Dronning Sonja

- Vi trenger å dele lys og håp med hverandre

Dronning Sonja kom med oppmuntrende ord til folket.

DRONNING SONJA: I anledning første søndag i advent tente dronning Sonja det første lyset i adventskransen på Slottet. FOTO: Simen Løvberg Sund / Det kongelige hoff Vis mer
Publisert

Adventstiden er over oss - og kanskje mer enn noen gang trenger vi førjulstiden for å få tankene over på noe mer gledelig og lystig, enn det de siste snart ni månedene med koronapandemi har sørget for.

I anledning første søndag i advent tente dronning Sonja (83) det første lyset i adventskransen på Slottet, og dronningen, som i likhet med folket også har kjent den merkelige tiden på kroppen, kom med oppmuntrende ord:

«Ved inngangen til en annerledes adventstid tror jeg vi trenger å dele lys og håp med hverandre. I dag tenner vi det første lyset i kransen her på Slottet. Det er mitt håp at vi alle får en førjulstid med forventning og glede – tross alt».

TRADISJON: Dronningen innviet adventstiden på Slottet med å tenne det første lyset i adventsstaken. FOTO: Simen Løvberg Sund / Det kongelige hoff
TRADISJON: Dronningen innviet adventstiden på Slottet med å tenne det første lyset i adventsstaken. FOTO: Simen Løvberg Sund / Det kongelige hoff Vis mer

Også dronningen og kong Harald har fått kjenne konsekvensene av koronapandemien på kroppen, og i november ble de begge testet for covid-19 og satt i karantene, da en av de ansatte på Slottet hadde fått påvist påvist smitte.

Mot slutten av november kom en melding fra Kongehuset om at kongeparet hadde blitt testet, men ikke fått påvist smitte.

«Hans Majestet Kongen og Hennes Majestet Dronningen er ute av karantene og tilbake i offisielt virke fra fredag. Alle medarbeiderne ved Slottet som ble satt i karantene har også testet negativt og er på vei tilbake på jobb».

En nasjonaldag vi aldri glemmer

Også i forbindelse med den tradisjonsrike 17.mai-feiring, måtte kongefamilien endre på sine vante planer på grunn av koronapandemien. Det skulle bli en nasjonaldagsfeiring som går inn i historiebøkene.

VINKET TIL FOLKET: Kongeparet kjørte gjennom Oslos gater 17. mai 2020, her forbi Kampen omsorgssenter i Oslo. FOTO: Terje Pedersen / NTB
VINKET TIL FOLKET: Kongeparet kjørte gjennom Oslos gater 17. mai 2020, her forbi Kampen omsorgssenter i Oslo. FOTO: Terje Pedersen / NTB Vis mer

I stedet for barnetog foran Slottet, med kongeparet vinkende i flere timer fra slottsbalkongen, overrasket kongen og dronningen med å dra på biltur gjennom Oslos gater. Her vinket de til folket i en åpen A-1 Buick Roadmaster fra 1939.

Den ikoniske bilen var den samme som fraktet kong Haakon Vll, kronprinsesse Märtha og barna Astrid, Ragnhild og Harald, gjennom Oslos gater da de kom hjem etter frigjøringen 7. juni 1945.

VARM VELKOMST: Bilen kongeparet kjørte med på nasjonaldagen 2020, var den samme bilen kong Haakon og kronprinsesse Märtha satt i 7. juni 1945, da de endelig var tilbake på norsk jord etter fem lange krigsård. Her fra Torggata i Oslo, med gamle Eldorado kino på høyre side. FOTO: NTB
VARM VELKOMST: Bilen kongeparet kjørte med på nasjonaldagen 2020, var den samme bilen kong Haakon og kronprinsesse Märtha satt i 7. juni 1945, da de endelig var tilbake på norsk jord etter fem lange krigsård. Her fra Torggata i Oslo, med gamle Eldorado kino på høyre side. FOTO: NTB Vis mer

Også kronprinsparet var med på bilturen gjennom Oslos gater på nasjonaldagen, og de satt i en åpen A-5 Lincoln Continental fra 1966, som ble brukt både under kongeparets bryllup i 1968, og i kronprinsparets bryllup i 2001.

En annerledes påske

Kongeparet og kronprinsparet har gjennom hele koronapandemien vært delaktig i møtevirksomhet, og kommunisert til folket, gjennom digitale verktøy - helt i samsvar med tidsånden.

Og på tampen av det hele, bare tre uker etter at statsminister Erna Solberg (59) stengte ned landet, kom kongeparet med en digital påskehilsen fra Kongsseteren på Voksenkollen i Oslo.

VIDEO: Simen Løvberg Sund / Det kongelige hoff Vis mer

I likhet med resten av folket måtte de også holde seg hjemme i påskeferien, og måtte la tradisjonen om påsketur til Prinsehytta i Sikkilsdalen vike til fordel for Oslo-påske.

- Jeg tror faktisk noe godt kommer ut av dette. Vi må omstille oss. Vi må se fremover. Og vi må finne løsninger som jeg tror vil være nyttige også når vi en gang kommer ut av denne krisen, sa dronningen i påskevideoen.

Også kong Harald kom med oppmuntrende ord til folket - som er like aktuelle nå åtte måneder etter at de ble sagt:

- Sammen skal vi klare dette. Som en nasjon og i samarbeid med resten av verden, sa Kongen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer