- Vi i familien er veldig bevisst på hva vi spiser og hvor maten kommer fra

Den danske kronprinsessen hyller økologisk og bærekraftig kost.

I TEXAS: Kronprinsesse Mary var til stede på konferansen SXSW i Austin, Texas i mars. Hun rettet blant annet fokus på viktigheten av bærekraftig og økologisk mat, samt skandinavisk musikkeksport. Kronprins Haakon deltok på samme konferanse i 2018. FOTO: NTB Scanpix
I TEXAS: Kronprinsesse Mary var til stede på konferansen SXSW i Austin, Texas i mars. Hun rettet blant annet fokus på viktigheten av bærekraftig og økologisk mat, samt skandinavisk musikkeksport. Kronprins Haakon deltok på samme konferanse i 2018. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

KK er på plass i Texas på kulturkonferansen South by South West, også kjent som SXSW. Her møtes mennesker fra hele verden for å lære mer om tech, journalistikk, medier, global kultur, musikk og film - og blant deltakerne var også kronprinsesse Mary av Danmark.

Hun er til stede på konferansen for å rette fokus på skandinavisk kultur. Et av arrangementene kronprinsesse deltok på i regi av House of Scandinavia var med den danske kokken Kamilla Seidler, som fremmer økologisk og bærekraftig mat - et konsept kronprinsessen ga uttrykk for at hun er tilhenger av.

Våre kolleger i Se og Hør fikk stille kronprinsessen spørsmål etter arrangementet, og på vegne av KK spurte Se og Hørs hoffreporter Anders Johan Stavseng kronprinsessen om hun og familien selv er opptatt av å lage bærekraftig mat hjemme på Amalienborg slott.

- Vi i familien er veldig bevisst på hva vi spiser og hvor maten kommer fra. Det gjelder både alt fra melkeprodukter til frukt og grønt, svarte hun på KK-spørsmålet.

Under arrangementet med den anerkjente kokken Kamilla Seidler, som driver restauranten Gusto i Bolivia og i 2016 ble kåret til Latin America’s Best Female Chef, fikk kronprinsessen spørsmål om hva hun ville ha fristet med dersom hun skulle ha overbevist amerikanerne om å flytte til Danmark.

GRØNN og LOKAL MAT: Kronprinsesse Mary i samtale med den danske kokken Kamilla Seidler under arrangementet på House of Scandinavia i Texas. FOTO: Malini Gaare Bjørnstad
GRØNN og LOKAL MAT: Kronprinsesse Mary i samtale med den danske kokken Kamilla Seidler under arrangementet på House of Scandinavia i Texas. FOTO: Malini Gaare Bjørnstad Vis mer

Igjen tok kronprinsessen opp viktigheten av økologisk og lokal mat, og påpekte at dette er noe vi er svært gode på i Skandinavia.

- Vi er veldig flinke til å benytte oss av bærekraftig mat, og å finne nye og kreative måter å bruke disse ingrediensene på. I tillegg vil jeg jo også si at kulturen vår, og måten vi lever på, kan være svært tiltalende for mennesker utenfor Skandinavia. Historie, arkitektur og design. Listen er lang, men jeg har kanskje klart å overbevise dere allerede? sa kronprinsessen til hjertelig latter fra pressen.

Senere på kvelden deltok kronprinsessen på et musikkarrangement i regi av House of Scandinavia i Texas, hvor blant andre det norske rockebandet Death by Unga Bunga opptrådde.

I en tale til publikum fortalte kronprinsessen hvor mye musikk betyr for henne, og at hun har et spesielt godt forhold til 90-tallsfilmen Muriel's Wedding hvor musikken til den svenske popgruppen ABBA har en sentral plass.

- Det er en ganske morsom film om en jente som drømte om et stort, romantisk bryllup - det finnes jo en del filmer om akkurat dette temaet - men hun levde i relativt kjipt miljø som hun prøvde å komme seg bort fra. En av måtene å «forsvinne» fra dette miljøet var gjennom musikken til ABBA, og gjennom dem fant hun en indre styrke, sa kronprinsesse Mary fra scenen i Austin, Texas.

HYLLET SKANDINAVISK MUSIKK: Kronprinsesse Mary fortalte fra scenen at hun håper at de skandinaviske artistene som skal opptre på SXSW i Texas kan bidra til økt nordisk musikkeksport. FOTO: Malini Gaare Bjørnstad
HYLLET SKANDINAVISK MUSIKK: Kronprinsesse Mary fortalte fra scenen at hun håper at de skandinaviske artistene som skal opptre på SXSW i Texas kan bidra til økt nordisk musikkeksport. FOTO: Malini Gaare Bjørnstad Vis mer

Så ramset hun opp navn på flere skandinaviske grupper og artister, som siden har gjort stor suksess utover de skandinaviske landegrenser. Blant dem, den norsk-danske popgruppen Aqua.

- Dette er bare noen få eksempler på artister som har sørget for nordisk musikkeksport. Forhåpentligvis ser vi flere eksempler på dette etter årets South by South West-festival, sa hun med et smil.

Blant de norske artistene som skal opptre under SXSW 2019 er Unge Ferrari og Pasha.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer