Orderud-saken:

- Vi tror ikke vi klarer å finne ut av hvem som skjøt, for det er ekstremt krevende

19 år etter trippeldrapene på Orderud gård kommer den omfattende dokumentarserien «Gåten Orderud» på NRK.

ORDERUD-SAKEN: Det er fortsatt mange ubesvarte spørsmål om hva som skjedde i kårboligen på Orderud gård i mai 1999. Til høsten sender NRK den seks episoder lange dokumentarserien Gåten Orderud, hvor gamle spørsmål blir stilt og nye spørsmål blir tatt opp. FOTO: NRK
ORDERUD-SAKEN: Det er fortsatt mange ubesvarte spørsmål om hva som skjedde i kårboligen på Orderud gård i mai 1999. Til høsten sender NRK den seks episoder lange dokumentarserien Gåten Orderud, hvor gamle spørsmål blir stilt og nye spørsmål blir tatt opp. FOTO: NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste som bor i Norge, enten man er ung eller gammel, har hørt om drapene på Orderud gård som skjedde i mai 1999. Det er kanskje ikke så rart, ettersom det er Norges mest omtalte - og omdiskuterte - drapssak.

Per dags dato vet man fremdeles ikke hvem det var som faktisk drepte 47 år gamle Anne Orderud Paust, hennes 84 år gamle mor Marie Orderud og 81 år gamle far Kristian Orderud - til tross for at odelssønnen og Annes bror Per Kristian Orderud (i dag 64), hans daværende kone Veronica Orderud (i dag 46), Veronicas halvsøster Kristin Kirkemo (i dag 45) og Kristins ekskjæreste Lars Grønnerød (i dag 60) ble dømt for medvirkning til trippeldrapet i 2001.

Alle fire har hele tiden hevdet sin uskyld.

DREPT: Anne Orderud Paust og foreldrene Kristian og Marie Orderud ble drept på Orderud gård natt til pinseaften 22. mai 1999. Den dag i dag står drapsgåten ubesvart. FOTO: NTB Scanpix
DREPT: Anne Orderud Paust og foreldrene Kristian og Marie Orderud ble drept på Orderud gård natt til pinseaften 22. mai 1999. Den dag i dag står drapsgåten ubesvart. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

I år er det altså 19 år siden trippeldrapene på Orderud gård skjedde, og det er fortsatt mange ubesvarte spørsmål om hva som utspilte seg i kårboligen. Til høsten har dokumentarserien Gåten Orderud premiere på NRK - og er et samarbeid mellom NRK, VG og produksjonsselskapet Monster.

LES OGSÅ: Jacob (11) ble kidnappet og seksuelt misbrukt: - Du hadde ikke trengt å drepe sønnen min

- Virkeligheten overgår fiksjonen

Vi tok en prat med Øystein Milli, som er krimsjef i VG, og Vanja Strømstad, som er produsent i Monster, under NRKs høstlansering i juni. De lover at vi har mye godt i vente, og at ny informasjon og nye aspekter ved drapsgåten blir belyst.

- Hvorfor tror dere drapsgåter av denne typen fenger og interesserer folk?

- Det handler nok mye om at det fremdeles er mange ubesvarte spørsmål knyttet til saken. Fire er tiltalt for medvirkning til overlagt drap, så kommer dommen og de fire blir dømt. Dette skal i utgangspunktet sette en sluttstrek, men så etterlater dommen seg likevel veldig mange spørsmål. Saken faller ikke til ro, og for oss er det derfor veldig fint at vi nå, snart 20 år etterpå, kan gi folk en dypere innsikt i hva det hele handler om. Disse drapsgåtene, som er helt eller delvis uoppklart, er noe av den verste kriminaliteten vi har, og da er det åpenbart at det engasjerer folk, forklarer Øystein Milli til KK. Han jobbet i lokalavisen Romerikes Blad da Orderud-drapene skjedde.

- Det er heller ingen tvil om at i saker som denne så er det sånn at virkeligheten overgår fiksjonen. Jeg tenker at Orderud-saken spesielt er en roman man aldri kunne ha skrevet, for den har for mange elementer ved seg. Det er jo også det som er veldig fascinerende med akkurat den drapssaken, legger Monster-produsent Vanja Strømstad til.

DØMT: Ekteparet Per Kristian Orderud (i dag 64), hans daværende kone Veronica Orderud (i dag 46), Veronicas halvsøster Kristin Kirkemo (i dag 45) og Kristins ekskjæreste Lars Grønnerød (i dag 60) ble dømt for trippeldrapene i 2001. De har alle fire gitt uttrykk for at de er uskyldige. FOTO: NTB Scanpix
DØMT: Ekteparet Per Kristian Orderud (i dag 64), hans daværende kone Veronica Orderud (i dag 46), Veronicas halvsøster Kristin Kirkemo (i dag 45) og Kristins ekskjæreste Lars Grønnerød (i dag 60) ble dømt for trippeldrapene i 2001. De har alle fire gitt uttrykk for at de er uskyldige. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

- Det er blitt skrevet utallige saker om Orderud-drapene, går det an å finne noe nytt?

- Ja! svarer Vanja engasjert.

- Seerne kommer til å få servert materiale som de aldri før har sett. Det er mye unikt materiale. Vi kan vel love at det blir en helt annen opplevelse av Orderud-saken nå, enn det man har sett tidligere, for det er ikke bare gamle TV-bilder og klipp fra Dagsrevyen som er satt sammen. Det er snakk om mye nytt materiale, forklarer Milli, og legger til:

- Vi prøver jo selvfølgelig å bevege litt på noen av de ubesvarte spørsmålene som ligger i saken. Vi tror ikke vi klarer å finne ut av hvem som skjøt, for det er ekstremt krevende, og er blitt prøvd grundig før, men det er mange andre ubesvarte spørsmål som kan flytte på noen av de vedtatte sannhetene i Orderud-saken. Vi har et mål om at vi skal klare å tilføre nye perspektiver, og det tror jeg vi kan si at vi kommer til å levere på.

LES OGSÅ: Storesøsteren fra helvete? Karla voldtok og drepte tre tenåringsjenter sammen med ektemannen - blant dem, sin egen lillesøster

De to halvsøstrene

Av de fire drapstiltalte i Orderud-saken er det kanskje halvsøstrene Veronica og Kristin som har fascinert det norske folket mest.

- Hvorfor tror dere at det er slik?

- Vi opplever jo at alle fire er fascinerende på hver sin måte, men det er klart at det som jo fremstår som veldig spesielt med Veronica og Kristin er at de er halvsøstre. De er vokst opp sammen, og har havnet på hver sin side i en sånn type sak. Den ene hevder seg uskyldig, og er nå i gang med en gjenopptakelsessak. Det er klart at det, menneskelig sett, er en veldig spesiell skjebne uansett, forklarer Vanja.

Krimsjef Øystein Milli er enig.

- Det er snakk om to halvsøstre som er tiltalt og dømt i en av norgeshistoriens mest omtalte drapssaker - det er uten tvil veldig spesielt. Det et faktum at det har vært en kvinne på stedet; vi vet ikke om det er en av de to, men det har vært en kvinne på stedet. Så er det jo sånn at da de ble pågrepet så hadde Kristin Kirkemo et utgangspunkt som en narkoman, småkriminell - og sikkert for mange - en lite troverdig dame. Veronica Orderud var gift med odelssønnen Per og var veterinærstudent, og ble pågrepet for tre drap - og hadde sikkert høy troverdighet hos mange.

Men da de to halvsøstrene så begynte å forklare seg i retten slo troverdigheten sprekker.

- Det viser seg at på noen punkter, for eksempel hva gjelder juleselskapet og dette mye omtalte vådeskuddet som Kristin Kirkemo forteller om og som Veronica Orderud nekter på, at det ganske raskt er den som man trodde var minst troverdig, kan være den som snakker sant. Det er gått av et vådeskudd, det er skuddskader i bordet, og da blir det automatisk en troverdighetskamp, som varer gjennom hele saken, mellom de to, sier Milli videre.

Krimsjef Milli beskriver det altså som en voldsom kamp om troverdighet, hvor advokatene til de to halvsøstrene bruker like mye tid og krefter på å angripe den andre parten, som de bruker på å forsvare sin egen klient.

- Det ble en veldig spesiell dynamikk, og naturlig nok splittelse innad i familiene. Veronica og Kristin ble uvenner rett og slett. Det ble et aspekt ved saken som folk fant veldig interessant, og det har vi jo også sett på den massive medieinteressen. En del av det som gjorde den saken så stor i mediene var jo blant annet det at to søstre ble tiltalt og dømt, og at de hadde helt vidt forskjellig forklaring på hva som hadde skjedd, sier Milli.

TO SØSTRE: Etter at dommen falt i 2001 anket ekteparet Orderud og Kristin Kirkemo. Ankebehandlingen startet i januar 2002, og endelig dom ble avsagt 5. april 2002. Per og Veronica Orderud ble begge dømt til 21 års fengsel, samt at han ble fradømt arveretten til gården. Kristin Kirkemo ble dømt til 16 års fengsel. Lars Grønnerød ble dømt til 18 års fengsel. Dette bildet er fra Eidsivating lagmannsrett i januar 2002. FOTO: NTB Scanpix
TO SØSTRE: Etter at dommen falt i 2001 anket ekteparet Orderud og Kristin Kirkemo. Ankebehandlingen startet i januar 2002, og endelig dom ble avsagt 5. april 2002. Per og Veronica Orderud ble begge dømt til 21 års fengsel, samt at han ble fradømt arveretten til gården. Kristin Kirkemo ble dømt til 16 års fengsel. Lars Grønnerød ble dømt til 18 års fengsel. Dette bildet er fra Eidsivating lagmannsrett i januar 2002. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

- Dere snakker om troverdighet. Tror dere at det handler om hvem av dem som er flinkest til å spille skuespill og hvem som er flinkest til å lyve?

- Det er jo det store spørsmålet, og det er jo ikke godt å si. Det er helt åpenbart at flere av de fire lyver om forskjellige ting, hevder Milli.

- De har jo ofte tre eller fire versjoner av samme hendelse, skyter Vanja inn.

- Men vi håper jo da, ved å kunne legge alle bevisene på bordet, og fortelle historien i en annen setting - ved intervjuer og journalistikk gjort i dag - at vi kan gi folk en annen og dypere innsikt i Orderud-saken. Vi ønsker å gi de som ser på en dypere forståelse av saken. Selv om man kanskje ikke kan sette to streker under svaret, så kan man gjøre seg opp en selvstendig formening om hva som skjedde, forklarer krimsjef Milli.

Monster-produsent Vanja legger til at det er nettopp dét som er det overordnede målet for dokumentarserien - at seeren skal få muligheten til være jury hjemme i sofaen.

- Vi kan ikke si: «hun skjøt eller han skjøt», men vi kan legge frem de bevisene som taler for og imot. Så får det være opp til seeren å danne seg en mening, forklarer Milli.

- Hvordan skal dere nå et publikum som ikke kjenner til drapssaken fra før?

- Den saken er jo stadig oppe i mediebildet i en eller annen form, og når vi går tilbake til 1999 så treffer ikke Google-søkene så lang tilbake i tid. Den begynner såvidt å treffe i 2001 og 2002, da den siste rettssaken pågikk. Det mener jeg gjør at det er et skrikende behov for å fortelle denne historien fra A til Å, sånn at de som vil forholde seg til den i dag får et grunnlag for det, sier Milli.

LES OGSÅ: Casey Anthony beskyldt for å ha drept datteren (2): - Jeg sover godt om natten

For å få svar på hvem som egentlig skjøt må noen rekke opp hånda og innrømme drapene

Hovedstrategien for å nå bredt er blant annet at Monster og NRK skal ta i bruk alle de flatene og mulighetene som finnes i dag - og som ikke fantes for 19 år siden. Øystein og Vanja forklarer at det ikke bare kommer til å være en lineær TV-serie som ligger på spilleren til NRK, men at de skal skape et univers hvor de bruker ulike fortellerteknikker for å nå de ulike målgruppene.

- For det første forteller vi historien fra start, med det for øyet å få alle med. Det er jo stort, komplisert og omfattende. I tillegg så bygger vi også et univers rundt TV-serien, som er et samarbeid mellom Monster, VG og NRK, hvor vi har snapchat-satsinger og podkast, og kommer til å ta i bruk flere plattformer for å nå ulike seere og lyttere, sier Vanja.

- Dere sier at man mest sannsynlig ikke kommer til å få svaret på hvem som skjøt, men tror dere man helt realistisk noensinne kan klare å finne svare på hva som faktisk skjedde på Orderud gård i mai 1999?

- Da må noen rekke opp hånda og si at det var meg, og så må dét igjen kunne etterprøves. Da vi begynte å grave i den saken nå fikk vi tilgang til alle avhør, og det er så mange som pekes på at det til slutt blir en salig blanding av ulike teorier om hvem som kan ha gjort det. Det blir nesten litt mytisk. Så at vi skal få noen til å rekke opp hånda nå, og erkjenne det, det anser jeg ikke for å være sannsynlig. Men kanskje vi kommer nærmere noe, ved å se på ting som tidligere har vært oversett, sier Vanja.

MASSIV MEDIEDEKNING: Trippeldrapet på Orderud gård er uten tvil en av Norges mest omtalte drapssaker. Dette bildet er tatt i juli 1999 - to måneder etter at drapene fant sted. FOTO: NTB Scanpix
MASSIV MEDIEDEKNING: Trippeldrapet på Orderud gård er uten tvil en av Norges mest omtalte drapssaker. Dette bildet er tatt i juli 1999 - to måneder etter at drapene fant sted. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Vanja og Øystein er også spent på hva serien vil skape av etterbølger når den blir sendt til høsten.

- Det er ikke så mange som vet at vi har holdt på å grave i saken i to år allerede, men når saken forhåpentligvis får et stort fokus nå i høst, så kan kanskje det føre til at noen nye der ute snakker. Gjennom researchen vår har vi nemlig fått et klart inntrykk av at det sitter folk der ute som vet noe mer. Det som er spesielt med denne saken er jo også at inne på åstedet på Orderud gård har man ingen tegn etter DNA-spor fra noen, sier Milli.

I nyere tid har man på bakgrunn av tilgang på ny teknologi og nye analyser klart å løse gamle drapssaker ved retesting av DNA.

- Men i Orderud-saken så er DNA-tilgangen, og det som potensielt kan være fellende bevis mot én eller flere gjerningspersoner, fraværende. Skal man gå videre i denne saken så går ikke det på bakgrunn av de tekniske bevisene. Det lander derimot på tilståelser eller at folk som vet noe mer om hendelsen snakker ut. Det gjør det mer krevende, enn dersom man hadde hatt konkret DNA-materiale som man kunne kjørt gjennom en analyse, forklarer Milli.

BELYSER SAKEN: Vi møtte Vanja Strømstad, produsent i Monster og Øystein Milli, som er krimsjef i VG, under høstlanseringen til NRK i juni. De gleder seg til å vise frem Gåten Orderud til folket. FOTO: Gorm Kallestad // NTB scanpix
BELYSER SAKEN: Vi møtte Vanja Strømstad, produsent i Monster og Øystein Milli, som er krimsjef i VG, under høstlanseringen til NRK i juni. De gleder seg til å vise frem Gåten Orderud til folket. FOTO: Gorm Kallestad // NTB scanpix Vis mer

Vanja forteller at hun og resten av gjengen bak Gåten Orderud har møtt på flere åpne dører enn de hadde regnet med, og de har fått tilgang på mer materiale enn det de hadde sett for seg.

- Samtidig har vi vært innom miljøer som ikke har vært så villig til å snakke, men som har gitt uttrykk for at de sitter på informasjon som de mener at vi ville ha sett på som interessant. Men i hovedsak har vi fått mer informasjon enn det vi har turt å håpe på, erkjenner krimsjef Milli.

- Og Veronica Orderud og Kristin Kirkemo, stiller de opp i dokumentarserien?

- Veronica har vi gjort intervju med, og Kristin har vi vært i dialog med. Alle fire har fått tilbud om å snakke med oss. Men så må vi jo ikke glemme at det fremdeles er noen måneder igjen til serien sendes, så vi får se hva som skjer i løpet av den perioden, sier Vanja med et lurt smil.

Gåten Orderud har premiere på NRK i oktober.

LES OGSÅ: Neil Entwistle drepte kona og datteren - skjulte latterkrampe under rettssaken

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer