Kronprinsesse Mette-Marit Sex og samfunn:

Vi spurte kronprinsessen om hun merker forskjell på skambelagte temaer innenfor seksualitet i dag, kontra da hun selv vokste opp

- Jeg opplever at unge i dag kanskje er mer redd for å vise frem kroppen sin i frykt for at den ikke er pen nok, fordi man blir bombardert med bilder som er perfeksjonerte, sier hun til KK.

KRONPRINSESSE METTE-MARIT SEX OG SAMFUNN: Det var en svært engasjert kronprinsesse Mette-Marit som selv hadde tatt initiativ til samtalen om ungdommer og seksuell helse hos Sex og samfunn på Grünerløkka i Oslo i slutten av februar. Foto: Tore Meek // NTB Scanpix
KRONPRINSESSE METTE-MARIT SEX OG SAMFUNN: Det var en svært engasjert kronprinsesse Mette-Marit som selv hadde tatt initiativ til samtalen om ungdommer og seksuell helse hos Sex og samfunn på Grünerløkka i Oslo i slutten av februar. Foto: Tore Meek // NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den aller siste mandagen i februar fikk helsestasjonen Sex og samfunn kongelig besøk i sine lokaler på Grünerløkka i Oslo, da kronprinsesse Mette-Marit (44) ankom presis klokken 11.00. Initiativet kommer fra kronprinsessen selv, og hun ønsker å bli bedre kjent med hvordan helsepersonell møter unge mennesker, og hvordan de jobber for at ungdommene skal få en bedre seksuell helse.

På agendaen sto blant annet diskusjoner rundt prevensjon, abort, seksuelt overførbare sykdommer og hvordan man skal nå ut til innvandrerungdom. Og det var en svært engasjert kronprinsesse som stilte flere oppfølgingsspørsmål underveis.

Marius Johansen, som er medisinskfaglig ansvarlig lege ved Sex og samfunn, tok blant annet opp bruk av prevensjon blant den yngre delen av ungdommene.

- P-staven, brukes den mye i Norge?, spurte kronprinsessen engasjert.

- Ja, vi satte inn nesten 750 p-staver på unge kvinner i fjor, og generelt sett er de veldig fornøyde. Det er ganske mange som velger den, og den virker i tre år. Dette har gjort noe med aborttallene våre. Etter at flere og flere kvinner begynte å bruke langtidsvirkende prevensjon, så har abortraten gått ned, opplyser Marius Johansen, og legger til:

- Er du 16, 17 og 18 år så får du gratis spiral og p-stav. Men, vi har et problem, og det gjelder de som er under 16 år. De har ikke tilgang til gratis prevensjon. Dette er fryktelig vanskelig å snakke om; seksualitet og de som er under 16 år.

ENGASJERT: Kronprinsesse Mette-Marit (midten) stilte flere spørsmål under presentasjonen til Marius Johansen, som er medisinskfaglig ansvarlig lege ved Sex og samfunn, under møtet hos Sex og samfunn i slutten av februar. Foto: Malini Gaare Bjørnstad // KK
ENGASJERT: Kronprinsesse Mette-Marit (midten) stilte flere spørsmål under presentasjonen til Marius Johansen, som er medisinskfaglig ansvarlig lege ved Sex og samfunn, under møtet hos Sex og samfunn i slutten av februar. Foto: Malini Gaare Bjørnstad // KK Vis mer

Kronprinsessen, som har jobbet mye med prevensjontemaet på sine oppdrag i utlandet, forteller at hun har erfart at dette er et stort problem.

- Dette er veldig interessant, for med tanke på det jeg har jobbet med i utlandet innenfor HIV/AIDS-arbeid i mange år, så viser dette at man må drive med god undervisning av helsearbeidere for å gi de aller yngste informasjon om prevensjon. Det er interessant å se at det også er store barriere her i Norge når det kommer til nettopp dette, sier kronprinsessen engasjert.

LES OGSÅ: Kronprinsesse Mette-Marit: - Vi har alle historier som forteller om vår egen sårbarhet og ting som gjør oss skamfulle

Må fokusere på prevensjonsbruk blant de som er under 16 år

Maria Røsok, som er daglig leder i Sex og samfunn, forteller at det var så mange som 137 000 som søkte på «p-stav» på nettsidene til Sex og samfunn i fjor.

- Det er et vanskelig tema, men vi har en del unge kvinner under 16 år som kommer hit, og som kanskje ikke har stabile voksenpersoner i livet sitt som de kan diskutere prevensjon med, eller få penger til prevensjon av, sier Marius.

- Og det er sikkert mange som ikke ønsker å diskutere det med foreldrene sine heller, smetter kronprinsessen inn.

- Ja, og de få det gjelder hadde fortjent at samfunnet kunne ha betalt prevensjonen deres, før de har fylt 16 år. Den yngste og sårbare gruppen der, er de som absolutt ikke skal bli gravide, forklarer Marius, før kronprinsessen tar ordet igjen:

- Tror du ikke at dette er et mer kulturelt problem? Jeg tenker at det handler om at vi ikke ønsker at barn skal debutere så tidlig. Hvis ikke det er det som er grunnen, så er vi jo helt i bakvendtland, mener kronprinsessen.

DAGSORDEN: Kronprinsessen og Oslo-ordfører Marianne Borgen (SV) var begge svært engasjerte i samtalene med Sex og samfunn om ungdommers seksuelle helse den siste mandagen i februar. Foto: Tore Meek // NTB Scanpix
DAGSORDEN: Kronprinsessen og Oslo-ordfører Marianne Borgen (SV) var begge svært engasjerte i samtalene med Sex og samfunn om ungdommers seksuelle helse den siste mandagen i februar. Foto: Tore Meek // NTB Scanpix Vis mer

- Vi har vært på både Stortinget og Rådhuset og snakket med alle partier, og det er ingen som er imot dette, men det er ingen som vil stå i bresjen for det heller, forklarer daglig leder Maria Røsok.

- Det er vel fordi man er engstelig for at dersom man putter inn p-stav i disse 15-åringene, så er de på en måte fritt vilt, for å si det litt brutalt, sier ordfører Marianne Borgen.

Tore Holte Follestad, som er assisterende daglig leder ved Sex og samfunn, forklarer at dette er et moralspørsmål.

- Det er ingen partier som vil komme på forsiden av VG hvor de bidrar til å si at yngre barn skal ha sex. Politikerne ser ikke at ved å gi de yngre kvinnene denne muligheten, så får man både hjulpet de unge kvinnene som vil ha beskyttelse mot å bli gravid, samtidig som man gir de unge kvinnene som for eksempel er utsatt for seksuelle overgrep mulighet til å få hjelp tidlig, mener Follestad.

LES OGSÅ: Kronprins Haakon til KK: - Jeg har følt meg utenfor i oppveksten

- Jeg tror det er mange temaer som er blitt mer skambelagt i dag, enn det kanskje var da jeg vokste opp

Etter samtalen med de ansatte i Sex og samfunn var det tid for noen ord med pressen, og på spørsmål fra KK om hvordan kronprinsessen føler at fokus på seksuell helse og skambelagte temaer innenfor seksualitet er i dag, kontra da hun selv vokste opp, svarer hun at man i dag har et helt annerledes forhold til egen kropp fordi man i sosiale medier blir påvirket av perfeksjonerte bilder.

- Jeg tror det er mange temaer som er blitt mer skambelagt i dag, enn det kanskje var da jeg vokste opp. Jeg opplever at ungdommene i dag kanskje er mer redd for å vise frem kroppen sin i frykt for at den ikke er pen nok eller fin nok, fordi man blir bombardert med så mange bilder som er så perfeksjonerte på et eller annet vis, sier hun til KK og legger til:

- Da vi var små ble vi jo vist normale kropper på en helt annen måte enn det vi gjør i samfunnet i dag. Jeg tror at det å få en indre trygghet rundt det er utrolig viktig, og det tror jeg har endret seg en del fra da jeg var ung.

TOK INITIATIV: Det var kronprinsessen selv som tok initiativ til samtalen med Sex og samfunn. I tillegg tok hun seg tid til å snakke med pressen etter den vel to timer lange praten. Foto: Tore Meek // NTB Scanpix
TOK INITIATIV: Det var kronprinsessen selv som tok initiativ til samtalen med Sex og samfunn. I tillegg tok hun seg tid til å snakke med pressen etter den vel to timer lange praten. Foto: Tore Meek // NTB Scanpix Vis mer

Kronprinsessen er selv mor til tre ungdommer, men vil ikke gi noen råd til andre foreldre med tanke på hvordan man skal snakke med barn og unge om skambelagte temaer innen seksuell helse.

- Nei, jeg tror ikke jeg skal gå ut og gi råd til andre foreldre, men det å snakke med barna sine om alle store temaer i livet er viktig, og det er klart at seksualitet er en del av det, sier hun med et smil til pressen.

LES OGSÅ: Denne videosnutten av kronprinsesse Mette-Marit har du neppe sett før!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer