«Vita & Wanda» på NRK:

- Vi var forberedt på dritt, for det er det vi er vant med

Tvillingene Vita og Wanda har laget NRK-serie om mobbing i barndommen, neseoperasjoner og utseendepress.

VITA OG WANDA: Helt på tampen av 2017 ga tvillingene ut dokumentarserien «Vita og Wanda» på NRK. Gjennom sju episoder følger vi duoen i nesten to år, og får et innblikk i alt som dukker opp i deres tilsynelatende hektiske liv i hovedstaden. FOTO: NRK
VITA OG WANDA: Helt på tampen av 2017 ga tvillingene ut dokumentarserien «Vita og Wanda» på NRK. Gjennom sju episoder følger vi duoen i nesten to år, og får et innblikk i alt som dukker opp i deres tilsynelatende hektiske liv i hovedstaden. FOTO: NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi har alltid hatt tro på at fremstillingen av denne serien kom til å bli bra, men ikke bra. Vi får stadig kommentarer fra venner og familie på at dette virker ekte. Dette er oss, og det føles så riktig det som kommer frem, sier Vita og Wanda Mashadi (25) til KK.

Helt på tampen av 2017 ga de ut dokumentarserien «Vita & Wanda» på NRK. Gjennom sju episoder følger vi duoen i nesten to år, og får et innblikk i alt som dukker opp i deres tilsynelatende hektiske liv i hovedstaden.

Full jobb. Venner. Festing. Vippetimer. Negletimer. Neseoperasjoner. Ja, man får rett og slett bli med på det meste som hører med hverdagen til disse jentene.

Utfordrende

- Helt i starten av innspillingen var det ganske vanskelig å skulle vise alt. Vi slet med å utlevere oss selv såpass mye som vi burde, og det var rett og slett rart å skulle snakke om indre tanker med masse kameraer til stede. Derfor tok også produksjonen mye lengre tid enn det egentlig skulle.

- Men etter en stund begynte vi å jobbe tettere sammen, grave i detaljer og fant etterhvert ut at det ville bli mye mer naturlig om vi turte å gi av oss selv.

Og gitt av seg selv; det har de virkelig gjort.

- Jeg angrer ikke på noen ting, og står for alt jeg har sagt og gjort, sier Vita.

- Operasjonene er nok et resultat etter mange år med hets

For i tillegg til å vise en side som tilsier at Mashadi-tvillingene er over gjennomsnittet opptatt av både utseende, klær og eksponering i sosiale medier - får vi i løpet av denne serien se en mer personlig og sår side av jentene.

Gjennom hele barndommen og i skolealder ble Vita og Wanda mye mobbet på grunn av sitt utenlandske utseende.

Med røtter fra Iran så de naturligvis litt annerledes ut enn de andre som var født og oppvokst i Eidskog. Og det fikk de høre - hver eneste dag.

- Gutta ropte neger etter oss, sier de i serien.

De fikk også mange kommentarer på nesen sin - derav neseoperasjon.

- Operasjonene er nok et resultat etter mange år med hets og nedlatende kommentarer fra medelever, sier Vita.

MOBBET: Gjennom hele barndommen og i skolealder ble Vita og Wanda mye mobbet på grunn av sitt utenlandske utseende. FOTO: NRK
MOBBET: Gjennom hele barndommen og i skolealder ble Vita og Wanda mye mobbet på grunn av sitt utenlandske utseende. FOTO: NRK Vis mer

Uhøytidelig

25-åringene bor sammen i en leilighet på Strømmen utenfor Oslo, og går oppå hverandre omtrent 24 timer i døgnet. De sover sammen, spiser sammen, trener sammen og drar til jobb sammen.

Hverdagen deres er preget av mye latter, og ifølge tvillingene lå fokuset på å formidle alle temaer i serien på en uhøytidelig måte.

- For oss var det viktig å fortelle om mobbehistorien vår på et skikkelig «Vita og Wanda-vis». Vi vil vise folk som sliter med det samme som oss, at selv om det føles håpløst og fælt vil det alltid bli bedre, sier Wanda.

- Hva var det mest utfordrende med å spille inn dette?

- Å tørre å åpne seg. Det var litt rart fordi vi to har omtrent aldri snakket om enkelte mobbeepisoder til hverandre en gang. Så da vi plutselig ble «tvunget» til å fortelle det på tv ble det plutselig veldig sårt. Det var mye vanskeligere enn å for eksempel dele om neseoperasjonen i Iran.

LES OGSÅ: Gørild Mauseth spiller rolle i «Monster» som egentlig var skrevet til en mann

- Serien langt ifra er noen pådriver for skjønnhetsoperasjoner

Vippeextensions, bryn, lepper og nesefiksing er som nevnt sentrale faktorer i denne serien. Og det kommer tidlig frem at jentene ikke går av veien for å fikse på utseendet.

- Har dere vært redd for å påvirke andre yngre jenter til å utføre inngrep i ansiktet eller på andre deler av kroppen?

- Vi har selvfølgelig hatt det i tankene, men samtidig så føler vi begge at denne serien langt ifra er noen pådriver for skjønnhetsoperasjoner - ei heller en lykkelig fremstilling av et perfekt liv.

- Ja, vi legger kanskje ut «perfekte» bilder på Instagram. Det er fordi det er de bildene vi liker - og det er det folk vil ha. Vi innrømmer det, vi snakker om det høyt og er helt innforstått med at Instagram ikke nødvendigvis er synonymt med virkeligheten. Det vet de som følger oss på Snapchat og de som har sett serien. Det er det som er ekte, sier Wanda.

SERIEN BLE GOD TATT IMOT: - Det er helt sykt. Vi har vært vant til å få dritt, og var forberedt på ramaskrik etter første episode. FOTO: NRK
SERIEN BLE GOD TATT IMOT: - Det er helt sykt. Vi har vært vant til å få dritt, og var forberedt på ramaskrik etter første episode. FOTO: NRK Vis mer

Populært

Det er mye som tyder på at jentenes åpenhet og positive tilnærming til livet har falt i smak hos seerne.

Kommentarer og delinger rundt de populære tvillingene florerer i sosiale medier, og serien har ligget høyt oppe på NRKs strømmeliste i lang tid.

- Det er helt sykt. Vi har vært vant til å få dritt, og var forberedt på ramaskrik etter første episode. Vi hadde til og med helgardert oss og forhåndsbestilt time til psykolog før premieren, ler de i spørsmål om hvordan de trodde serien skulle bli tatt imot.

Nå får de hundrevis av meldinger daglig fra jenter som setter pris på alt de har valgt å dele.

- De aller fleste roser oss for det vi gjør. Vi får en rekke kommentarer på at vi har vært til hjelp for flere i samme situasjon, noe vi setter stor pris på. Faktisk så har vi fått utelukkende positive kommentarer. Det er nesten overveldende for oss som er vant til kritiske blikk uansett hva vi gjør.

Kommer det en ny sesong?

- Kommer det en sesong 2?

- Gøy at du spør, for det spørsmålet får vi hele tiden. «Når kommer det en ny episode?!» spør de. Da må vi fortelle at denne serien ikke er som «Skam», det kommer ikke plutselig en helt ny episode, ler Vita.

Om det faktisk vil dukke opp flere episoder av de populære tvillingene er enda uvisst - men de kan røpe at de allerede har en del ideer klare om det plutselig skulle skje.

- Folk tror helt seriøst at vi er lesbiske, for vi nevner ikke gutter en eneste gang i serien. Det synes jeg vi bør gjøre noe med, sier Wanda med et lurt blikk.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer