Kronprinsesse Mette-Marit Sex og samfunn:

Vi spurte kronprinsessen om hun merker forskjell på skambelagte temaer innenfor seksualitet i dag, kontra da hun selv vokste opp

- Jeg opplever at unge i dag kanskje er mer redd for å vise frem kroppen sin i frykt for at den ikke er pen nok, fordi man blir bombardert med bilder som er perfeksjonerte, sier hun til KK.

KRONPRINSESSE METTE-MARIT SEX OG SAMFUNN: Det var en svært engasjert kronprinsesse Mette-Marit som selv hadde tatt initiativ til samtalen om ungdommer og seksuell helse hos Sex og samfunn på Grünerløkka i Oslo i slutten av februar. Foto: Tore Meek // NTB Scanpix
KRONPRINSESSE METTE-MARIT SEX OG SAMFUNN: Det var en svært engasjert kronprinsesse Mette-Marit som selv hadde tatt initiativ til samtalen om ungdommer og seksuell helse hos Sex og samfunn på Grünerløkka i Oslo i slutten av februar. Foto: Tore Meek // NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den aller siste mandagen i februar fikk helsestasjonen Sex og samfunn kongelig besøk i sine lokaler på Grünerløkka i Oslo, da kronprinsesse Mette-Marit (44) ankom presis klokken 11.00. Initiativet kommer fra kronprinsessen selv, og hun ønsker å bli bedre kjent med hvordan helsepersonell møter unge mennesker, og hvordan de jobber for at ungdommene skal få en bedre seksuell helse.

På agendaen sto blant annet diskusjoner rundt prevensjon, abort, seksuelt overførbare sykdommer og hvordan man skal nå ut til innvandrerungdom. Og det var en svært engasjert kronprinsesse som stilte flere oppfølgingsspørsmål underveis.

Marius Johansen, som er medisinskfaglig ansvarlig lege ved Sex og samfunn, tok blant annet opp bruk av prevensjon blant den yngre delen av ungdommene.

- P-staven, brukes den mye i Norge?, spurte kronprinsessen engasjert.

- Ja, vi satte inn nesten 750 p-staver på unge kvinner i fjor, og generelt sett er de veldig fornøyde. Det er ganske mange som velger den, og den virker i tre år. Dette har gjort noe med aborttallene våre. Etter at flere og flere kvinner begynte å bruke langtidsvirkende prevensjon, så har abortraten gått ned, opplyser Marius Johansen, og legger til:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer