdommen og hvordan de opplevde det.

- Jeg portretterer ikke barna mine én og én, men som en barneflokk. En organisme, satt sammen av ulike erfaringer. Vi snakket om tiden og situasjonene sammen. Hvordan de så på meg. Hva de husket. Det handlet mest om å få de til å skjønne hva jeg drev med, men for meg var det også veldig interessant å høre hvor forskjellig de husket ting, minnes Maria.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer