Det britiske kongehuset:

Vidt forskjellig oppvekst: Én ting er annerledes når Prins George oppdras

Kan det hende William og Kate har latt seg inspirere av Haakon og Mette-Marit?

DET BRITISKE KONGEHUSET: Selv om det britiske kongehuset er kjent for å være mer av det konservative slaget, har kronprinsparet valgt en noe mer moderne måte å oppdra barna på. Her er de under markeringen av Kong Charles bursdag 17. juni i år. F.h: kronprins William, kronprinsesse Kate, prinsesse Charlotte, prins George og prins Louis. FOTO: NTB
DET BRITISKE KONGEHUSET: Selv om det britiske kongehuset er kjent for å være mer av det konservative slaget, har kronprinsparet valgt en noe mer moderne måte å oppdra barna på. Her er de under markeringen av Kong Charles bursdag 17. juni i år. F.h: kronprins William, kronprinsesse Kate, prinsesse Charlotte, prins George og prins Louis. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

I kongelige kretser har det alltid vært en litt annen hverdag for barna enn det er for oss vanlige dødelige. Og ingenting roper vel kongelig pomp og prakt mer enn det britiske kongehuset. Men selv om monarkiet er tuftet på århundrer med tradisjoner, etikette og fasade, blir det stadig med moderne også der.

Prinsesse Kate og prins William oppdrar sønnen, prins George helt annerledes enn tidligere kongelige arvinger.

Mens dronning Elisabeth og kong Charles hovedsaklig ble oppdratt av guvernanter, er kronprinsparet mer tilstedeværende i barnas liv.

SKOLESTART: Prins William og Prinsesse Kate er kjent for å være tilstedværende foreldre og ønsker å oppdra barna sine på en annerledes måte enn det som har vært tradisjonelt for kongelige. Her er på vei til skolestart i 2022 sammen med barna sine, prins George, prinsesse Charlotte og prins Louis. FOTO: NTB
SKOLESTART: Prins William og Prinsesse Kate er kjent for å være tilstedværende foreldre og ønsker å oppdra barna sine på en annerledes måte enn det som har vært tradisjonelt for kongelige. Her er på vei til skolestart i 2022 sammen med barna sine, prins George, prinsesse Charlotte og prins Louis. FOTO: NTB Vis mer

Fikk tillatelse av dronningen

«Paret har bevisst satt seg som mål å ha en form for normaliet i hverdagen.» Det sier en kilde nær hoffet til magasinet People.

Det skal ha vært en familiebeslutning og prins William og prinsesse Kate fikk en spesiell tillatelse av den nå avdøde dronning Elisabeth til å konsentrere seg om familien fremfor de kongelige pliktene.

«Over generasjoner har ikke kongelige familier hatt sjansen til å legge vekt på de verdiene», men disse har det, sier en venn til magasinet.

Som liten gutt ble kong Charles forlatt i flere måneder av sine foreldre og ble værende igjen sammen med sin bestemor og barnepiker.

EN ANNEN TID: Under oppveksten var kong Charles mye overlatt til guvernanter og barnepiker før han ble sendt bort på skole. Her er han derimot sammen med moren- dronning Elisabeth, faren Phillip og søsteren prinsesse Anne. Året er 1955. FOTO: NTB
EN ANNEN TID: Under oppveksten var kong Charles mye overlatt til guvernanter og barnepiker før han ble sendt bort på skole. Her er han derimot sammen med moren- dronning Elisabeth, faren Phillip og søsteren prinsesse Anne. Året er 1955. FOTO: NTB Vis mer

Kontrast til Charles oppvekst

Som niåring ble prins Charles sendt på internatskole, som resulterte i fire ulykkelige år full av hjemlengsel, mobbing og ensomhet for Charles. Som 13-åring ble han sendt til Gordonstoun i Skottland - en skole han senere har omtalt som både en fengselsstraff og et helvete.

Dette er nesten utenkelig at skulle skje blant dagens britiske tronfølgere. Prins George har derimot fått bli med sine foreldre på flere besøk til andre land og kontinenter- inkludert en tur til New Zealand og Australia, bare ni måneder gammel. Det kan likevel hende at foreldrene velger å sende han på kostskole, men flere kongehusekaperter spekulerer i at William og Kate vil løse skoletemaet på sin egen måte.

At paret valgte å ha med seg George på sine offisielle besøk til utlandet, ligner på da prinsesse Diana insisterte på å ha med prins William da han var en baby. Og prinsesse Kates måte å være mor på har flere ganger blitt sammenlignet med hvordan hennes avdøde svigermor kombinerte morsrollen med prinsessepliktene.

Prinsessen av Wales har dessuten også flere ganger hyllet sin avdøde svigermor i offentligheten, sist under kroningen av kong Charles i mai.

LES OGSÅ: Prinsesse Kate gjorde som Diana

«Det at hun (Diana) tok med William, gjorde en stor forskjell. Det var en stor del av det som gjorde Diana til et friskt pust og veldig modernt. Det var stort,» sa forfatteren av Royal Visits to Australia, Jane Connors om prinsesse Dianas besøk i Australia.

Prins Williams barndom ble svært påvirket av foreldrenes ulykkelige ekteskap og den uønskede oppmerksomheten fra pressefotografer. Da han reiste for å gå på skole, var det som et sirkus. Heldigvis er det mye mer privat i dag.

Jeanskledde kongelige

Prins William og prinsesse Kate har likevel hjelp i det daglige. I tillegg til Kates foreldre, Carole og Michaeol Middleton, som er hengivne besteforeldre, har familien den lojale barnepiken Maria Teresa Turrion Borrallo, som har vært del av deres hushold siden George var en baby. Hun har også hjulpet til med både prinsesse Charlotte (8) og prins Louis (5).

Men som foreldre kjører William og Kate barna jevnlig til skolen og passer på at de som regel er hjemme om ettermiddagene når de kommer hjem. Prins George, prinsesse Charlotte og prins Louis blir oppmuntret til å leke utendørs og til å være med å bake.

I et bilde de la ut på sin egen Instagramprofil, er kronprinsparet kledd i jeans og barna i shorts, noe som er veldig moderne for å være et «julekort» fra en kongelig familie.

Inspirert av Haakon og Mette-Marit?

Fordi prinsesse Kate ikke hadde en kongelig oppvekst, har hun derfor oppmuntret til å blande det kongelige livet med en normal oppvekst.

«Siden hun har en annen bakgrunn, er hun opptatt av viktigheten av å tilbringe tid med familien. Hun hadde ikke en aristokratisk oppvekst, hvor man bare ser barna sine noen få timer per dag,» sier en kilde til People, som kjenner paret godt.

I Norge har vi både en dronning og en kronprinsesse med en ikke-kongelig bakgrunn. Noe som kanskje kan være en grunn til at det norske kongehuset ofte blir omtalt som «folkelige».

Overtok hushjelpen

Se og Hørs kongehusekspert, Anders Johan Stavseng, sier at kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit har valgt å sende barna sine på vanlige skoler og i barnehage, som folk flest.

- Mette-Marits mor, Marit Tjessem, har også i perioder bodd på Skaugum, for å avlaste familien. Til forskjell fra Norge trengs det større sikkerhetstiltak rundt de kongelige i England. Her hjemme kan kongebarna i praksis ferdes hvor de vil uten at det skaper så mye oppstyr. I England er både pressen og innbyggerne mer pågående, forteller han.

Det kan også virke som at det norske og det britiske kronprinsparet har en god relasjon. De har nemlig besøkt hverandre med jevne mellomrom, og skal man tro bildene, er de for vennepar å regne. Da er det kanskje ikke så rart om man lar seg påvirke av hverandre?

OSLOBESØK: William og Kate, sammen med Haakon og Mette-Marit besøkte i 2018 en friluftsbarnehage ved Øvresetertjern ved Tryvann i Oslo. FOTO: NTB
OSLOBESØK: William og Kate, sammen med Haakon og Mette-Marit besøkte i 2018 en friluftsbarnehage ved Øvresetertjern ved Tryvann i Oslo. FOTO: NTB Vis mer

- Det hører også med til historien at kronprinsesse Kate også har fått input fra Haakon og Mette Marit. Hun ansatte nemlig det norske kronprinsparets tidligere hushjelp. Da hun ble ledig på markedet, hentet de henne til England, forteller han.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer