Frikjent

- Vi spurte Nicolai hvordan han reagerer når han møter veggen. Han sa: - Jeg slår

«Frikjent»-forfatterne har fått god hjelp av Nicolai Cleve Broch til å utvikle Aksel Borgen-karakteren.

FRIKJENT: KK.no møtte manusforfatterne Siv Rajendram Eliassen og Anna Bache-Wiig (t.h.) og hovedrolleinnehaver Nicolai Cleve Broch, og de åpnet opp om det gode samarbeidet de har hatt under innspillingen av «Frikjent»-sesongene. Foto: Lena Britt Fredrickson
FRIKJENT: KK.no møtte manusforfatterne Siv Rajendram Eliassen og Anna Bache-Wiig (t.h.) og hovedrolleinnehaver Nicolai Cleve Broch, og de åpnet opp om det gode samarbeidet de har hatt under innspillingen av «Frikjent»-sesongene. Foto: Lena Britt Fredrickson Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Endelig er en ny sesong av TV2-serien «Frikjent» tilbake på norsk TV - og skal vi tro manusforfatterne Anna Bache-Wiig (41) og Siv Rajendram Eliassen (49) og hovedrolleinnehaver Nicolai Cleve Broch (40) blir denne sesongen faktisk bedre enn den allerede prisbelønte førstesesongen.

- Det som er «sjukestue» med sesong to – og det er veldig ulikt meg å si akkurat dét – det er at den blir bare bedre og bedre. Avslutningen er søren meg så sykt originalt tenkt ut! forklarer Nicolai teasende til KK.no. 

I serien spiller Nicolai den suksessfulle forretningsmannen Aksel Borgen som vender tilbake til (den fiktive norske) hjembygda Lifjord etter å ha etablert et nytt liv med kone og barn i Malaysia. Men det å vende hjem etter 20 år er ikke «bare-bare» for Aksel Borgen. Han ble nemlig utstøtt fra hjembygda etter å ha blitt mistenkt for å ha drept ungdomskjæresten. Nå er han kommet tilbake for å hevde sin uskyld. 

Til KK.no forteller Siv Rajendram Eliassen, som tidligere har jobbet med manus til «Varg Veum» og «Kodenavn Hunter», at Nicolai Cleve Broch skal ha mye av æren for at Aksel-karakteren er blitt som den er blitt. 

- Sesong to var spesielt gøy å jobbe med siden grunnlaget allerede var lagt. Vi hadde disse spillebrikkene som vi kjente og vi tenkte: «Hva kan vi gjøre med dem nå, tro?». Da kunne vi for eksempel rådføre oss med Nicolai. Vi har hatt mye sånn type dialog hvor Nicolai har kastet seg på tastaturet og skrevet en oppskjørtet mail midt på natten fordi at han har lest noe i manuset som han ikke kjenner seg igjen i. Så har vi sammen kommet fram til noe nytt, og det er jo dét som er magisk med TV-serier, og når man jobber på denne måten generelt, at summen blir flere kreative hoders tolkning.

I RETTEN: I sesong to av «Frikjent» jobber Aksel Borgen videre for å bli renvasket. Foto:  FOTO: Eirik Evjen // Miso
I RETTEN: I sesong to av «Frikjent» jobber Aksel Borgen videre for å bli renvasket. Foto: FOTO: Eirik Evjen // Miso Vis mer

LES OGSÅ: - TV-serier er den nye parterapien

- Viktig å ta ansvar som skuespiller 

Nicolai forklarer at det å jobbe på denne måten, at samarbeidet mellom manusforfatterne og skuespillere er tett, ikke er en uvanlig måte for ham å jobbe på.

- Jeg er veldig opptatt av at det er en skuespillers ansvar å bidra også på struktur og karakterens utvikling. Det er viktig å mene noe om det. Alt det vi driver med er jo en subjektiv sannhet. I dét jeg er blitt valgt er det min sannhet som gjelder. Når disse jentene velger meg så velger de jo min logikk og hva som er naturlig for meg. Da er det viktig at jeg bringer det til bordet og skaper noe ut av det. Hvis de hadde valgt en annen skuespiller så ville det blitt helt annerledes. Det er viktig å ta det ansvaret som skuespiller.

Skuespilleren forklarer at denne måten å jobbe på har vært enklere ved «Frikjent» enn andre prosesser fordi at fundamentet har vært så stødig og grundig utarbeidet på forhånd. 

- Det har ikke vært noen logiske brister i manuset. Det er lett å være kreativ og flink når man jobber med noe som er så gjennomarbeidet. Man driver ikke med brannslukking, og det er det ofte man må som skuespiller. Her har det ikke vært sånn. Man kan være mer uredd og kreativ. Jeg føler at jeg bidrar mye, men det er jo fordi fundamentet er så stødig, forklarer han.

- Aggresjonstrekket gjør at folk har fått et veldig ambivalent forhold til Aksel

Når vi spør manusforfatterne om de har et eksempel der Nicolai har bidratt med sine meninger og sin kreativitet i skriveprosessen forklarer Siv og Anna at de til å begynne kjente Aksel-karakteren dårligst av alle karakterene i «Frikjent» og at Nicolais oppfatning av karakteren hadde mye å si for utviklingen. 

- Aksel var en gåte for oss, men det er jo også fordi han er en gåte i serien.

- Han er så hemmelighetsfull, og han kunne egentlig trekkes i alle retninger. Vi sa til hverandre og til produsenten at det eneste vi vet om han som skal spille Aksel er at han må være ekstremt dyktig fordi spekteret er så stort. Så ble det Nicolai. I de første møtene vi hadde snakket vi om karakteren og hvordan han fremtrer – hvilke styrker og svakheter han har. Han har jo dette hullet i hjertet sitt og masse frustrasjon, og vi lette etter hvordan det skulle komme til uttrykk. Og så spurte vi Nicolai hvordan han selv reagerer når han føler at han møter veggen, og da sa han: «Jeg slår». Ikke andre mennesker, altså, men i veggen eller i bordet, eller noe sånt, sier Siv og legger til:

- Dermed ble det noe Aksel gjør, og som er blitt karakteristika ved ham. Han slår i veggen og tar tak i folk, og er preget av en veldig aggresjon som er veldig modig, og det er blitt en viktig del av den karakteren og som gjør at folk har fått et veldig ambivalent forhold til ham. Min søster for eksempel ringte meg etter de første episodene av sesong én og sa: «Vet du hva, jeg orker ikke mer av den mannen. Selv om jeg liker ham så godt og heier innmari mye på ham, så blir han så sint», sier Siv.

- Den aggresjonen tilførte historien veldig mye, og er blitt noe som vi spinner skamløst på i sesong to. Det var i utgangspunktet ikke en så veldig viktig del av ham, det var jo mistanken, men det at han i tillegg hadde dette trekket som kunne peke på ting styrket karakteren, legger Anna til.

GJØR SUKSESS: «Frikjent» er solgt til 112 land - og Nicolai Cleve Broch, som spiller hovedrollen Aksel Borgen, har høstet gode kritikker for sin rolletolkning. Foto:  FOTO: Lena Britt Fredrickson
GJØR SUKSESS: «Frikjent» er solgt til 112 land - og Nicolai Cleve Broch, som spiller hovedrollen Aksel Borgen, har høstet gode kritikker for sin rolletolkning. Foto: FOTO: Lena Britt Fredrickson Vis mer

- Han blir bare bedre og bedre!  

Det at manusforfatterne lar skuespiller Nicolai Cleve Broch få lov til å synse og mene mye om manus handler også om at de har utviklet et fortrolig forhold. 

- Jeg ble så stolt og følte at det var en tillitserklæring da de sa: «Nicolai kan se på dette, for han vet hva han driver med».

- Det er jo fordi vi er blitt kjent med hverandre og fordi Nicolai er intelligent. Han forstår historien bedre enn veldig mange andre og han tar ansvar. Noen skuespillere setter seg kun inn i sine egne replikker, men Nicolai har lest hele manuset. Han forstår dynamikken og dermed også hele historien, og ikke bare det som omhandler ham, sier Siv og legger til:

- Dersom du syntes Nicolai spilte bra i sesong én, kommer han til å slå deg i bakken nå. Han blir bare bedre og bedre! Man kan ikke se den sesongen ut, og ikke bli berørt av den skuespillerprestasjonen.

LES OGSÅ: Hollywood-stjernene hyller «Lilyhammer»

Men det er ikke bare den sterke mannlige hovedrollekarakteren Aksel Borgen som utmerker seg i serien. På rollelisten finnes også et spekter av interessante og spennende kvinneskikkelser som portretteres av kjente, norske skuespillere som Anne Marit Jacobsen (69), Ellen Dorrit Petersen (40) og Synnøve Macody Lund (40) - og ikke minst den svenske skuespilleren Lena Endre (61).

- Jeg synes alle de fire kvinnelige hovedkarakterene er fantastisk sterke! De er helstøpt hver på sin måte. Moren min er helt fantastisk, og så har du Ellen Dorrit sin karakter som er rå og noe helt annet enn de andre. Synnøve sin rolle er litt mer tradisjonell, kanskje. Rollen fremstår som en mer tradisjonell «love-interest», men til tross for dét har Siv og Anna klart å skape en interessant karakter med egen agenda også av henne, sier Nicolai.

LETER ETTER SVAR: Den svenske skuespilleren Lena Endre (61) spiller moren til drapsofferet.  Foto:  FOTO: Carl Christian Raabe
LETER ETTER SVAR: Den svenske skuespilleren Lena Endre (61) spiller moren til drapsofferet. Foto: FOTO: Carl Christian Raabe Vis mer

Tarantino-trekk å dukke opp i egen TV-serie?

Siv forklarer at hun opplever at «Frikjent» kanskje ikke er blitt sett for de sterke og uvanlige kvinnerollene de tross alt har. 

- Vi har vært ekstremt bevisst på det, med tanke på alle karakterene, at de skal være komplette. Men vi er også preget av konvensjonene, og det er lett å gå i « fellen» å gjøre kvinnekarakterene til funksjoner som faller inn i de « klassiske mønstrene» . Derfor har vi gått noen ekstra runder og vært bevisste på at de skal ha sine egne viljer og prosjekt.

- Vi har jobbet aktivt for at kvinnerollene ikke skal oppleves som typiske funksjonskarakterer til hovedrollen. 

Nicolai påpeker også at regissør Geir Henning Hopland (46) har bidratt sterkt til dette: 

- Det er jo også et stort arbeid som Geir Henning har gjort. Han har en fantastisk måte å skape karakterer på. Jeg tror de fleste skuespillerne som har vært med i «Frikjent» kommer til å legge inn en skriftlig søknad om å ha en privat session med Geir Henning før hvert nye prosjekt. Han har en utrolig fin måte å spisse karakterer på!

- Men, Anna - du har jo selv en liten rolle i «Frikjent». Er det et Tarantino-trekk å dukke opp i TV-serien når du er manusforfatter?

- Hehe, nei. Helt ærlig så kunne jeg gjerne hatt en større rolle. Jeg synes det er kjempegøy å være foran kamera, og har jo vært skuespiller i 15 år. Den eneste grunnen til at jeg ikke er det så mye lenger er jo fordi at jeg skriver dette i stedet. Det er faktisk veldig kreativt nyttig å spille eget manus. Man får en helt annen kontakt med materialet når man har vært på begge sider.

LES OGSÅ: Den danske «Nobel»-stjernen skulle egentlig ha snakket norsk i serien

Anna forklarer at hun noen ganger har tatt seg selv i å kritisere det hun selv har skrevet når hun står foran kamera.

- Jeg merker at forfatteren tar pause og skuespilleren tar over. Jeg kritiserer det jeg selv har skrevet, forandrer på replikker og regissøren blir helt forvirra når jeg spør om jeg kan endre på det. Men jeg tror det er en bra øvelse. Å kjenne på det når jeg faktisk står der og er misfornøyd med scenen. Jeg ble overrasket selv over hvor mange feil jeg fant, sier hun ærlig.

GOD STEMNING: Anna, Nicolai og Siv er naturlig nok stolte og glade over at serien de har laget sammen nå er solgt til 112 land - helt på egenhånd. Foto:  FOTO: Lena Britt Fredrickson
GOD STEMNING: Anna, Nicolai og Siv er naturlig nok stolte og glade over at serien de har laget sammen nå er solgt til 112 land - helt på egenhånd. Foto: FOTO: Lena Britt Fredrickson Vis mer

Solgt til 112 land

Nå er altså serien solgt til 112 land, og Nicolai forteller at han er rimelig stolt over at serien har solgt seg selv, og ikke via en stor distributør som for eksempel Netflix eller HBO.

- Det er ganske unikt fordi denne er solgt på egenhånd til 112 land, ikke som en del av den typiske store, kommersielle pakken. Hvis man blir kjøpt opp av Netflix’ rettigheter, så kan man fort få en overskrift: «Solgt til 160 land!», men i realiteten er den egentlig solgt til Netflix som viser den i de landene de har avtale med. Det høres helt psyko mye ut. Men «Frikjent» har som sagt solgt seg selv gjennom Fremantle og Miso. Det er det som gjør det helt rått!

- Ryktene sier at det ikke kommer til å komme en sesong tre av «Frikjent». Stemmer dette, Anna?

- Det stemmer - og det skjønner du når du har sett hele sesong to ferdig, forklarer manusforfatteren med et lurt smil.

631 000 seere så den første episoden av «Frikjent» sesong 2 som ble sendt på TV 2 torsdag 27. oktober - dermed fortsetter suksessen for den populære dramaserien på TV 2. «Frikjent» sendes torsdager klokken 21.40.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer