Dagny Backer Johnsen:

Vikings-Dagny: - Jeg vet med meg selv at jeg ikke tar bullshit

25-åringen lar seg ikke skremme av historiene som kommer frem i kjølvannet av Weinstein-skandalen.

DAGNY BACKER JOHNSEN: Bergensjenta Dagny har landet en rolle i HBO-serien «Vikings». FOTO: Håkon Jørgensen
DAGNY BACKER JOHNSEN: Bergensjenta Dagny har landet en rolle i HBO-serien «Vikings». FOTO: Håkon Jørgensen Vis mer
Publisert

Du burde merke deg navnet Dagny Backer Johnsen, for 25-åringen fra Sandviken i Bergen er Norges nye stjerneskudd! Hun har riktignok jobbet som skuespiller siden hun var 12 år, og er nærmest vokst opp Den Nationale Scene i Bergen, men denne høsten og vinteren får vi nemlig se den sprudlende bergenseren i sesong 5 av den populære HBO-serien «Vikings». Stas!

Vi møtte Dagny på den trendy sykkelsjappa og kafeen OsloVelo på Grünerløkka, som er et steinkast unna der hvor skuespilleren bor. Hun studerer på skuespillerlinjen ved Westerdals, og farter rundt både i Norge og utlandet på jakt etter de beste rollene. Da hun bodde i Bergen jobbet hun også i baren Legal, og forteller til KK at det var en unik mulighet til å studere mennesker, som hun kunne ta med seg i skuespillerjobben.

- Jeg var barsjef på Legal før jeg stakk til Irland for å spille inn «Vikings», og så kom jeg tilbake igjen for å mekke drinker. Jeg ser fortsatt på de tre årene i baren som et unikt menneskestudie, sier hun og ler.

Gjennom sin London-baserte agent Robin landet altså Dagny en rolle i HBO-serien «Vikings», hvor store internasjonale navn som Travis Fimmel (38) og Jonathan Rhys Meyers (40) har figurert. I tillegg har den norske skuespilleren Thorbjørn Harr (43) gjort suksess i serien som karakteren «Jarl Borg». Nå er det altså Dagny sin tur til å spille i den femte sesongen av serien - men til KK avslører hun at det faktisk ikke var gitt at vi skulle få se henne i serien. Hun fikk nemlig ikke den rollen hun gikk på audition for.

- Da jeg var på audition til «Vikings» hadde jeg kanskje gjort 10-15 andre auditions til roller som jeg ikke fikk, så jeg var litt nede. Jeg var på «Vikings»-audition, men fikk ikke rollen. Så ringte de meg senere og spurte om jeg ville ha en annen rolle, som jeg personlig synes er mye fetere, så det var gøy! sier hun entusiastisk.

- Er det psykisk slitsomt å utlevere seg selv gang på gang på audition?

- Ja, det er jo litt sånn, men med én gang man får en jobb så glemmer man alt det. Det er en del av gamet, så jeg prøver å kose meg så godt jeg kan når jeg er på audition. Når man må lage self-tape til folk man ikke vet hvem er, så blir det litt upersonlig. Man må jo gi av seg selv hele tiden, så det kan være veldig frustrerende noen ganger – men det glemmer jeg heldigvis når jeg får tilbud om en rolle.

- Hva tenkte du da de ringte deg opp og spurte om du ville ha en rolle i «Vikings», ettersom du først hadde fått avslag?

- Det var superkult! Jeg ble veldig giret, men jeg skulle egentlig dra til Peru for å besøke et spritdestilleri i forbindelse med barjobben. Så først var det «yes!» og så var det litt sånn «faen..». Men det var selvfølgelig mest «yes!», sier hun med glimt i øyet.

Når vi spør om hun kan fortelle litt om «Vikings»-rollen blir den blide bergenseren ordknapp.

- Jeg kan ikke si så mye om rollen. Det er superstrenge regler, så jeg kan ikke si noen ting om hverken rollen eller hvem jeg har spilt med. Det må man nesten se når serien slippes, sier hun hemmelighetsfull.

- Men man kan anta at du spiller en nordisk vikingkvinne?

- Du får selvfølgelig lov til å anta hva du vil, men jeg kan ikke si noe nå, forklarer Dagny med et lurt smil.

LES OGSÅ: Derfor bruker ikke prins William giftering

- Når det kommer til utseendepress så prøver jeg ikke å tenke så mye på det

Agenten Robin møtte Dagny da hun var på en workshop i forbindelse med filmfestivalen i Berlin i 2015. Hun var én av 17 up-and-coming skuespillere som hadde blitt valgt ut av rundt 4000 stykker til å delta på den intensive workshopen. Til KK forteller Dagny at hun følte seg litt som en underdog.

- Jeg hadde på det tidspunktet spilt i den canadiske indiefilmen «Violent» (2014) som jeg hadde hovedrollen i. Den ble vist på mange filmfestivaler og jeg ble også nominert for beste hovedrolle for filmen i Canada. Det var derfor jeg var der, men jeg var skikkelig underdog. Robin, agenten min, hadde sett på oversikt over hvem som var på workshopen og la merke til at jeg hadde laget nettsiden min selv. Det var ganske tydelig at jeg ikke jobbet med noen. Vi hadde et møte og klikket utrolig godt. Det er veldig fint å ha noen å være på lag med. Det synes jeg kanskje er det viktigste med å ha en agent, for man kan føle seg veldig alene når man drar fra jobb til jobb. Agenten min er veldig grei, og han kan ringe meg bare for å si: «husk, du er dritgod!». Det er veldig fint å høre at noen tror på meg.

STJERNESKUDD: Vi gleder oss til å se Dagny i «Vikings»! Foto: Håkon Jørgensen
STJERNESKUDD: Vi gleder oss til å se Dagny i «Vikings»! Foto: Håkon Jørgensen Vis mer

- Merker du noe press med tanke på utseende eller hvordan du skal levere?

- Nei, egentlig ikke. Det er i alle fall ingen som sier noe verbalt. Men samtidig så vet man jo selv hva som skal til for at du kanskje får flere roller. Etter å ha gjort «Vikings» for eksempel har jeg jo tenkt at jeg burde begynne med kampsport. For hvis man er god på det så er det lettere å få jobb i filmer der sånn type styrke kreves. Dessuten er det jo et pluss å være i fysisk god form, for noen ganger må man gjennom ting som er fysisk tøft. Når det kommer til utseendepress så prøver jeg ikke å tenke så mye på det. Jeg føler at jeg uansett ikke kan bli som noen andre, og det tror jeg heller ikke er noen fordel. Man må bare være seg selv, sier hun ærlig.

Selv om hun håper at «Vikings»-rollen kan være en døråpner for nye prosjekter både i inn- og utland, er det ikke nødvendigvis Hollywood hun higer etter.

- Jeg håper jo at det fører til nye ting, men jeg tenker ikke så mye på hvor det er - jeg tenker mer på om det er kule roller.

- Hva er en kul rolle for deg da?

- Det er sterke kvinneroller! Sterke kvinner som ikke lar seg tråkke på. Gode manus, gjerne skrevet av kvinner. Jeg har lyst på flere fysisk krevende roller. Da jeg søkte på skuespillerutdanningen nå, så sto jeg faktisk mellom det og stuntskole. Jeg synes det er veldig fett, forklarer Dagny.

- Apropos sterke kvinner - da du var på workshop i Berlin deltok du på en master class med skuespillerlegenden Meryl Streep . Hvordan var det?

- Jeg gikk på et master class-kurs som hun ledet under filmfestivalen i Berlin, og det var veldig kult! Hun utstråler så mye kjærlighet og omtenksomhet. Vi så gjennom scener hun har gjort og gikk gjennom dem. Det var veldig inspirerende å høre hvordan hun for eksempel lærte tysk på to måneder for en rolle. Stå-på-viljen hennes var også veldig inspirerende! Og ikke minst hvordan hun er personlig. Hun tar standpunkt overfor Donald Trump og Harvey Weinstein.

BERGENSBABE I OSLO: Vi møtte Dagny Backer Johnsen på favorittbaren OsloVelo på Grünerløkka. Foto: Håkon Jørgensen
BERGENSBABE I OSLO: Vi møtte Dagny Backer Johnsen på favorittbaren OsloVelo på Grünerløkka. Foto: Håkon Jørgensen Vis mer

LES OGSÅ: 5 tv-serier som passer ditt stjernetegn

- Jeg koser meg veldig med å se hver nye person som forteller om sine opplevelser med Harvey Weinstein

Denne høsten har det kommet frem at film-mogul Harvey Weinstein (65) siden 90-tallet har utnyttet og sextrakassert flere titalls Hollywood-skuespillere. Til KK forteller Dagny at hun ikke lar seg skremme av historiene som kommer frem, til tross for at hun nå er blitt en del av den internasjonale skuespillerbransjen.

- Selv om man kanskje ikke opplever det i samme grad som disse kvinnene, så vet man jo at det er der. Til tross for at det er forferdelig det som kommer ut, så koser jeg meg veldig med å se hver nye person som forteller om sine opplevelser med Weinstein, og som igjen sender en melding til verden at dette ikke er greit i det hele tatt. Selv om han har truet dem, og så mange andre kvinner med at de kan miste jobbene sine om de forteller om hva de har opplevd med ham, så gir de faen og han går ned. Selvfølgelig koser jeg meg med det! sier hun og legger til:

- Jeg har vært i denne bransjen her i så mange år nå, at jeg vet med meg selv at jeg ikke tar bullshit. Det har vært småsituasjoner her og der som har vært ubehagelig. Som at noen har tilbudt meg en rolle, men så kommer jeg på settet og blir bedt om å se deilig ut. Så jeg har opplevd det, men ikke i samme grad som de som står frem nå. Det har likevel lært meg å sjekke opp alt jeg er med på grundig, og si ifra hvis det er noe som jeg synes er ubehagelig.

Hun har selv erfart at det lønner seg å si ifra der og da at det man opplever ikke er greit.

- Jeg tror de fleste setter pris på at man er ærlig og sier ifra om man føler at noe ikke er komfortabelt eller er upassende. Jeg har ikke opplevd noe annet enn at folk har satt pris på at jeg har sagt ifra. Jeg er ikke redd for at jeg skal oppleve det samme som kvinnene som nå snakker ut om Weinsteins trakassering, for det virker som at bransjen nå går i en veldig positiv retning. Jeg synes også at #Metoo-kampanjen som har kommet i kjølvannet av dette er veldig bra, for da får man se et slags omfang av problemet. Det støtter jeg, sier hun alvorlig.

LES OGSÅ: #Metoo: - Det eneste jeg er redd for er at ordentlige gutter skal settes i samme bås som de som står bak grov trakassering og overgrep

Får høre at hun ligner på Skam-Noora

I år har Dagny også spilt i kortfilmen «Noora», som er skrevet og regissert av Tommy Næss, og det er ikke til å stikke under en stol at man kjapt kan dra noen sammenligninger med Dagny og Skam-karakteren Noora (spilt av Josefine Pettersen).

- Vi tenkte litt på det da vi spilte inn kortfilmen, at på grunn av «Skam» så burde den hete noe annet. Men plottet er inspirert av Ibsens «Et dukkehjem, og Nora som forlater familien sin. Da innspillingen var ferdig var alle enige om at den ikke kunne hete noe annet enn «Noora». Vi var klar over at mange her i Norge kanskje ville tenke over at filmen het Noora og at jeg ligner på Skam-Noora, men vi hadde premiere i Palm Springs i California, og der har ikke alle de samme referansene.

- Så du har fått høre at du ligner på «Skam»-karakteren Noora?

- Ja, spesielt da jeg klippet håret mitt kort for to år siden. Flere av gjestene som var innom baren i Bergen påpekte at jeg lignet på henne. Hvis jeg var streng og sa at de måtte gå fordi at de var for fulle så kunne de si: «jeg tulla, du ligner ikke på Noora i det hele tatt. Hun er mye penere enn deg!», sier hun og ler.

Sesong 5 av «Vikings» har premiere på HBO 30. november.

Seks kjappe med Dagny:

1. Har du kjæreste?

- Nei, jeg er singel og trives veldig godt med det! Jeg har ikke tenkt så mye på gutter siden jeg flyttet til Oslo. Jeg har prøvd å fokusere mer på skolen.

2. Fortell om den kleineste daten du har vært på!

- Det var da jeg gikk på videregående. Da var jeg på en slags teaterdate med en legestudent. Jeg hadde møtt ham på Roskilde, og han spurte om jeg kunne ta ham med på teater. Det var et stykke med noen molekyler, og da satt han bare og lo fordi at det var feil molekyl i forhold til feil stoff. Jeg prøvde å slippe unna etterpå, og skylte på at jeg måtte gjøre lekser. Så spurte han hva jeg hadde lekser i, og så sa jeg fransk. Og da sa han at han kunne hjelpe meg fordi han var dritgod i fransk. Huff, de sosiale antennene var ikke helt på plass...

3. Er du på Tinder?

- Nei, det er ikke for meg. Det er bare altfor kleint! Jeg fikk meg Tinder da jeg var i Dublin og spilte inn «Gråtass». Jeg ble litt pushet av damene på sminken. Så jeg fikk en Tinder-profil da, men jeg hadde misforstått konseptet og «swipet» feil vei. Så alle de jeg ikke var hypp på ble jeg matchet med. Så jeg måtte bare slette hele app'en. Jeg liker best å møte folk på en naturlig og sosial måte, jeg!

4. Hvem er Dagny når hun er helt alene?

- Jeg tenker masse, liker å skrive og å høre på musikk. Jeg kan gjerne danse for meg selv foran speilet og synge i dusjen, men det gjør vel alle!

5. Hva hadde du tatt med deg til en øde øy?

- Solkrem hadde jo ikke akkurat holdt spesielt lenge, så jeg tror rett og slett at jeg hadde tatt med meg en gitar. Jeg er ikke så veldig godt til å spille, men dersom jeg hadde vært alene på en øde øy hadde jeg nok blitt det etter hvert!

6. Hvor ser du deg selv om 10 år?

- Jeg vet ikke jeg! Jeg håper at jeg jobber som skuespiller og klarer meg helt ok. Kanskje har jeg klart å kjøpe meg en leilighet. Vi får se!

LES OGSÅ: Da «Monster»-Gørild sendte bilder til ektemannen av seg selv fra settet ba han henne om å slutte

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer