Skam

- Vi har det villeste girl crush på Noora!

Danskene og svenskene digger «SKAM» - velkommen etter, sier vi!

SKAM: Noora (spilt av Josefine Frida Pettersen) er blitt et trendikon i Danmark og Sverige - etter at våre naboer denne høsten fikk øynene opp for den populære NRK-serien. Foto: Skjermdump NRK
SKAM: Noora (spilt av Josefine Frida Pettersen) er blitt et trendikon i Danmark og Sverige - etter at våre naboer denne høsten fikk øynene opp for den populære NRK-serien. Foto: Skjermdump NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

At det norske folk har latt seg forelske i jentegjengen i NRK-serien «SKAM» er ikke noe nytt, men nå har altså våre gode naboer i Danmark og Sverige også fått øyene opp for serien - og nå er det deres tur til å gå mann av huse for å skaffe seg rød leppestift, halvkort klipp og pologenser - akkurat slik som «Noora» har. 

Den danske vintage-butikken Rude, som ligger i Istedgade og Frederiksborggade i København, har lagt sin elsk på «Noora» og hennes mye omtalte klesstil. 

«Vi har det villeste girl crush på SKAM-Noora!», skriver de på sin Facebook-side til et bilde av nettopp Noora - som portretteres av skuespiller Josefine Frida Pettersen (20) fra Sigdal i Buskerud.

Til KK.no utdyper Sigga Rude, som er eier av den populære vintage-butikken, hva hun mener om Nooras mye omtalte «look».

- Vi er ville med Nooras stil fordi det minner oss veldig mye om den stilen vi selv kjører her i Rude. Nooras stil er avslappet, men kul - og leppestiften hennes blir man glad av! Hun har en deilig karakter! Jentene som jobber i butikken sier at det kuleste ved Noora er at hun står opp for sine venninner.

LES OGSÅ: «SKAM»-William blir borte - men disse gutta blir igjen!

- Hvorfor tror dere at serien har tatt av i Danmark? Vi trodde dere dansker oppfattet det norske språk som «en lille smule fjollet» (i alle fall om vi skal tro DR.dk)?

- Serien minner om en moderne utgave av den danske ungdomsfilmen «Vil du se min smukke navle» fra 80-tallet. Jeg tror at «SKAM» er populært, særlig i Danmark, fordi den er nettopp norsk. Det er veldig kult å kunne se en serie og forstå språket selv om den ikke er dansk. Det «norske» gjør karakterene så sjarmerende, og vi oppfatter på ingen måte nordmenn som fjollete! Men som noen som minner veldig mye om oss selv.. bare litt mer sjarmerende, sier Sigga til KK.no, og legger til:

- Det er mange av oss som prøver å snakke norsk, og som for moroskyld har tatt til oss noen norske ord eller som forsøker å tekste på norsk, sier Sigga til KK.no.

- Hvilke norske ord og fraser bruker dere da?

- Vi sier: «fy faen så heit du er», «det er dritkult», «liksom» og «serr»!

LES OGSÅ: Sjekk hvilken «SKAM»-skuespiller som dukker opp i ny film!

STARTET LEPPESTIFT-TREND: Det er ingen tvil om at «Noora»-karakteren ble en trendsetter i sesong 2 - og «alle» ville ha «Noora»-klippen og «Noora»-leppestiften. Nå ser man trendy Københavnere med samme «look». Foto:  FOTO: Skjermdump // NRK
STARTET LEPPESTIFT-TREND: Det er ingen tvil om at «Noora»-karakteren ble en trendsetter i sesong 2 - og «alle» ville ha «Noora»-klippen og «Noora»-leppestiften. Nå ser man trendy Københavnere med samme «look». Foto: FOTO: Skjermdump // NRK Vis mer

- Jeg tror at «SKAM» gir et godt bilde på hva som er forskjellen mellom norsk og dansk

I et intervju med den danske TV-kanalen DR har nemlig Pia Quist, som er lektor ved Nordisk Forskningsinstitut, uttalt at det danske folk ofte oppfatter det norske språk som nettopp fjollete - og at dette kan skyldes den populære norske TV-serien «Fleksnes» fra 70- og 80-tallet. 

- Jeg tror at «SKAM» gir et godt bilde på hva som er forskjellen mellom norsk og dansk. Det er mange likheter mellom språkene, og kanskje vil folk innse at det norske språket ikke er så annerledes og fremmed som man skulle tro.

NOORA-LOOKEN: - Her er jeg med min Noora-genser og leppestift som jeg har gått med helt siden jeg begynte å se på serien! Dessverre er jeg ikke 16 år lenger, sier RUDE-innehaver Sigga til KK.no. Foto:  FOTO: Privat
NOORA-LOOKEN: - Her er jeg med min Noora-genser og leppestift som jeg har gått med helt siden jeg begynte å se på serien! Dessverre er jeg ikke 16 år lenger, sier RUDE-innehaver Sigga til KK.no. Foto: FOTO: Privat Vis mer

Pia Quist påpeker at nordmenn på generelt grunnlag er flinkere til å se på danske TV-serier enn omvendt. Hun tror også at «SKAM» kan være med på å utligne de språklige forskjellene mellom norsk og dansk:

- I Norge har man en helt annen innstilling enn i Danmark. I Norge ser de for eksempel også på «Bedrag». Danske kanaler er ikke flinke til å kjøpe norske produksjoner, og nordmenn er flinkere til å forstå dansk enn omvendt. De er vant til å høre variasjon og språkforskjeller i deres medier. «SKAM» kan være med på å utligne forskjellen en smule, tror hun.

LES OGSÅ: Tone Damli tok en «Noora»

- Det er lenge siden sist jeg har sett et så nyansert bilde av unge mennesker

Den danske serieeksperten Frederik Dirks Gottlieb har, ifølge DR.dk, beskrevet «SKAM» som «Norges svar på Beverly Hills 90210» - den amerikanske tenåringsserien som tok av på 90-tallet - men hyller SKAM som mer ekte og mindre moraliserende:

- Det som gjør serien så bra er at den på meget autentisk vis dytter oss inn i en tidsmaskin og transporterer oss tilbake til vår egen tenåringsperiode. Det er få andre serier som jeg hittil har sett, som gjør dette like overbevisende om «SKAM» gjør, sier Gottlieb til DR, og legger til:

- Det er lenge siden sist jeg har sett et så nyansert bilde av unge mennesker - og det er virkelig forfriskende at alt ikke er «skåret ut i papp» sånn som det for eksempel er i «Beverly Hills 90210». Der skal alt moraliseres, og så skal vi til slutt bli klokere. Altså, man kan bli klok av å bare se en god TV-serie også - dersom den blir ordentlig fortalt.

SKAM: Danskene og svenskene har falt for SKAM, og fryder seg over jentegjengen bestående av Noora (Josefine Frida Pettersen),Vilde (Ulrikke Falch), Sana (Iman Meskini), Chris (Ina Svenningsdal) og Eva (Lisa Teige).  Foto:  FOTO: NRK
SKAM: Danskene og svenskene har falt for SKAM, og fryder seg over jentegjengen bestående av Noora (Josefine Frida Pettersen),Vilde (Ulrikke Falch), Sana (Iman Meskini), Chris (Ina Svenningsdal) og Eva (Lisa Teige). Foto: FOTO: NRK Vis mer

Da «SKAM» gjorde sitt inntog på norske TV-skjermer i 2015 var det ikke bare «kidsa» som falt for serien - også den eldre garde trykket Eva, Noora, Vilde, Sana og resten av SKAM-gjengen til sitt bryst. Men dette er ikke et særnorsk fenomen. Også i Danmark har serien slått an blant foreldregenerasjonen.

- Jeg er selv 37 år, og en del av suksessen med «SKAM» er at den omfavner alle aldre, selv om den er laget til 15-åringer. Alle mine venninner ser på «SKAM» og drømmer seg tilbake til våre unge år, sier Sigga Rude til KK.no.

LES OGSÅ: 40-åringer digger og er hekta på SKAM - teit eller greit?

Ifølge Mediawatch.dk er det den danske kanalen DR3 som fra desember kommer til å sende sesong 1 og 2 av «SKAM» på lineær TV i Danmark. I Sverige er serien planlagt å sendes rundt juletider, skriver SVT.

Håkon Moslet, redaksjonssjef i NRK P3 og ansvarlig for «SKAM», sier til KK.no at NRK er stolte over at serien blir tatt godt imot av våre skandinaviske naboer:

- Vi lager primært «SKAM» for et ungt norsk publikum, men det er selvsagt kjempestas at den slår så godt an hos et dansk publikum også. Jeg tror ikke det har skjedd før at et internasjonalt publikum i så stort antall har konsumert NRK-innhold på våre egne plattformer. Smaker litt TV-historie av dette!

Ifølge NRK er serien også solgt til Island, i tillegg til Sverige og Danmark - og de merker også interesse for å gjøre nyinnspillinger av «SKAM» i utlandet.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer